Антична або кровотвірна теорія (Гален, Арістотель)



Дата конвертації17.06.2016
Розмір445 b.





Антична або кровотвірна теорія (Гален, Арістотель)

  • Антична або кровотвірна теорія (Гален, Арістотель)

  • Класична теорія збалансованого харчування (О.О. Покровський)

  • Теорія адекватного харчування (О.М. Уголєв)



Вегетаріанство

  • Вегетаріанство

  • Роздільне харчування

  • Харчування макробіотиків

  • Харчування пращурів (сироїдіння і сухоїдіння)

  • Концепція індексів харчової цінності (очкова дієта)

  • Редуковане харчування











Кратність прийомів їжі, тривалість трапези, тривалість проміжків між прийомами, розподіл денного калоражу за прийомами

  • Кратність прийомів їжі, тривалість трапези, тривалість проміжків між прийомами, розподіл денного калоражу за прийомами

  • Дуже добре стосовно режиму сказав лікар-натуропат Бірхер-Беннер із Швейцарії:

  • “Потреба їсти часто – хворобливе явище, яке щезає при скороченні кількості прийомів їжі. Одночасно щезають і нездужання. Багато спостережень свідчать про зцілюючий ефект великих проміжків між прийомами їжі.”





З їжею в організм надходять:

  • З їжею в організм надходять:

  • білки,

  • жири,

  • вуглеводи,

  • мінеральні солі,

  • органічні кислоти.

  • У травному каналі харчові речовини вступають у складні біохімічні реакції внаслідок чого розщеплюються до простих компонентів, здатних всмоктуватися в кров і забезпечувати пластичні процеси в організмі (побудова клітин і тканин), та утворювати енергію, необхідну для життєдіяльності.

  • Зайві продукти обміну виводяться з організму через травний канал, нирки, шкіру.







Потреба в білках збільшується:

  • Потреба в білках збільшується:

  • У вагітних жінок,

  • Жінок, які годують немовлят груддю,

  • При деяких видах фізичної і розумової праці, що вимагають великого напруження сил,

  • Під час захворювань чи травм, які супроводяться високою температурою або проносом.



Жири мають найвищу енергетичну цінність, яка удвічі більша, ніж білків і вуглеводів.

  • Жири мають найвищу енергетичну цінність, яка удвічі більша, ніж білків і вуглеводів.

  • Жири підвищують захисні сили організму, беруть участь у пластичних процесах, є носіями жиророзчинних вітамінів та інших біологічно цінних речовин.

  • Жири роблять нашу їжу смачною, калорійною, корисною.

  • Щоб раціонально використовувати жири в харчуванні, потрібно знати біологічне значення компонентів цих речовин.



Враховуючи велике біологічне значення поліненасичених кислот, лінолевої кислоти найбільше в соняшниковій (51-60%), кукурудзяній, соєвій та бавовниковій (43-55%) оліях. Дуже мало її в оливковій олії (4-14%) порівняно з іншими рослинними жирами та в вершковому маслі.

  • Враховуючи велике біологічне значення поліненасичених кислот, лінолевої кислоти найбільше в соняшниковій (51-60%), кукурудзяній, соєвій та бавовниковій (43-55%) оліях. Дуже мало її в оливковій олії (4-14%) порівняно з іншими рослинними жирами та в вершковому маслі.



З тваринних жирів значна кількість лінолевої кислоти в свинячому жирі (до 8%), дещо менше – в інших жирах. Лінолева кислота маргарину, незважаючи на відносно великий вміст її в цьому продукті, біологічно активних властивостей не має, а характеризується лише енергетичною цінністю, що обов’язково необхідно враховувати при використанні жирів у дитячому харчуванні.

  • З тваринних жирів значна кількість лінолевої кислоти в свинячому жирі (до 8%), дещо менше – в інших жирах. Лінолева кислота маргарину, незважаючи на відносно великий вміст її в цьому продукті, біологічно активних властивостей не має, а характеризується лише енергетичною цінністю, що обов’язково необхідно враховувати при використанні жирів у дитячому харчуванні.



Головний недолік маргарину – підвищений вміст т.з.трансізомерів жирних кислот. Вони :

  • Головний недолік маргарину – підвищений вміст т.з.трансізомерів жирних кислот. Вони :

  • Порушують роботу ферментів, псують клітинні мембрани;

  • Збільшують кількість холестерину в крові;

  • Збільшують сприйнятливість до раку, особливо легень і простати;

  • Викликають діабет;

  • Щоденне вживання 40 г маргарину, який містить 5 г трансізомерів, збільшує на 50% ризик інфаркту;

  • Надлишок трансізомерів переходить через плацентарний бар’єр. Дитина родиться недоношеною, з порушеннями ендокринної системи.



Вуглеводи забезпечують організм енергією. Розрізняють вуглеводи прості й складні.

  • Вуглеводи забезпечують організм енергією. Розрізняють вуглеводи прості й складні.

  • До простих вуглеводів належать глюкоза, фруктоза, сахароза, лактоза і мальтоза;

  • до складних – крохмаль і глікоген (засвоювані) та пектин, геміцелюлоза, целюлоза, або клітковина (не засвоювані).

  • До клітковини відносять звичайну целюлозу з домішкою геміцелюлози та лігніну.





водорозчинні

  • водорозчинні



Тіамін - В 1

  • Тіамін - В 1

  • Рибофлавін - В 2

  • Пантотенова кислота

  • Біотин

  • Аскорбінова кислота

  • Піридоксин

  • Ніацин (РР)

  • Фолат

  • Кобаламіни



Вітамін D - кальциферол, ергокальциферол, холекальциферол

  • Вітамін D - кальциферол, ергокальциферол, холекальциферол

  • Вітамін Е - токофероли,токотрієноли

  • Вітамін К - філохінони, менахінони, менадіон

  • Вітамін А – ретинол, ретинолацетат, ретиналь, ретинова кислота











Аліментарний

  • Аліментарний

  • маразм



Синдром

  • Синдром

  • Квашіоркор





Пелагра

  • Пелагра

  • 1. До лікування

  • 2. Після лікування



Ксерофтальмія

  • Ксерофтальмія





КАРІЕС

  • КАРІЕС



Забезпечення потреб хворого у харчових речовинах і енергії

  • Забезпечення потреб хворого у харчових речовинах і енергії

  • Забезпечення відповідності їжі, що споживається можливостям хворого організму її засвоювати на всіх етапах асиміляції

  • Врахування місцевого і загального впливу їжі на організм

  • Використання у харчуванні методів щадіння, тренування і розвантаження

  • Індивідуалізація харчування



Нейтралізація шкідливих речовин

  • Нейтралізація шкідливих речовин

  • Елімінація (виведення токсичних речовин з організму)

  • Репарація пошкодженого органу

  • Підвищення захисних функцій фізіологічних бар’єрів організму

  • Вплив на процеси біотрансформації ксенобіотиків (стимуляція або гальмування)

  • Активізація антиоксидантних систем

  • Підвищення загальної опірності організму, компенсація дефіциту нутрієнтів



№1 Радіонукліди та іонізуюче випромінювання

  • №1 Радіонукліди та іонізуюче випромінювання

  • №2 Сполуки фтору, лужні метали, хлор, ціанисті сполуки, окиди азоту, кислоти

  • №2а Хром і його сполуки, хім. алергени

  • №3 Сполуки свинцю

  • №4 Хлоровані вуглеводні, сполуки арсену, телуру, ртуті

  • №4а Фосфор та його сполуки

  • №4б Аміно- та нітросполуки бензолу

  • №5 Тетраетилсвинець, бромовані вуглеводні, сірковуглець, сполуки марганцю та барію



№1 – нейтралізація перекисних сполук, активізація антиоксидантних систем організму, прискорення елімінації інкорпорованих радіонуклідів(цезію, стронцію), гепатопротекторна дія

  • №1 – нейтралізація перекисних сполук, активізація антиоксидантних систем організму, прискорення елімінації інкорпорованих радіонуклідів(цезію, стронцію), гепатопротекторна дія

  • №2 Гальмує накопичення в організмі хімічних сполук, зменшує їх подразнюючу дію, підвищує антитоксичну функцію печінки, стимулює кровотворення та регенерацію клітин



№2а - десенсибілізуючий раціон. Ослаблює процеси утворення антигенів до хімічних алергенів

  • №2а - десенсибілізуючий раціон. Ослаблює процеси утворення антигенів до хімічних алергенів

  • №3 – зв’язування, комплексоутворення і виведення свинцю з організму

  • №4 – гепатопротекторна дія, стимуляція кровотворення

  • №4а - зменшення усмоктування фосфору і його сполук

  • №4б – прискорення процесів мікросомального окислення сполук бензолу, антиоксидантна дія

  • №5 – профілактика гепатотропної та нейротропної дії промислових чинників



НЕГАТИВНІ ЕФЕКТИ ВИРОЩУВАННЯ І ВЖИВАННЯ ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНИХ КУЛЬТУР

  • НЕГАТИВНІ ЕФЕКТИ ВИРОЩУВАННЯ І ВЖИВАННЯ ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНИХ КУЛЬТУР

  • Ослаблення імунітету

  • Онкологія

  • Безпліддя

  • Токсикоз

  • Алергія

  • Зникнення тварин (птахів, кажанів, бджіл)

  • Перезапилення рослин (трансгенізація)

  • Зникнення корисної бактеріальної флори ґрунту, черв’яків















1. Види аліментарної недостатності.

  • 1. Види аліментарної недостатності.

  • Який відсоток від загальної калорійності повинен бути за рахунок білків?

  • Відповіді прохання надсилати на :

  • Neonila.Golka@gmail.com



Дякую за увагу

  • Дякую за увагу




База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка