Кількісна та якісна оцінка діяльності підприємства. Кількісна та якісна оцінка діяльності підприємства



Дата конвертації01.06.2016
Розмір445 b.



Кількісна та якісна оцінка діяльності підприємства.

  • Кількісна та якісна оцінка діяльності підприємства.

  • Оціночні показники діяльності підприємства: показники, що характеризують рівень виробництва продукції; використання виробничої потужності, основних і оборотних виробничих фондів, трудових і фінансових ресурсів. їх сутність і порядок визначення.

  • Визначення та значення точки беззбитковості, прибутку, затрат на впробництво, ефективності та рентабельності.





Рівня виконання виробництва і реалізації і продукції, асортиментного плану і ритмічності виробництва;

  • Рівня виконання виробництва і реалізації і продукції, асортиментного плану і ритмічності виробництва;

  • Використання виробничої потужності, і основних і оборотних виробничих фондів;

  • Використання трудових ресурсів і фонду оплати праці;

  • Затрат на виробництво продукції, ефективності виробничої діяльності;

  • Фінансового стану підприємства





Рівень виконання планового завдання (Кв):

  • Рівень виконання планового завдання (Кв):

  • Темп росту виробництва продукції (Кр):

  • Темп приросту (відносне відхилення)

  • Абсолютне відхилення:



За рахунок зміни цін

  • За рахунок зміни цін

  • За рахунок зміни кількості виробів

    • обсяг виробництва за планом, тис. грн. нат. од
    • фактичний обсяг виробництва, тис.грн. нат. од.
    • обсяг виробництва базового період, тис.грн. наг. од.
    • темп приросту, в %
    • абсолютне відхилення, тис.грн. нат.од.


    • абсолютне відхилення обсягу виробництва за рахунок зміни цін, тис.грн. наг.од.
    • абсолютне відхилення обсягу виробництва за рахунок зміни кількості виробів, тис.грн. нат. од
    • відповідно обсяг виробництва в натуральному виробництві за планом і фактично, од. вир.
    • відповідна ціна одиниці продукції за планом і фактично, грн.


Для аналізу використовуються: дані місячних, квартальних, річних звітів підприємства по виробництву продукції, оперативної звітності, змінні рапорти, угоди на поставку продукції і інші.

  • Для аналізу використовуються: дані місячних, квартальних, річних звітів підприємства по виробництву продукції, оперативної звітності, змінні рапорти, угоди на поставку продукції і інші.





  • 1) за середнім процентом асортиметності

  • 2) за найменшим процентом виконання

  • 3) за кількістю виробів з повним виконанням плану

  • 4) поєднання другого й третього способів оцінки









Ритмічність випуску продукції - це рівномірне виробництво продукції підприємством в часі

  • Ритмічність випуску продукції - це рівномірне виробництво продукції підприємством в часі

  • Являється важливим показником ефективності виробництва і залежить від злагодженості роботи всіх цехів і служб, як основного вироб­ництва, так і від технічного, матеріального і загального обслуговування

  • Впливає на обсяги виробленої і реалізованої продукції, її якість, собівартість та на виконання плану поставок у відповідності з укладеними

  • Свідчить про раціональну організацію підприємницької діяльності.



Характеризується наступними показниками:

  • Характеризується наступними показниками:

    • Показник, що характеризує рівномірність випуску продукції по де­кадах в середині місяця.
    • Показник ритмічності виконання планових завдань по декадах.
    • Показники, що враховують не тільки виконання, а й перевиконання планових завдань, які свідчать про аритмічність виробництва.




Показник ритмічності (Критм.) протягом місяця розраховують як суму процентів виконання місячного плану, але тільки в межах плану:

  • Показник ритмічності (Критм.) протягом місяця розраховують як суму процентів виконання місячного плану, але тільки в межах плану:

  • Критм. = 12 + 38,1+33,3 = 83.4%

  • Узагальнюючий показник нерівномірності (Кнр) випуску продукції обчислюється як середнє лінійне відхилення питомої ваги фактичного випуску в кожній декаді за місячним планом:





Неробнича потужність підприємства - максимально можливий випуск продукції заданого асортименту і якості або обсяг переробки сировини за зміну, добу рік у натуральних показниках або у грошовому виразі при повному використанні виробничого устаткування, площ, а також прогресивної технології, організації виробництва і праці.

  • Неробнича потужність підприємства - максимально можливий випуск продукції заданого асортименту і якості або обсяг переробки сировини за зміну, добу рік у натуральних показниках або у грошовому виразі при повному використанні виробничого устаткування, площ, а також прогресивної технології, організації виробництва і праці.



Коефіцієнт використання

  • Коефіцієнт використання

  • потужності:

  • Коефіцієнт змінності роботи устаткування:

  • Коефіцієнт напруженості

  • роботи устаткування:

  • Коефіцієнт інтенсивного навантаження уст-ня:

  • Коефіцієнт екстенсивного навантаження устаткування:



ТП(Q) – товарна продукція (обсяг виробництва) у натуральному або грошовому виразі; Пр – прибуток; W – загальна кількість відпрацьованих машинозмін за одну добу на п-стві;

  • ТП(Q) – товарна продукція (обсяг виробництва) у натуральному або грошовому виразі; Пр – прибуток; W – загальна кількість відпрацьованих машинозмін за одну добу на п-стві;

  • Пуст – загальна кількість устаткування;

    • середньорічні ОВФ:
        • середньорічна потужність:


Тр - час роботи устаткування (плановий, фактичний);

  • Тр - час роботи устаткування (плановий, фактичний);

  • Тн - час роботи номінальний;

  • Q1 - кількість виготовлених на устаткуванні виробів за одиницю часу;

  • П - паспортна (технологічна) продуктивність даного ус-ня (тобто нормати:

  • на його потужність)





Основні виробничі фонди - це частина основних фондів, яка бере участь у процесі виробництва продукції тривалий час, зберігаючи при цьому свою на­туральну форму і вартість якої переноситься на новостворений продукт час­тинами в міру зносу, інша частина постійно зменшується, фіксується у засо­бах виробництва до завершення терміну експлуатації.

  • Основні виробничі фонди - це частина основних фондів, яка бере участь у процесі виробництва продукції тривалий час, зберігаючи при цьому свою на­туральну форму і вартість якої переноситься на новостворений продукт час­тинами в міру зносу, інша частина постійно зменшується, фіксується у засо­бах виробництва до завершення терміну експлуатації.



Основні виробничі фонди на початок року Фпр

  • Основні виробничі фонди на початок року Фпр

  • Коефіцієнт оновлення

  • Коефіцієнт вибуття

  • Коефіцієнт зношення



  • Коефіцієнт придатності

  • Фондоозброєність

  • Фонди на кінець року



  • Фондовіддача

  • Фондорентабельність



Фн - нововведені основні виробничі фонди за звітний період, тис.грн. Фв- виведені з експлуатації основні фонди за звітний період, тис. грн. Фпр -основні виробничі фонди на початок року, тис.грн.

  • Фн - нововведені основні виробничі фонди за звітний період, тис.грн. Фв- виведені з експлуатації основні фонди за звітний період, тис. грн. Фпр -основні виробничі фонди на початок року, тис.грн.

  • Qкр - основні виробничі фонди на кінець року, тис.грн.

  • Фср - середньорічні основні виробничі фонди, тис.грн.

  • Чср - середня чисельність працюючих осіб

  • Пр - прибуток







Тривалість одного обороту в днях (Од):, де

  • Тривалість одного обороту в днях (Од):, де

  • Р - сума реалізованої продукції за досліджуваний період;

  • Д - кількість днів у періоді (рік - 360 днів, квартал - 90, місяць - 30);

  • Коб - коефіцієнт оборотності;

  • С0 - середній залишок оборотних коштів.



Коефіцієнт оборотності (кількість оборотів, яку здійснюють оборотні кошти):

  • Коефіцієнт оборотності (кількість оборотів, яку здійснюють оборотні кошти):

  • Коефіцієнт закріплення або завантаження оборотних коштів:





Витрати сировини і матеріалів на одиницю продукції (виріб)

  • Витрати сировини і матеріалів на одиницю продукції (виріб)

  • Матеріаловіддача (Мв):

    • ТП – обсяг виробництва (товарна продукція); тис.грн.
    • М3 - матеріальні затрати, тис.грн., нат.од.
    • обсяг виробництва (кількість продукції) в нат.од


  • Матеріаломісткість (Мм):















Собівартість продукції - це грошове вираження витрат на ви­робництво та реалізацію продукції

  • Собівартість продукції - це грошове вираження витрат на ви­робництво та реалізацію продукції

  • Собівартість продукції слугує базою ціни товару і є її ниж­ньою межею для виробника

  • Собівартість є планова (базова) і фактична, у тому числі: це­хова, виробнича, повна або комерційна (валової, товарної і реалізованої продукції)





За планом затрат на 1 грн, перерахованих на фактичний обсяг і асортимент продукції:

  • За планом затрат на 1 грн, перерахованих на фактичний обсяг і асортимент продукції:

  • , де Sпл – соб-сть од-ці прод-ї; Zпл – ціна од-ці прод-ції , g – кількість продукції



Фактично в цінах, прийнятих у плані, з урахуванням зміни цін на матеріали і тарифи:

  • Фактично в цінах, прийнятих у плані, з урахуванням зміни цін на матеріали і тарифи:



Фактично в оптових цінах па продукцію прийняту у плані:

  • Фактично в оптових цінах па продукцію прийняту у плані:

  • , S1 – фактична собівартість одиниці продукції.





Прибутковість (рентабельність) роботи підприємства являється ком­плексним узагальнюючим показником результативності підприємни­цької діяльності.

  • Прибутковість (рентабельність) роботи підприємства являється ком­плексним узагальнюючим показником результативності підприємни­цької діяльності.

  • Одержання прибутку являється метою підприємницької діяльності і є одним із основних показників результативності роботи підприємства.

  • Прибуток, як фінансовий результат діяльності підприємства склада­ється із прибутку від реалізації продукції, прибутку від іншої реаліза­ції і позареалізаційних результатів (прибутку, збитку), тобто від опе­раційної, звичайної і надзвичайної діяльності.



Прибутковість (рентабельність) роботи підприємства являється ком­плексним узагальнюючим показником результативності підприємни­цької діяльності.

  • Прибутковість (рентабельність) роботи підприємства являється ком­плексним узагальнюючим показником результативності підприємни­цької діяльності.

  • Одержання прибутку являється метою підприємницької діяльності і є одним із основних показників результативності роботи підприємства.

  • Прибуток, як фінансовий результат діяльності підприємства склада­ється із прибутку від реалізації продукції, прибутку від іншої реаліза­ції і позареалізаційних результатів (прибутку, збитку), тобто від опе­раційної, звичайної і надзвичайної діяльності.



Прибуток від реалізації (Пр) визначається за формулою:

  • Прибуток від реалізації (Пр) визначається за формулою:

  • Пр = Рреал-С/в, тобто

  • є різницею між реалізацією (Рреал) і затратами на виробництво та збут реалізованої продукції (с/в).



Рентабельність виробництва продукції

  • Рентабельність виробництва продукції



Рентабельність виробництва продукції

  • Рентабельність виробництва продукції

  • , де

  • Прч – чистий прибуток



Питома вага прибутку (ПВпр) в реалізованій продукції:

  • Питома вага прибутку (ПВпр) в реалізованій продукції:



Показники фінансового стану підприємства - це такі показники, які відображають наявність, розміщення та використання фінансових ресурсів і проявляються у платоспроможності підприємства.

  • Показники фінансового стану підприємства - це такі показники, які відображають наявність, розміщення та використання фінансових ресурсів і проявляються у платоспроможності підприємства.



Коефіцієнт фінансової стійкості (Кст)

  • Коефіцієнт фінансової стійкості (Кст)

  • Коефіцієнт платоспроможності (Кплс)



Коефіцієнт покриття поточних пасивів (Кпп)

  • Коефіцієнт покриття поточних пасивів (Кпп)

  • Коефіцієн негайного покриття поточних пасивів (Кнп)

  • Коефіцієнт фінансової напруги (Кфн)



Де: Зк - позикові фінансові ресурси (кошти);

  • Де: Зк - позикові фінансові ресурси (кошти);

  • Вк - власні фінансові ресурси підприємства (кошти);

  • - сума коштів на розрахунковому рахунку;

  • - сума коштів у касі;

  • О - загальна сума коштів, вкладених у оборотні активи;

  • Онл - сума оборотних коштів, вкладених у оборотні активи, лікві­дність яких сумнівна або неліквідна;

  • Ол - "чисті" ліквідні активи;

  • Пп - поточні зобов'язання (пасиви);

  • - сума кредиторської заборгованості, тис, гри.

  • - сума дебіторської заборгованості, тис. грн.





Точка беззбитковості - важливий показник діяльності підприємства, так як вона розділяє продукцію на дві частини: збиткову і беззбиткову:

  • Точка беззбитковості - важливий показник діяльності підприємства, так як вона розділяє продукцію на дві частини: збиткову і беззбиткову:

    • До точки беззбитковості вигото­влена продукція збиткова
    • Обсяг продукції, що перевищує точку беззбитковості - прибуткова


Обсяг виробництва у точці беззбитковості називається критичним обсягом виробництва Qкр, визначається за формулою:

  • Обсяг виробництва у точці беззбитковості називається критичним обсягом виробництва Qкр, визначається за формулою:

  • FC – постійні витрати, тис.грн;

  • р – ціна одиниці продукції;

  • avc - змінна частина собівартості одиниці продукції;

  • Mq - маржинальний дохід.



Коефіцієнт маржинального доходу:

  • Коефіцієнт маржинального доходу:

  • коефіцієнт безпеки виробництва (Кбв) або запасу міцності (Км):

  • Qв - обсяг виробництва;

  • QКР - критичний обсяг виробництва;

  • Сзм - змінні витрати (собівартість).



  • Маржинальний дохід - це різниця між ціною одиниці продукції (р) і змінною частиною собівартості одиниці продукції (аvс).

  • Запас міцності означає граничну величину можливого значення обсягу продажу без ризику зазнати збитків.



1. Які показники характеризують рівень виконання виробництва і реалізації продукції?

  • 1. Які показники характеризують рівень виконання виробництва і реалізації продукції?

  • 2. Які показники характеризують використання виробничої потужності?

  • 3. Які показники характеризують рух, стан і використання основних виробничих фондів?

  • 4. Які показники характеризують використання оборотних виробничих фондів, у тому числі матеріально-сировинних ресурсів?



5. Якими показниками оцінюються результати використання трудових ресурсів і заробітної плати?

  • 5. Якими показниками оцінюються результати використання трудових ресурсів і заробітної плати?

  • 6. Які показники характеризують використання затрат на виробництво продукції (собівартість)?

  • 7. Способи визначення прибутку, прибутковості і рентабельності виробництва продукції.

  • 8. Показники фінансового стану підприємства.

  • 9. Сутність точки беззбитковості, критичного і прогнозованого обсягу виробництва.




База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка