Елементи які необхідні для рослин у порівняно невеликих кількостях. Входять до складу ферментів



Дата конвертації03.06.2016
Розмір445 b.











елементи які необхідні для рослин у порівняно невеликих кількостях. Входять до складу ферментів.

  • елементи які необхідні для рослин у порівняно невеликих кількостях. Входять до складу ферментів.









Приймає участь в побудові молекул деяких окисно-відновних ферментів, зокрема, пластоціаніну, цитохромоксидази. Підвищує стійкість рослин до грибкових захворювань.

  • Приймає участь в побудові молекул деяких окисно-відновних ферментів, зокрема, пластоціаніну, цитохромоксидази. Підвищує стійкість рослин до грибкових захворювань.











Важливий компонент ферменту карбоангідрази, що каталізує дуже важливу для дихання рослин реакцію. Впливає на діяльність меристем, сприяє накопиченню фітогормону.

  • Важливий компонент ферменту карбоангідрази, що каталізує дуже важливу для дихання рослин реакцію. Впливає на діяльність меристем, сприяє накопиченню фітогормону.





















Макроелементи (грец. makros — великий + лат. elementum — стихія, первинна речовина) — хімічні елементи, що присутні у організмі людини в високих концентраціях. Із 106 елементів періодичної системи Д.І. Менделєєва в організмі людини постійно присутні 86, з них 25 — необхідні для нормальної життєдіяльності.

  • Макроелементи (грец. makros — великий + лат. elementum — стихія, первинна речовина) — хімічні елементи, що присутні у організмі людини в високих концентраціях. Із 106 елементів періодичної системи Д.І. Менделєєва в організмі людини постійно присутні 86, з них 25 — необхідні для нормальної життєдіяльності.









Макроелементи - хімічні елементи,

  • Макроелементи - хімічні елементи,

  • що містяться в тілі живих організмів у

  • концентрації від 0.001% до 70%

  • До макроелементів відносяться: кисень, водень, вуглець, азот, фосфор, калій, кальцій, сірка, магній, натрій, хлор, залізо та ін



Бере участь

  • Бере участь

  • у функціонуванні серцево-судинної та нервової систем

  • у процесі згортання крові,

  • у виробленні гормонів, ферментів і білків

  • у скороченні і розслабленні м'язів

  • у забезпеченні міцності кісток скелета

  • Найкраще джерело Кальцію-

  • це молочні продукти



Достеменно відомо, що кальцій - це основа структурної кісткової тканини організму людини. Цей елемент є найнеобхіднішим мінеральною речовиною буквально з народження людини до глибокої старості.

  • Достеменно відомо, що кальцій - це основа структурної кісткової тканини організму людини. Цей елемент є найнеобхіднішим мінеральною речовиною буквально з народження людини до глибокої старості.



Впливає на нормальний розвиток клітин.

  • Впливає на нормальний розвиток клітин.

  • Компонент кісток, емалі зубів.

  • Бере участь у згортуванні крові.

  • Активує скорочення м’язових волокон.



Бере участь у процесах обміну жирів, білків і вуглеводів

  • Бере участь у процесах обміну жирів, білків і вуглеводів

  • Впливає на діяльність нирок і роботу серцевої мускулатури

  • Бере участь у процесах розумової та м'язової активності

  • Впливає на утворення деяких ферментів і гормонів

  • В організмі міститься у всіх середовищах і тканинах, депонується в кістковій та м'язовій тканинах

  • Добова потреба- від 1 до 4,6 м.

  • Максимальна кількість Фосфору міститься в горосі, квасолі, горіхах, часнику, петрушці, шпинаті, моркві, капусті , деяких ягодах, а також у ячної, перлової, вівсяної крупах.



Фосфор - необхідний організму макроелемент, відіграє важливу роль у діяльності головного мозку, серцево-судинної системи і формуванні кісток

  • Фосфор - необхідний організму макроелемент, відіграє важливу роль у діяльності головного мозку, серцево-судинної системи і формуванні кісток



Сприяє засвоєнню Кальцію з кишечника, а також всмоктуванню Калію, Фосфору, вітамінів групи B, C, і E 

  • Сприяє засвоєнню Кальцію з кишечника, а також всмоктуванню Калію, Фосфору, вітамінів групи B, C, і E 

  • Є невід'ємним учасником багатьох біохімічних процесів організму і регуляції життєво-важливих функцій

  • Підтримує в нормі активність клітинних мембран 

  • Регулює нервові імпульси в центральній і периферичній нервових системах 

  • Регулює рівень холестерину в крові 

  • Попереджає розвиток серцевих захворювань

  • Бере участь в утворенні кісткової тканини, в енергетичному та вуглеводному обміні 

  • Основні прояви надлишку магнію: млявість, сонливість, зниження працездатності,діарея. 



Стомлюваність, порушення сну,

  • Стомлюваність, порушення сну,

  • перебої в роботі серця, спазми м'язів,

  • високий кров'яний тиск  —

  • часті результати недостачі  магнію в організмі.

  • Магній входить до  складу  або впливає на активність більше 300 ферментів, в основному регулюючих біоенергетичні процеси в організмі, а також діяльність серцево-судинної системи і рівень жирів в крові.



Входить до складу дихальних пігментів

  • Входить до складу дихальних пігментів

  • Забезпечує киснем тканини всього тіла

  • Бере участь у створенні гемоглобіну і в процесах кровотворення

  • Добова потреба дорослої

  • людини в залізі - 10-30 мг.

  • Залізо міститься практично у

  • всіх продуктах із звичайного

  • раціону



Низький гемоглобін – це часте явище в сучасному суспільстві. Брак заліза в організмі може стати причиною багатьох недуг. Залізо кровотворний елемент. Для відновлення браку цього заліза потрібно правильно харчуватися.

  • Низький гемоглобін – це часте явище в сучасному суспільстві. Брак заліза в організмі може стати причиною багатьох недуг. Залізо кровотворний елемент. Для відновлення браку цього заліза потрібно правильно харчуватися.



Участь у диханні, кровотворенні, окислювально-відновних реакціях, реакціях імунітету. Дефіцит і порушення обміну заліза призводять до анемії (недокрів'я).

  • Участь у диханні, кровотворенні, окислювально-відновних реакціях, реакціях імунітету. Дефіцит і порушення обміну заліза призводять до анемії (недокрів'я).



Життєво необхідний внутрішньоклітинний і міжклітинний елемент

  • Життєво необхідний внутрішньоклітинний і міжклітинний елемент

  • Стабілізує кров'яний тиск

  • Регулює ниркову діяльність, роботу м'язової та нервової тканини

  • Підтримує нормальну скоротність м'язів, тонус судинних стінок, процеси збудливості і розслаблення.

  • Надлишок цього макроелемента викликає набряки обличчя і ніг

  • Макроелемент входить до складу морської капусти, моркви, буряку, цикорії, кульбабу, селері.



Натрій участь у процесах внутрішньоклітинного та міжклітинного обміну, у підтримці осмотичного тиску протоплазми й біологічних рідин організму, у водному обміні

  • Натрій участь у процесах внутрішньоклітинного та міжклітинного обміну, у підтримці осмотичного тиску протоплазми й біологічних рідин організму, у водному обміні

  • Потрапляє в організм в основ­ному у вигляді хлориду натрію (повареної солі) та з різних продуктів багатих на вміст натрію.



Міститься в соляній кислоті - головній складовій шлункового соку 

  • Міститься в соляній кислоті - головній складовій шлункового соку 

  • Приймає участь у формуванні плазми крові  та у процесі розщеплення жирів

  • Сприяє своєчасному виведенню з організму вуглекислого газу 

  • Допомагає виводити токсини і шлаки з організму, поліпшує діяльність печінки

  • Регулює осмотичний тиск у клітинах та тканинах, нормалізує водний обмін , бере участь в утворенні соляної кислоти у шлунку

  • Людині потрібно споживати на добу 5-10 г

  • NaCl(поварена сіль) , мінімальна потреба –

  • 800 мг у добу.



Підтримує нервово-м'язової збудливість і провідність

  • Підтримує нервово-м'язової збудливість і провідність

  • Бере участь у нервовій регуляції серцевих скорочень

  • Підтримує водно-сольовий баланс

  • Підтримує нормальний рівень кров'яного тиску

  • Бере участь у забезпеченні видільної функції нирок

  • Підтримує кислотно-лужну рівновагу

  • Має роль каталізатора при обміні вуглеводів і білків

  • Основні прояви надлишку калію: підвищена збудливість, дратівливість, пітливість, нервово-м'язові, аритмії, паралічі скелетних м'язів,кишкові коліки,схильність до розвитку цукрового діабету. 

  • Добова потреба в Калії складає 2 г.

  • Основні джерела : шпинат, морква, цибуля-латук, петрушка, спаржа, кульбаба, часник, чорна смородина, горох, спаржа, грейпфрути, редиска, чорнослив, бобові культури, хліб житній, крупа вівсяна та ін.



Зміцнює м'язову систему

  • Зміцнює м'язову систему

  • Знижує поріг чутливості організму до алергенів

  • Сприяє вимиванню шлаків і токсинів з тканин суглобів

  • Покращує роботу нервової системи

  • Укріплює кістки

  • Стабілізує рівень цукру в крові

  • Нормалізує обмін речовин

  • Має протиалергічну та антиоксидантну дію

  • Добова потреба- приблизно  1 г сірки щодня. 

  • Звичайний раціон харчування цілком задовольняє цю потребу.



Продукти, багаті сіркою – це те, що дозволяє організму легко справляти з безліччю функцій. Сірка задіяна в наступних процесах:

  • Продукти, багаті сіркою – це те, що дозволяє організму легко справляти з безліччю функцій. Сірка задіяна в наступних процесах:

  • Вміст сірки переважно більший в продуктах тваринного походження:

  • м'ясо яловиче – 230 мг/100 г;

  • ставрида – 210 мг/100 г;

  • кури-бройлери – 180 мг/100 г;

  • морозиво – 37 мг/100 г;

  • курячі яйця – 177 мг/100 г;

  • молоко – 28 мг/100 г;

  • сир твердий (голландський) – 25мг/100 р.



  • З лікувальною метою застосовується дозований вплив на організм кисню для поліпшення обмінних процесів

  • Головною функцією молекулярного кисню в організмі є окислювання різних з'єднань. Разом з воднем кисень утворить воду, вміст якої в організмі дорослої людини в середньому становить близько 55-65%



В фармакології і медицині широко використовуються з’єднання вуглецю. Так, активоване вугілля, застосовується для виведення з організму різних токсинів і абсорбції газів.

  • В фармакології і медицині широко використовуються з’єднання вуглецю. Так, активоване вугілля, застосовується для виведення з організму різних токсинів і абсорбції газів.

  • Головною функцією вуглецю є формування безлічі органічних сполук, що забезпечує біологічну розмаїтість, участь цього елемента у всіх функціях і проявах живого.

  • Окислювання з'єднань вуглецю під дією кисню

  • приводить до утворення води і вуглекислого

  • газу; цей процес служить для організму

  • джерелом енергії.



Входить до складу води, мінералів, нафти, вугілля, живих істот. 

  • Входить до складу води, мінералів, нафти, вугілля, живих істот. 

  • Основна функція водню - формування органічних молекул, структурування біологічного простору (вода і водневі зв'язки). 

  • Водень входить у структуру білків, вуглеводів, жирів, ферментів і інших біоорганічних з'єднань, що виконують структурні і регуляторні функції.



  • Азот необхідний всім живим організмам для синтезу амінокислот, з яких утворяться білки і нуклеїнові кислоти.

  • В медицині з'єднання азоту застосовують у якості сечогінних (хлорид амонію), антиангінальних (нітрогліцерин), наркотичних (закис азоту) засобів. 



















Основними джерелами есенціальних макро та мікроелементів для людини є харчові продукти і питна вода .

  • Основними джерелами есенціальних макро та мікроелементів для людини є харчові продукти і питна вода .

  • Гіпоелементоз - це недолік макро та мікроелемента в організмі. Він може стати причиною серйозних захворювань.

  • Для профілактики різного роду хворобливих станів людини , необхідно різноманітне , повноцінне , збалансоване харчування і здоровий спосіб життя.

  • Необхідно проводити профілактичні бесіди про правильне збалансоване харчування з студентами , що відносяться до груп ризику по гіпоелементозам для запобігання погіршення їх здоров'я.






База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка