Коригування



Дата конвертації08.06.2016
Розмір445 b.



    • Організація повинна забезпечити якнайшвидше впровадження коригувальних дій, щоб запобігти виникненню подальших невідповідностей.


Визначення термінів

      • Визначення термінів
      • Коригування
      • Коригувальні дії
      • Управління та документування


Коригування

  • Коригування

    • Дія, спрямована на усунення виявленої невідповідності
  • Коригувальна дія

    • Дія, спрямована на усунення причини виявленої невідповідності або іншої небажаної ситуації


Коригування пов'язане з роботою з потенційно небезпечними продуктами, і тому може застосовуватися в поєднанні із коригувальними діями

  • Коригування пов'язане з роботою з потенційно небезпечними продуктами, і тому може застосовуватися в поєднанні із коригувальними діями

  • Коригуванням може вважатися :

    • Повторна переробка
    • Подальша переробка
    • Усунення несприятливих наслідків порушення (наприклад, використання з іншою метою або спеціальне маркування)
  • Коригування, по можливості, необхідно планувати заздалегідь



Може існувати більш ніж одна причина невідповідності, на яку треба звернути увагу в межах дій для виправлення системи.

  • Може існувати більш ніж одна причина невідповідності, на яку треба звернути увагу в межах дій для виправлення системи.

  • Коригувальні дії:

    • Включає аналіз причин
    • Вживається, щоб запобігти повторенню
    • Необхідно планувати заздалегідь (наскільки це можливо)


Виправити та усунути причину порушення (відхилення) і відновити контроль за процесом

  • Виправити та усунути причину порушення (відхилення) і відновити контроль за процесом

  • Виявити продукт, вироблений в період порушення процесу, та визначити подальші дії щодо його розміщення.



Необхідно мати добре розплановані процедури моніторингу важливих параметрів для контролю небезпечних чинників, пов'язаних з харчовими продуктами

  • Необхідно мати добре розплановані процедури моніторингу важливих параметрів для контролю небезпечних чинників, пов'язаних з харчовими продуктами

  • Процедура моніторингу повинна визначати:

    • тип процедур моніторингу (що)
    • процедури, що використовуються для моніторингу (як)
    • частоту або максимальний проміжок часу між застосуванням процедур моніторингу (коли)
    • особу (осіб), відповідальну(-них) за проведення процедур моніторингу (хто)


Непостійна перевірка (вибірка за ознаками)

  • Непостійна перевірка (вибірка за ознаками)

    • використовується для:
      • тестування інгредієнтів (сировини)
      • виявлення перебоїв та повідомлення про вихід процесу з-під контролю
      • вибіркової перевірки компонентів загальної системи
    • статистична вибірка частки продукції для виявлення дефектів
    • вірогідність виявлення пов'язана з величиною дефекту вибірки
    • неповна гарантія




Заплановані коригування та коригувальні дії, які мають здійснюватись у випадку порушення критичних меж, повинні бути зазначені у плані НАССР.

  • Заплановані коригування та коригувальні дії, які мають здійснюватись у випадку порушення критичних меж, повинні бути зазначені у плані НАССР.

  • Дії мають забезпечувати виявлення причини невідповідності, повернення під контроль параметру(ів), що контролюються на КТК, та попередження повторювання невідповідності.

  • Необхідно розробити та підтримувати задокументовані процедури з належного оброблення потенційно небезпечної продукції для забезпечення попередження її випуску у торгівлю без проведення оцінювання.



При розробленні планів НАССР і операційних програм-передумов (ОПП) група безпечності заздалегідь, виходячи з потенційно можливих невідповідностей та їхніх причин, визначає коригування та коригувальні дії, які слід виконувати в разі перевищення критичних меж або втрати керування ОПП, а також виконавців цих дій.

  • При розробленні планів НАССР і операційних програм-передумов (ОПП) група безпечності заздалегідь, виходячи з потенційно можливих невідповідностей та їхніх причин, визначає коригування та коригувальні дії, які слід виконувати в разі перевищення критичних меж або втрати керування ОПП, а також виконавців цих дій.



Ці дії мають забезпечувати:

  • Ці дії мають забезпечувати:

  • а) виявлення фактичних причин виявлених невідповідностей та наслідків для безпечності продукції;

  • б) повернення параметрів, контрольованих у КТК, і операційних ПП під керування;

  • в) усунення причин невідповідностей;

  • г) ідентифікування та оцінювання уражених продуктів;

  • д) належне оперування цими продуктами;

  • е) аналізування виконаних коригувань і коригувальних дій;

  • є) оцінювання потреби в діях, які б забезпечували запобігання повторенню невідповідності та визначання й застосовування потрібних дій.



Інформація про заплановані коригування та коригувальні дії, їх виконавців зазначається у планах НАССР і ОПП.

  • Інформація про заплановані коригування та коригувальні дії, їх виконавців зазначається у планах НАССР і ОПП.

  • У разі виявлення невідповідності виконавець моніторингу повинен призупинити процес (операцію, роботу), негайно сповістити свого безпосереднього керівника та виконати коригування.

  • Крім особи, що здійснює моніторинг, виконувати коригування можуть й інші особи, зазначені в плані НАССР та ОПП.



Відповідальна особа оцінює дані, отримані за результатами моніторингу КТК і ОПП, та ініціює виконання коригувальних дій.

  • Відповідальна особа оцінює дані, отримані за результатами моніторингу КТК і ОПП, та ініціює виконання коригувальних дій.

  • Реєстрацію невідповідностей у КТК/ОПП, їхніх причин і наслідків, здійснюють відповідальні особи у журналах контролю, застосовних до конкретної стадії процесу, або протоколах

  • Усю інформацію про виконані коригування та коригувальні дії, їхню результативність, рішення щодо оперування потенційно небезпечними та невідповідними продуктами також треба реєструвати



Необхідно вести протоколи коригувальних дій, в яких вказувати:

  • Необхідно вести протоколи коригувальних дій, в яких вказувати:

  • 1. Виявлене відхилення

  • 2. Причину відхилення продукту

  • 3. Дату та час утримання

  • 4. Кількість потенційно небезпечного продукту

  • 5. Подальше використання і/або повернення продукту у технологічний процес

  • 6. Особу, що приймає рішення про подальше використання

  • Істотно важливо визначити, хто буде відповідальним за прийняття рішення



І етап: Встановіть, чи становить продукт загрозу безпечності:

  • І етап: Встановіть, чи становить продукт загрозу безпечності:

  • а) виходячи з оцінки експертів

  • в) виходячи з результатів фізико-хімічних та мікробіологічних випробувань.=

  • ІІ етап: Якщо за результатами проведеної на першому етапі оцінки небезпеки не існує, то продукт можна використовувати за призначенням

  • ІІІ етап: Якщо потенційна небезпека існує (за результатами проведеної на першому етапі оцінки), встановіть, чи можна продукт:

  • а) переробити

  • в) направити на безпечне використання

  • ІV етап: Якщо операції з потенційно небезпечним продуктом, передбачені на третьому етапі, не можливі, то такий продукт слід знищити. Як правило, цей варіант є найбільш дорогим і вважається останнім засобом.



КТК: Шокова заморозка

  • КТК: Шокова заморозка

  • Процедури моніторингу: Спостереження за показниками на табло шокера, вимірювання температури в товщі продукту після заморозки

  • Коригувальні дії: Оператор зупиняє процес подачі напівфабрикатів на заморозку, виявляє та ізолює продукт, що знаходився у шокері на момент відхилення, разом з представником служби головного інженера регулює роботу шокера. Після відновлення контролю процес заморозки продовжується. Начальник цеху приймає рішення щодо ураженої продукції і направляє її для дослідження температури в товщі продукту, повторну заморозку або переробку. Після повторної переробки направляє зразки продукції на випробування в лабораторію.



ОПП: Приймання замороженої м'ясної сировини

  • ОПП: Приймання замороженої м'ясної сировини

  • Процедури моніторингу: Аналіз супровідної документації (наявність експертного висновку ветеринарної служби з результатами випробувань за мікробіологічними показниками), перевірка температури в товщі продукції - не вище -18 С; цілісності оригінального упакування, відсутності ознак псування та сторонніх домішок

  • Коригувальні дії: У разі виявлення відхилень:

  • 1. Продукція не передається на виробництво, ізолюється у спеціальній камері

  • 2. Відбираються зразки для лабораторних досліджень за мікробіологічними показниками. У разі виявлення відхилень від встановлених вимог продукція повертається на центральний склад, або передається на утилізацію, у разі відповідності продукції та за умов наявності всієї супровідної документації – передається на виробництво.

  • 3. Ініціюється проведення додаткової оцінки постачальника



(1) Причина відхилення визначена та усунена

  • (1) Причина відхилення визначена та усунена

  • (2) Після проведення коригувальних дій контроль над КТК буде поновлено

  • (3) Прийняті заходи для не допущення повторного відхилення

  • (4) Продукт, небезпечний для здоров”я, не потрапить у торговельну мережу



Крім випадків перевищення критичних меж і невідповідності ОПП, коригувальні дії має бути ініційовано за результатами:

  • Крім випадків перевищення критичних меж і невідповідності ОПП, коригувальні дії має бути ініційовано за результатами:

  • а) аналізування невідповідностей, зокрема скарг замовників і споживачів, випадків вилучень (відкликань) продукції

  • б) аналізування тенденцій результатів моніторингу, які можуть вказувати на можливість втрати керування,

  • в) перевірки системи управління безпечністю харчових продуктів, зокрема внутрішніх аудитів, випробувань і контролю готової продукції

  • г) розслідування надзвичайних ситуацій, які мали вплив на безпечність харчових продуктів.












База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка