Етиловий спирт, вірніше рослинний хмільний напій, що його містить, був відомий людству з глибокої давнини. Вважається, що не менш ніж за 8000 років до нашої ери люди виготовляли легкі спиртні напої з фруктів і меду.
Етиловий спирт, вірніше рослинний хмільний напій, що його містить, був відомий людству з глибокої давнини. Вважається, що не менш ніж за 8000 років до нашої ери люди виготовляли легкі спиртні напої з фруктів і меду.
Вперше спирт з вина отримали в 6-7 століттях арабські хіміки, а першу пляшку міцного алкоголю (прообразу сучасної горілки) виготовив перський алхімік Ар-Рази в 860 році.
Однак зараз спирт лежить в основі всіх алкогольних напоїв. І на жаль, люди не перестають зловживати ним. Звісно кожен робить свій вибір, але є факти, які треба обов’язково знати про алкоголь.
Однак зараз спирт лежить в основі всіх алкогольних напоїв. І на жаль, люди не перестають зловживати ним. Звісно кожен робить свій вибір, але є факти, які треба обов’язково знати про алкоголь.
У Європі етиловий спирт був отриманий із продуктів бродіння в 11-12 столітті, в Італії.
До Росії спирт вперше потрапив у 1386 році.
10 міфів про алкоголь
10 міфів про алкоголь
З корисністю спиртних напоїв пов'язано багато помилок і навіть міфів. Наскільки вони відповідають дійсності?
Алкогольні напої часто називають міцними. Чому? Люди впевнені в тому, що спирт має зігріваючий ефект. І для замерзлої людини ковток чогось міцного — найкращі ліки.
Алкогольні напої часто називають міцними. Чому? Люди впевнені в тому, що спирт має зігріваючий ефект. І для замерзлої людини ковток чогось міцного — найкращі ліки.
У подібному твердженні міститься лише маленька частинка істини. Справа в тому, що при охолодженні допомагають приблизно 50 грамів горілки або коньяку. Вони розширюють судини і нормалізують кровопостачання внутрішніх органів. Наступні ж дози алкоголю підсилюють кровообіг в судинах. В такому випадку посилюється тепловіддача, і організм починає охолоджуватись ще швидше. Так що зігріваючий ефект спиртних напоїв дуже перебільшений.
Спиртне справді збуджує апетит. Але появу легкого почуття голоду провокують тільки міцні напої, та й то лише малі їх кількості. Мова йде про 20-25 грамів горілки. Вона впливає на центр насичення і активує його. Весь цей процес займає 15-20 хвилин, не менше. Тому пити «для апетиту» прямо перед їжею в корені неправильно. Адже за лічені секунди голод не з'явиться.
Спиртне справді збуджує апетит. Але появу легкого почуття голоду провокують тільки міцні напої, та й то лише малі їх кількості. Мова йде про 20-25 грамів горілки. Вона впливає на центр насичення і активує його. Весь цей процес займає 15-20 хвилин, не менше. Тому пити «для апетиту» прямо перед їжею в корені неправильно. Адже за лічені секунди голод не з'явиться.
До того ж алкоголь перед їжею — теж не вихід із положення. Спиртне буде агресивно вести себе по відношенню до слизової оболонки голодного шлунка. Він буде страждати і від соляної кислоти, вироблення якої теж буде посилюватися. В результаті можливий розвиток гастриту. Чи не занадто висока ціна за те, щоб з апетитом поїсти?
Часто втомлені люди намагаються підняти собі настрій за допомогою алкоголю. Але в більшості випадків це робиться неправильно. Адже випивати треба зовсім небагато — 20-30 мл горілки чи коньяку або 40 мл вина чи мартіні. Такі невеликі дози знімають внутрішнє напруження і допомагають розслабитися. Що, взагалі-то, відповідає поняттю «зняти стрес». На жаль, частіше за все для цієї мети використовуються набагато більші обсяги спиртного. І тут сценарій може розвиватися за двома шляхами. Перший — посилюється втома, знижується настрій, з'являється своєрідна депресія. Другий — це алкогольна ейфорія, що теж неминуче закінчується депресією.
Часто втомлені люди намагаються підняти собі настрій за допомогою алкоголю. Але в більшості випадків це робиться неправильно. Адже випивати треба зовсім небагато — 20-30 мл горілки чи коньяку або 40 мл вина чи мартіні. Такі невеликі дози знімають внутрішнє напруження і допомагають розслабитися. Що, взагалі-то, відповідає поняттю «зняти стрес». На жаль, частіше за все для цієї мети використовуються набагато більші обсяги спиртного. І тут сценарій може розвиватися за двома шляхами. Перший — посилюється втома, знижується настрій, з'являється своєрідна депресія. Другий — це алкогольна ейфорія, що теж неминуче закінчується депресією.
Багато хто впевнені, що під впливом алкоголю працюється легше, ніж зазвичай. Але таке відчуття абсолютно суб'єктивне, і це було нещодавно доведено австралійськими вченими. За допомогою дослідів вони прийшли до цікавих висновків. Виявляється, у ледь сп'янілих людей швидкість розумових і рухових реакцій дійсно може зростати. Але реакції ці часто бувають помилковими. До того ж навіть невеликі дози алкоголю
Багато хто впевнені, що під впливом алкоголю працюється легше, ніж зазвичай. Але таке відчуття абсолютно суб'єктивне, і це було нещодавно доведено австралійськими вченими. За допомогою дослідів вони прийшли до цікавих висновків. Виявляється, у ледь сп'янілих людей швидкість розумових і рухових реакцій дійсно може зростати. Але реакції ці часто бувають помилковими. До того ж навіть невеликі дози алкоголю
викликають зниження концентрації уваги і погіршення
якості розумової діяльності. Таким чином, трудитися «під
градусом» собі дорожче.
Багато гіпертоніків думають, що знизити тиск можна за допомогою алкоголю. Він, мовляв, розширює судини… У цьому твердженні є частка істини — невеликі дози спиртних напоїв дійсно послаблюють тонус судинної стінки. Але поряд з цим вони посилюють частоту серцебиття. А артеріальний тиск безпосередньо залежить від об'єму крові, що «виштовхується» у кров'яне русло. Тому алкоголь ні в якому разі не можна вважати ліками від гіпертонії.
Багато гіпертоніків думають, що знизити тиск можна за допомогою алкоголю. Він, мовляв, розширює судини… У цьому твердженні є частка істини — невеликі дози спиртних напоїв дійсно послаблюють тонус судинної стінки. Але поряд з цим вони посилюють частоту серцебиття. А артеріальний тиск безпосередньо залежить від об'єму крові, що «виштовхується» у кров'яне русло. Тому алкоголь ні в якому разі не можна вважати ліками від гіпертонії.
Будь-який алкоголь має на організм токсичну дію. Це зумовлено тим, що один із продуктів розпаду етилового спирту — оцтовий альдегід. Він якраз і творить в організмі різні неподобства. Але неякісне спиртне впливає на організм ще гірше.
Будь-який алкоголь має на організм токсичну дію. Це зумовлено тим, що один із продуктів розпаду етилового спирту — оцтовий альдегід. Він якраз і творить в організмі різні неподобства. Але неякісне спиртне впливає на організм ще гірше.
Багато лікуються від застуди горілкою — з яблуками, з медом, з чим-небудь ще. Вважається, що такі ліки і температуру знижують, і нежить зупиняють, і біль у горлі зменшують. Звідки взялося таке повір'я — ніхто не знає. Однак багато хто чомусь впевнений, що це стародавній російський рецепт і що всі наші предки лікувалися подібним чином. Важливо інше — сучасна медицина такого способу не визнає. По-перше, імунітет «Вогняна вода» жодним чином не покращує. По-друге, спирт далеко не кращим чином позначається на запалення горла.
Багато лікуються від застуди горілкою — з яблуками, з медом, з чим-небудь ще. Вважається, що такі ліки і температуру знижують, і нежить зупиняють, і біль у горлі зменшують. Звідки взялося таке повір'я — ніхто не знає. Однак багато хто чомусь впевнений, що це стародавній російський рецепт і що всі наші предки лікувалися подібним чином. Важливо інше — сучасна медицина такого способу не визнає. По-перше, імунітет «Вогняна вода» жодним чином не покращує. По-друге, спирт далеко не кращим чином позначається на запалення горла.
Зараз багато хто думає, що раз пиво є слабоалкогольним напоєм, то воно не завдає здоров'ю ніякої шкоди. Це катастрофічна омана. У пиві справді не дуже багато спирту. Але це зовсім не означає, що цей напій є безпечним. Він теж є алкогольним, а отже, викликає звикання. Недарма останнім часом все частіше і частіше медики говорять про так званий пивний алкоголізм. Крім того, хмільний напій дуже погано впливає на печінку і серце. Враховуючи все це, у жодному разі не можна ставитися до пива як до лимонаду.
Зараз багато хто думає, що раз пиво є слабоалкогольним напоєм, то воно не завдає здоров'ю ніякої шкоди. Це катастрофічна омана. У пиві справді не дуже багато спирту. Але це зовсім не означає, що цей напій є безпечним. Він теж є алкогольним, а отже, викликає звикання. Недарма останнім часом все частіше і частіше медики говорять про так званий пивний алкоголізм. Крім того, хмільний напій дуже погано впливає на печінку і серце. Враховуючи все це, у жодному разі не можна ставитися до пива як до лимонаду.
Багато жінок підраховують всі спожиті калорії. А випитих калорій не враховують. Між тим алкоголь має дуже високу енергетичної цінність, причому чим міцніше напій, тим ця цінність більше. Найбільш високий цей показник у горілки. Остання поживними властивостями не володіє, калорії привносять тільки за рахунок спирту. Саме тому від них дуже важко позбутися.
Багато жінок підраховують всі спожиті калорії. А випитих калорій не враховують. Між тим алкоголь має дуже високу енергетичної цінність, причому чим міцніше напій, тим ця цінність більше. Найбільш високий цей показник у горілки. Остання поживними властивостями не володіє, калорії привносять тільки за рахунок спирту. Саме тому від них дуже важко позбутися.
Трохи по-іншому з вином. Енергетична цінність цього напою частково зумовлена вуглеводами, які легко розщеплюються і легко згорають. Тому вино не так згубно позначається на зовнішності. І тим не менше будь-який алкоголь дуже калорійний.
Більшість із нас впевнені, що міцні напої треба неодмінно закушувати. А запивати їх ні в якому разі не можна. Але й це твердження не зовсім правильно. Тут треба уточнити, які саме закуски маються на увазі — гарячі або холодні. Останні погано нейтралізують спирт, він досить швидко всмоктується в кров. Теж саме відбувається, коли людина запиває алкоголь. Так що в цьому сенсі соки, компоти, морси можна поставити на один щабель з фруктами й овочевими салатами. Зовсім по-іншому з гарячими и жирними стравами, наприклад супами або рагу. Ті пригнічують всмоктування етанолу, зменшують вираженість сп'яніння і тому вважаються найкращими закусками.
Більшість із нас впевнені, що міцні напої треба неодмінно закушувати. А запивати їх ні в якому разі не можна. Але й це твердження не зовсім правильно. Тут треба уточнити, які саме закуски маються на увазі — гарячі або холодні. Останні погано нейтралізують спирт, він досить швидко всмоктується в кров. Теж саме відбувається, коли людина запиває алкоголь. Так що в цьому сенсі соки, компоти, морси можна поставити на один щабель з фруктами й овочевими салатами. Зовсім по-іншому з гарячими и жирними стравами, наприклад супами або рагу. Ті пригнічують всмоктування етанолу, зменшують вираженість сп'яніння і тому вважаються найкращими закусками.
Що алкоголь знищує нервові клітини головного мозку: 1 літр пива вбиває до 6000 нервових клітин, а 100 грам горілки – 7000.
Що алкоголь знищує нервові клітини головного мозку: 1 літр пива вбиває до 6000 нервових клітин, а 100 грам горілки – 7000.
Що синдром похмілля – не що інше, як процес, пов’язаний з виведенням з головного мозку загиблих через відсутність кровопостачання нейронів.
Що постійне вживання алкогольних виробів призводить до фемінізації чоловіків і маскулінізації жінок, тобто у чоловіків з’являються деякі жіночі ознаки і розвивається імпотенція, а жінки стають більш «мужніми» – грубіє голос, характер тощо.
Що вживання пива підвищує більш ніж на 30% вірогідність розвитку раку грудей, причому відсутня чітка залежність від розміру дози.
Що вживання пива підвищує більш ніж на 30% вірогідність розвитку раку грудей, причому відсутня чітка залежність від розміру дози.
Що зачаття в нетверезому вигляді часто призводить до народження дебільного потомства. Причому ризик існує, навіть отримавши зовсім невелику дозу алкоголю, за 1-2 тижня до самого процесу зачаття.
Що при щоденному вживанні матір’ю
150 мл чистого спирту ЛИШЕ в 1/3
випадків народжуються нормальні діти.
Що для виробництва повноцінного потомства чоловік має не пити протягом 1-2 років. Для жінки цей термін ще більший.
Що для виробництва повноцінного потомства чоловік має не пити протягом 1-2 років. Для жінки цей термін ще більший.
Що на Русі існувала традиція, яка забороняла нареченому й нареченій пити вино, щоб зберегти народ від виродження.
Що нешкідливих доз алкоголю
НЕМАЄ В ПРИНЦИПІ.
Отже, кожен повинен розуміти, який згубний вплив несе алкоголь. І перш ніж його вживати, краще подумай декілька раз і задай собі питання: “А чи варто?”
Отже, кожен повинен розуміти, який згубний вплив несе алкоголь. І перш ніж його вживати, краще подумай декілька раз і задай собі питання: “А чи варто?”