Ду “Інститут економіки та прогнозування нан україни”



Дата конвертації27.12.2016
Розмір445 b.


Сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи у світовій практиці: соціальна сутність та роль в економіці д.е.н., професор Л.Молдаван липень - 2012


1. Світовий кооперативний сектор

  • Структура за кількістю:

  • сільськогосподарські – 42%

  • фінансові ≈ 30%

  • житлово-будівельні – 10%

  • споживчі – 7%

  • виробничі – 5%

  • інші – 6%

  • ____________

  • 700 млн кооператорів



2. Статус сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу

  • Юридична особа з групи соціальних (неприбуткових) підприємств :

  • Це - об'єднання господарюючих осіб для спільної участі в одному або кількох виробничих процесах, які неможливо або невигідно виконувати кожному окремо.

  • Це – форма захисту спільних інтересів, а не форма об'єднання капіталів для одержання прибутку.

  • Це - продовженням діяльності господарств своїх членів, а не вид іншої діяльності.

  • Створюється виробниками для обслуговування самих себе, що виключає отримання прибутку кооперативом для себе (неприбутковий статус).



3. Унормування неприбуткового статусу кооперативу (об'єднання)

  • члени кооперативу (об'єднання) не можуть реалізовувати ніякої додаткової вартості на власному капіталі, бо вони вклали його у кооператив для проведення виробничих процесів, а не для заробітку прибутку;

  • кооператив (об'єднання) не є власником продукції/доходів – вони належать його членам;

  • фінансовий результат діяльності кооперативу (об'єднання) переходить до доходів його членів у вигляді кооперативних виплат (витрати кооперативу), тому податок з прибутку платить не кооператив, а його члени.









Всього товарної продукції:

  • Всього товарної продукції:

  • Скандинавія – 80%

  • Нідерланди – 65%

  • Німеччина, Іспанія, Франція – 50 – 52%,

  • в т.ч.:

  • молоко – від 65% у Бельгії до 100% у Норвегії і Швеції

  • овочі і фрукти – від 32% у Німеччині до 80% у Нідерландах;

  • свинина – від 15% в Італії до 96% у Данії;

  • зерно – від 20% у Великобританії до 70% у Франції.



Частка кооперативів у постачанні засобів виробництва – 50%; Скандинавія – 60%, в т.ч.:

  • Частка кооперативів у постачанні засобів виробництва – 50%; Скандинавія – 60%, в т.ч.:

  • міндобрива і корми: Скандинавія, Франція, Німеччина – до 65%;

  • насіння: Ірландія – 55%, Франція – 73% зернових, 65% ріпаку;

  • машини обладнання: Скандинавія – 20-40%, Німеччина – 36%;

  • паливо – 60%.

  • Кооперативні підприємства з виробництва комбікормів і мінеральних добрив



Кооперативи країн ЄС – 45-50% обсягу продукції харчової промисловості

  • Кооперативи країн ЄС – 45-50% обсягу продукції харчової промисловості

  • Домінують у структурі переробленої продукції:

  • молока: Скандинавія – до 90-100%;

  • зернових: Швеція, Нідерланди, Франція – 60%;

  • овочів і фруктів: Данія, Бельгія, Нідерланди, Франція, Німеччина – 53%;

  • виробництво цукру: Нідерланди;

  • виробництво спирту: Франція, Швеція;

  • виробництво комбікормів – 60%.



Франція: 12000 CUMA обслуговує 250 тис. фермерів (70%);

  • Франція: 12000 CUMA обслуговує 250 тис. фермерів (70%);

  • Німеччина: машинні товариства (45000), “ринги” (280 рингів, 40% ферм)

  • Сфери розповсюдження кооперації: штучне осіменіння, спільне використання складів, пасовищ, вирощування розсади, водо- і електропостачання і т.д.



Німеччина “Райфайзен банк”, Франція “Кредит Агріколь”, Нідерланди “Рабо Банк”, Швеція – 90%.

  • Німеччина “Райфайзен банк”, Франція “Кредит Агріколь”, Нідерланди “Рабо Банк”, Швеція – 90%.

  • у цілому ЄС 27 - більше половини.

  • Відсоткова ставка для фермерів-членів - по собівартості

  • У сільськогосподарських кооперативних фінансових інститутах акумулюється до третини усіх фінансових депозитів



12. Структура Credit Agricole



  • Загальні дані:

  • 1500 багатофункціональних кооперативів;

  • 141 спеціальних кооперативів;

  • 80% фермерів-кооператорів;

  • в кожному первинному кооперативі – 1200 членів.



Функції багатофункціональних кооперативів:

  • Функції багатофункціональних кооперативів:

  • кредитування;

  • постачання;

  • збут;

  • розрахунково-фінансове обслуговування;

  • страхування;

  • консультації;

  • інформаційне забезпечення.



переробка молока – 86%;

  • переробка молока – 86%;

  • електропостачання – 80%;

  • збут продукції – 30%;

  • виробництво цукру – 51%;

  • постачання засобів – 26%;

  • пального – 44%

  • кредитування – більше третини;

  • інформаційне забезпечення – 25%;

  • ринки худоби – 40%



16. Вигоди членів кооперативу

  • Збут великими партіями – вищі ціни

  • Великий кооператив (об'єднання) – можливий експорт

  • Зберігання до кращих цін

  • Закупівля засобів виробництва, спільне їх використання – здешевлення витрат

  • Професійний менеджмент і маркетинг

  • Сильні позиції у відносинах з монополістами

  • Полегшення співпраці з державою



17. Вигоди для суспільства

  • Збереження фермерського типу господарювання – базової основи сталого розвитку, в основі якого – зайнятість і заробітки сільської сім’ї, осілість і подолання бідності сільського населення.

  • Завдяки фермерам у Франції при загальній міграції сільських жителів із 38 000 сільських поселень не зникло жодного.

  • Створення нових робочих місць для сільського населення.

  • У Франції в кооперативах зайнято – 0,5 млн. осіб.

  • Кооперативи формують здорове конкурентне середовище, стримують зростання споживчих цін.



18. Умови фінансової підтримки: Польща

  • Закон “Про групи/об'єднання виробників” (2000 р. з поправками: 2004, 2005) на виконання акту Ради ЄС

  • Наказ Міністра сільського господарства і розвитку села (2005 р.) встановлює:

  • мінімальну кількість членів об'єднань (5 госп.)

  • мінімальний річний обсяг товарної продукції на всі її види залежно від встановлених 3 природних зон

  • Приклад:

  • худоба на м'ясо: 100-300 гол., 5 членів і більше

  • картопля: 600-1800 т, 5 членів і більше

  • молоко: 100 000 л, 5 членів і більше



19. Форми фінансової підтримки: Польща (продовження)

  • Закон про групи/об'єднання виробників (2004).



20. Польща (продовження)

  • Кредитна лінія для кооперативів цільового призначення:

  • розмір кредиту 70-80% вартості інвестиційних вкладів (8-16 млн зл. одному суб'єкту)

  • облікова ставка – не більше 1,5% (погашення державою 0,75 ставки)

  • термін – 15 років, початок погашення через 3 роки

  • Звільнення від податку на нерухомість і прибуткового податку кооперативів для зберігання, стандартизації і збуту продукції



21. Державний контроль створення та функціонування кооперативу

  • дозвіл на реєстрацію, зміни у статуті, розширення діяльності є обов"язковим з боку територіальних структур або центрального апарату Мінсільгоспу;

  • щорічний моніторинг відповідності діяльності кооперативу (союзу) кооперативним принципам здійснюється міністерствами с/г (праці або фінансів) і податковими службами;

  • контролюється додержання кооперативом (союзом) обумовленої у статуті територіальної зони обслуговування фермерів;

  • при виявленні відхилень дозвіл на реєстрацію відкликається і юридичний статус кооперативу змінюється.



22. Виробництво основних видів с/г продукції в ОСГ Поліської, Прикарпатської і Карпатської зон у 2010 р. (8% с/г угідь країни)



23. продовження



24. Державні і місцеві програми підтримки кооперативів

  • Приклад Польщі для

  • Поліської, Прикарпатської і Карпатської зон:

  • підтримка формування м'ясного стада;

  • участь у будівництві кооперативних боєнь і формуванні продуктивних пасовищ;

  • підтримка створення кооперативних молочарень та міні переробних цехів;

  • участь у будівництві плодо- картоплесховищ для спільного використання;

  • партнерство у розбудові 2-3-х кооперативних оптових ринків худоби.

  • Цільовий регіональний підхід – запорука успіху



Дякую за увагу!

  • Дякую за увагу!




База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка