Фізіологічні та гігієнічні основи сучасного харчування. Фізіологічні та гігієнічні основи сучасного харчування



Дата конвертації08.06.2016
Розмір445 b.



Фізіологічні та гігієнічні основи сучасного харчування.

  • Фізіологічні та гігієнічні основи сучасного харчування.

  • Типи і функції харчування.

  • Фізіологічні та гігієнічні вимоги до раціонального харчування.

  • Поняття аліментарного статусу, класифікація харчових статусів.

  • Аліментарні захворювання, їх класифікація та профілактика.



1. Раціональне харчування.

  • 1. Раціональне харчування.

  • 2. Лечебно-профілактичне харчування.

  • 3. Лікувально-дієтичне харчування.

  • 4. Превентивне харчування.

  • 5. Нетрадиційне харчування.



Раціональне харчування - правильно організоване харчування, яке забезпечує оптимальне протікання всіх фізіологічних процесів в організмі.

  • Раціональне харчування - правильно організоване харчування, яке забезпечує оптимальне протікання всіх фізіологічних процесів в організмі.

  • Якісна адекватність харчування передбачає наявність всіх поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і т.д.) в харчовому раціоні без винятку.

  • Кожна живильна речовина має бути присутня у раціоні в оптимальній кількості у відповідності з фізіологічними потребами.



Незамінні речовини, які не можуть бути замінені іншими речовинами. Це незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), вітаміни.

  • Незамінні речовини, які не можуть бути замінені іншими речовинами. Це незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), вітаміни.

  •   Замінними речовинами називаються речовини, які можуть бути синтезовані в організмі, а саме жири, вітаміни D і К.



Речовини які забезпечують, переважно, пластичну функцію (білки, мінеральні речовини)

  • Речовини які забезпечують, переважно, пластичну функцію (білки, мінеральні речовини)

  • Речовини які забезпечують, переважно, енергетичну функцію (жири і вуглеводи)

  • Речовини які забезпечують, переважно, каталітичні або регуляторні функції (поліненасичені жирні кислоти, вітаміни, мікроелементи).



харчування має бути повноцінним у кількісному відношення (закон кількісної адекватності харчування)

  • харчування має бути повноцінним у кількісному відношення (закон кількісної адекватності харчування)

  • харчування має бути повноцінним в якісному відношення (закон якісної адекватності харчування)

  • харчування має бути збалансованим

  • харчування повинно мати оптимальний фізіологічний режим

  • повинен враховуватися національний характер харчування

  • кулінарна термічна обробка повинна носити щадний характер



їжа повинна бути безпечною в санітарно-епідеміологічному відношенні

  • їжа повинна бути безпечною в санітарно-епідеміологічному відношенні

  • їжа повинна бути хорошої якості і екологічно чиста

  • їжа повинна добре засвоюватися в шлунково-кишкового тракті

  • їжа повинна мати певний обсяг, щоб давати відчуття насичення, але не переповнення шлунка

  • їжа повинна мати певну температуру

  • їжа повинна мати приємний зовнішній вигляд



Харчовий статус це фізіологічний стан організму людини який визначається режимом харчування.

  • Харчовий статус це фізіологічний стан організму людини який визначається режимом харчування.

  •  Харчовий статус може бути оцінений відповідністю маси тіла віку і статті, соматичної конституції; біохімічними показниками обміну речовин; наявністю ознак харчової недостатності.



Оптимальний (фізіологічні показники і маса тіла відповідає зросту, віку, статті та інтенсивності праці).

  • Оптимальний (фізіологічні показники і маса тіла відповідає зросту, віку, статті та інтенсивності праці).

  • Надмірний (може бути викликаний вродженою схильністю, переїданням, недостатнім фізичним навантаженням), характеризується підвищеною масою тіла (ожиріння).

  • Недостатній, або гіпотрофія, коли вага тіла нижче норми (може бути викликаний недоїданням, інтенсивною фізичною роботою, психо-емоційним стресом і т.д.).



I - вага перевищує нормальну за рахунок жировідкладення на 15-20%

  • I - вага перевищує нормальну за рахунок жировідкладення на 15-20%

  • II - вага перевищує нормальну за рахунок жировідкладення на 30-49%

  • III - вага перевищує нормальну за рахунок жировідкладення на 50-99%

  • IV - вага перевищує нормальну за рахунок жировідкладення на 100% і більше



Преморбідний - визначається порушенням перебігу фізіологічних процесів або недостатністю харчування

  • Преморбідний - визначається порушенням перебігу фізіологічних процесів або недостатністю харчування

  • Морбідний - зниження ваги обумовлене хворобою або голодуванням



I - Працівники переважно розумової праці (інженери, вчителі, лікарі (крім хірургів), керівники підприємств, науковці, секретарі і т.д.).

  • I - Працівники переважно розумової праці (інженери, вчителі, лікарі (крім хірургів), керівники підприємств, науковці, секретарі і т.д.).

  • II - Працівники зайняті легкою фізичною працею (працівники автоматизованих виробництв, медсестри, продавці і т.д.).

  • III - Працівники зайняті фізичною працею середньої важкості (хірурги, взуттєвики, водії, залізничники, кухарі і т.д.).

  • IV - Працівники зайняті важкою фізичною працею (будівельники, ливарники, шахтарі, сталевари, докери).



Сталість ваги у дорослих і регулярне зростання ваги у дітей.

          • Сталість ваги у дорослих і регулярне зростання ваги у дітей.
          • Підтримання оптимальної працездатності.
          • Відсутність аліментарної захворюваності.
















Стабільний тип. Маса тіла зберігається постійно високою.

  • Стабільний тип. Маса тіла зберігається постійно високою.

  • Прогресивний тип. Маса тіла постійно зростає.

  • Регресивний тип. Маса тіла знижується.






База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка