Царство живих організмів, які поєднують у собі ознаки рослин і тварин



Дата конвертації02.06.2016
Розмір445 b.



царство живих організмів, які поєднують у собі ознаки рослин і тварин

  • царство живих організмів, які поєднують у собі ознаки рослин і тварин



Ці особливості будови і життєдіяльності грибів дозволяють вважати їх однією з найбільш давніх груп еукаріотних організмів, що не мають прямого еволюційної зв'язку з рослинами, як вважалося раніше. Гриби і рослини виникли незалежно від різних форм мікроорганізмів, що жили у воді.

  • Ці особливості будови і життєдіяльності грибів дозволяють вважати їх однією з найбільш давніх груп еукаріотних організмів, що не мають прямого еволюційної зв'язку з рослинами, як вважалося раніше. Гриби і рослини виникли незалежно від різних форм мікроорганізмів, що жили у воді.



Спільним з тваринами є: 

  • Спільним з тваринами є: 

  • 1) гетеротрофність; 

  • 2) наявність у складі клітинної стінки хітину, характерного для зовнішнього скелета членистоногих; 

  • 3) відсутність у клітинах хлоропластів і фотосинтезуючих пігментів;

  •  4) накопичення глікогену як запасної речовини; 

  • 5) утворення і виділення продукту метаболізму - сечовини.



Якщо вас запитати, які гриби вам відомі найкраще, ви, ясна річ, назвете шапкові. Тому знайомство з грибами розпочнемо саме з них. Яка будова шапкових грибів? Шапкові гриби дістали таку назву тому, що здатні утворювати плодові тіла, які складаються з ніжки (пенька) та шапки. Шапка різних видів грибів може бути коричневою, червоною, зеленкуватою. Такого забарвлення їй надають особливі сполуки - пігменти, що містяться в оболонці клітин. Розглянувши частину плодового тіла під мікроскопом, помітимо, що воно складене щільно прилеглими одна до одної нитками грибниці - гіфами.

  • Якщо вас запитати, які гриби вам відомі найкраще, ви, ясна річ, назвете шапкові. Тому знайомство з грибами розпочнемо саме з них. Яка будова шапкових грибів? Шапкові гриби дістали таку назву тому, що здатні утворювати плодові тіла, які складаються з ніжки (пенька) та шапки. Шапка різних видів грибів може бути коричневою, червоною, зеленкуватою. Такого забарвлення їй надають особливі сполуки - пігменти, що містяться в оболонці клітин. Розглянувши частину плодового тіла під мікроскопом, помітимо, що воно складене щільно прилеглими одна до одної нитками грибниці - гіфами.



Роздивившись шапку знизу, побачимо, що в одних грибів вона утворена пластинками, які розходяться від верхівки ніжки до краю шапки. Такі гриби (печериці, опеньки, мухомори) називають пластинчастими. В інших грибів нижня частина шапки ніби складається зі щільно розташованих трубочок. Такі гриби (білий, підберезник, маслюк) називають трубчастими.

  • Роздивившись шапку знизу, побачимо, що в одних грибів вона утворена пластинками, які розходяться від верхівки ніжки до краю шапки. Такі гриби (печериці, опеньки, мухомори) називають пластинчастими. В інших грибів нижня частина шапки ніби складається зі щільно розташованих трубочок. Такі гриби (білий, підберезник, маслюк) називають трубчастими.



ШАПКОВІ ГРИБИ

  • ШАПКОВІ ГРИБИ





Плодове тіло - це лише частина гриба. Якщо обережно розкопати ґрунт навколо плодового тіла, можна побачити численні білуваті гіфи. їхня сукупність має назву грибниця. Вона утворює величезну поверхню, завдяки чому поглинає необхідні поживні речовини. Грибниця багаторічна, саме вона й формує плодові тіла. Тому, збираючи гриби, будьте обережні: плодові тіла зрізуйте так, щоб не ушкодити грибниці. Адже вона забезпечує живлення - поглинання з ґрунту поживних розчинів. Натомість призначення плодових тіл - розмноження. З пластинками або трубочками пов'язані спорангії, у яких утворюються спори. Шапкові гриби також здатні розмножуватися вегетативно - ділянками грибниці - і статево.

  • Плодове тіло - це лише частина гриба. Якщо обережно розкопати ґрунт навколо плодового тіла, можна побачити численні білуваті гіфи. їхня сукупність має назву грибниця. Вона утворює величезну поверхню, завдяки чому поглинає необхідні поживні речовини. Грибниця багаторічна, саме вона й формує плодові тіла. Тому, збираючи гриби, будьте обережні: плодові тіла зрізуйте так, щоб не ушкодити грибниці. Адже вона забезпечує живлення - поглинання з ґрунту поживних розчинів. Натомість призначення плодових тіл - розмноження. З пластинками або трубочками пов'язані спорангії, у яких утворюються спори. Шапкові гриби також здатні розмножуватися вегетативно - ділянками грибниці - і статево.



Грибні нитки обплутують корені рослин і навіть можуть проникати всередину кореня, утворюючи грибокорінь, або мікоризу. Завдяки мікоризі гриб отримує від рослини органічні речовини, переважно цукри. А рослині він постачає неорганічні сполуки та речовини, що прискорюють ріст. Однак не всі шапкові гриби утворюють мікоризу. Наприклад, печериці та гнойовики, гливи, опеньок літній живляться лише органічними речовинами ґрунту, гною або відмерлої деревини. Це дає змогу вирощувати ці гриби штучно в теплицях.

  • Грибні нитки обплутують корені рослин і навіть можуть проникати всередину кореня, утворюючи грибокорінь, або мікоризу. Завдяки мікоризі гриб отримує від рослини органічні речовини, переважно цукри. А рослині він постачає неорганічні сполуки та речовини, що прискорюють ріст. Однак не всі шапкові гриби утворюють мікоризу. Наприклад, печериці та гнойовики, гливи, опеньок літній живляться лише органічними речовинами ґрунту, гною або відмерлої деревини. Це дає змогу вирощувати ці гриби штучно в теплицях.





Яке значення шапкових грибів у природі та житті людини? Шапкові гриби відіграють важливу роль і в природі, і в житті людини. Так, багато видів рослин (наприклад, тверда пшениця, осика, береза) без співжиття з грибами зростати не можуть. Шапкові гриби споживають різні види тварин (наприклад, білки, мишоподібні гризуни, борсуки, кабани, козулі, птахи, комахи, суходільні молюски).

  • Яке значення шапкових грибів у природі та житті людини? Шапкові гриби відіграють важливу роль і в природі, і в житті людини. Так, багато видів рослин (наприклад, тверда пшениця, осика, береза) без співжиття з грибами зростати не можуть. Шапкові гриби споживають різні види тварин (наприклад, білки, мишоподібні гризуни, борсуки, кабани, козулі, птахи, комахи, суходільні молюски).



Багато видів шапкових грибів споживає й людина. Найбільшу харчову цінність для неї мають білі гриби, печериці, підберезники, підосичники, маслюки. Гриби містять багато білків, вітаміни груп В, D, А, РР, необхідні людині мікроелементи (Купрум, Цинк та ін.). Гриби смажать, солять, маринують, сушать. Хоча гриби багаті на поживні речовини, проте їхня харчова цінність порівняно незначна. Це пояснюють тим, що хітинова клітинна стінка перешкоджає перетравленню грибів у кишечнику. Тому перед споживанням гриби рекомендують попередньо подрібнювати.

  • Багато видів шапкових грибів споживає й людина. Найбільшу харчову цінність для неї мають білі гриби, печериці, підберезники, підосичники, маслюки. Гриби містять багато білків, вітаміни груп В, D, А, РР, необхідні людині мікроелементи (Купрум, Цинк та ін.). Гриби смажать, солять, маринують, сушать. Хоча гриби багаті на поживні речовини, проте їхня харчова цінність порівняно незначна. Це пояснюють тим, що хітинова клітинна стінка перешкоджає перетравленню грибів у кишечнику. Тому перед споживанням гриби рекомендують попередньо подрібнювати.









Щоб безпечно споживати гриби, потрібно дотримуватися певних правил. Так, варто пам'ятати, що далеко не всі шапкові гриби їстівні. Є багато й отруйних грибів: бліда поганка, певні види мухоморів, несправжні опеньки. Споживання їх може спричинити не лише тяжке отруєння, а й смерть людини. Тому пам'ятайте: якщо після споживання грибів ви почуваєтеся зле, негайно зверніться за допомогою до лікаря. Проте навіть своєчасна лікарська допомога не завжди гарантує одужання людини, яка отруїлася, наприклад, блідою поганкою. Отже, збирайте лише ті види грибів, які вам добре відомі. Важливо запам'ятати, чим їстівні гриби відрізняються від отруйних, що зовні на них схожі. Починати збирати гриби ліпше разом із досвідченими грибниками.

  • Щоб безпечно споживати гриби, потрібно дотримуватися певних правил. Так, варто пам'ятати, що далеко не всі шапкові гриби їстівні. Є багато й отруйних грибів: бліда поганка, певні види мухоморів, несправжні опеньки. Споживання їх може спричинити не лише тяжке отруєння, а й смерть людини. Тому пам'ятайте: якщо після споживання грибів ви почуваєтеся зле, негайно зверніться за допомогою до лікаря. Проте навіть своєчасна лікарська допомога не завжди гарантує одужання людини, яка отруїлася, наприклад, блідою поганкою. Отже, збирайте лише ті види грибів, які вам добре відомі. Важливо запам'ятати, чим їстівні гриби відрізняються від отруйних, що зовні на них схожі. Починати збирати гриби ліпше разом із досвідченими грибниками.



Однак за деяких умов небезпеку може становити й вживання їстівних грибів. Так, не варто збирати великі старі плодові тіла, хоча вони й приваблюють своїми розмірами. У них можуть міститись отруйні речовини, які утворилися внаслідок обміну речовин гриба. Тому чим старіший гриб, тим більше таких сполук може в ньому міститися. Запам'ятайте: збирати потрібно лише молоді плодові тіла. Не можна збирати гриби поблизу великих автомобільних доріг або на територіях, забруднених радіацією. Це пов'язано з тим, що гриби здатні накопичувати солі важких металів, радіонукліди.

  • Однак за деяких умов небезпеку може становити й вживання їстівних грибів. Так, не варто збирати великі старі плодові тіла, хоча вони й приваблюють своїми розмірами. У них можуть міститись отруйні речовини, які утворилися внаслідок обміну речовин гриба. Тому чим старіший гриб, тим більше таких сполук може в ньому міститися. Запам'ятайте: збирати потрібно лише молоді плодові тіла. Не можна збирати гриби поблизу великих автомобільних доріг або на територіях, забруднених радіацією. Це пов'язано з тим, що гриби здатні накопичувати солі важких металів, радіонукліди.



Всі гриби перед подальшою кулінарною обробкою потрібно добре промити, потім бажано двічі прокип'ятити по 20-30 хвилин у підсоленій воді, щоразу зливаючи відвар. Це убезпечить вас від багатьох неприємностей.

  • Всі гриби перед подальшою кулінарною обробкою потрібно добре промити, потім бажано двічі прокип'ятити по 20-30 хвилин у підсоленій воді, щоразу зливаючи відвар. Це убезпечить вас від багатьох неприємностей.



Шапкові гриби - представники царства Гриби, грибниця яких утворює плодові тіла. їхня функція утворення спор. Живляться шапкові гриби, розкладаючи мертву органіку або отримуючи поживні речовини від рослин, з якими вони вступають у взаємовигідне співжиття. Серед шапкових грибів є їстівні, але серед них є й чимало отруйних.

  • Шапкові гриби - представники царства Гриби, грибниця яких утворює плодові тіла. їхня функція утворення спор. Живляться шапкові гриби, розкладаючи мертву органіку або отримуючи поживні речовини від рослин, з якими вони вступають у взаємовигідне співжиття. Серед шапкових грибів є їстівні, але серед них є й чимало отруйних.






База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка