Лекція №5 Тема лекції: Харчування й годування хворих Проф кафедри внутрішньої медицини Пасєчко Н. В



Дата конвертації09.06.2016
Розмір445 b.
ТипЛекція


Лекція № 5 Тема лекції: Харчування й годування хворих

  • Проф. кафедри внутрішньої медицини Пасєчко Н. В.


  • Харчування—одна з основних фізіологічних потреб живого організму. З їжею людина отримує необхідні для життєдіяльності речовини. Головною засадою правильного харчування є збалансованість харчового раціону (кількості і складу харчових продуктів що забезпечує добову потребу людини в харчових речовинах і енергії) тобто дотримання певного співвідношення білків жирів вуглеводів вітамінів води мінеральних речовин в необхідних для організму людини пропорціях.



Харчовий раціон здорової людини повинен включати:

  • 80-100г білків (з них 50 г білків тваринного походження що задовільняють потреби в незамінних амінокислотах)

  • 80-100 г жирів (з них 20-25 г рослинних і 2-6 г незамінних поліненасичених жирних кислот)

  • 400-500 г вуглеводів (в тому числі: 350-400 г крохмалю і 50-100 г моно- і дисахаридів у вигляді глюкози і сахарози)

  • 1700-2000 г води (в тому числі 800-1000 г у вигляді питної води що міститься в чаї, каві та інших напоях)

  • вітаміни мікроелементи у певному співвідношенні.

  • Вміст білків жирів та інших інградієнтів в харчовому раціоні залежить від характеру захворювання .



  • Складаючи харчовий раціон, необхідно враховувати його енергетичну цінність і відповідність з енергетичними тратами організму, які включають витрати енергії для підтримання основного обміну (енерго- затрати в умовах повного спокою) і фізичних зусиль людини. При цьому мають на увазі що 1 г білківжирів і вуглеводів їжі з урахуванням їх засвоєння дає організмові 41; 93 i 41 ккал (172х103 ; 389х103 ;172х103Дж) енергії.



  • Дослідженнями останніх років встановлено що для організму мають значення і так звані баластні речовини зокрема харчові волокна які відіграють важливу роль у забезпеченні функції органів травлення насамперед жовчного міхура і кишок підтриманні оптимального співвідношення кишкової мікрофлори профілактиці загальних захворювань наприклад атеросклерозу.



  • Дієтологія — наука про раціональне харчування здорової та хворої людини.

  • Дієта визначає режим харчування склад і кількість їжі. Дієтотерапія відновлює розлади обміну речовин впливає на перебіг захворювання виключає продукти які шкідливо впливають на хворі органи і цим самим покращує стан хворого.



  • Під режимом харчування розуміють дотримання дієтичних вимог проміжків між окремими прийомами їжі обєм порцій їх смакові і фізичні властивості.

  • В лікувальних закладах призначають чотириразовий режим харчування при якому сніданок включає — 25 % всього харчового раціону другий сніданок — 15 % обід — 35 % вечеря — 25 %.

  • При деяких захворюваннях (захворювання шлунково-кишкового тракту серцево-судинні захворювання) передбачено 5-6 разове харчування. В таких випадках вводять полуденок і крім того хворим рекомендують вживати невелику кількість їжі безпосередньо перед сном.



Принципи лікувального харчування

  • Головним принципом дієтичного харчування є кількісна і якісна його відповідність характеру захворювання, стану хворого і його індивідуаль­ним особливостям. Часто використовують кількісне обмеження, діапазон якого може бути аж до повного голодування. Однак повне голодування вимагає постійного спостереження лікаря (стаціонарного лікування).



Основними засобами якісних обмежень є механічне і хімічне обері­гання хворої системи або органа.

  • Під механічним оберіганням розуміють виключення з харчового раціону грубої їжі, важкоперетравлюваних і погано засвоюваних про­дуктів. До них відносять редьку, ріпу, бобові та інші рослинні продук­ти, що багаті на грубоволокнисту клітковину, а також компоненти м'я­са, що містять багато колагену і еластину. Виключають також хліб з муки грубого помелу. Використовують спеціальні кулінарні обробки продуктів.

  • Хімічне оберігання передбачає виключення продуктів, що мають сокогінну дію, викликають підсилення секреції травних залоз і підви­щення моторної (рухливої) функції шлунка і кишечника ( наваристі бульйони, смажені страви, концентровані жирні, гострі підливки і соуси). Виключають прянощі, свіжий м'який хліб, млинці. Використовують методи теплової обробки.



  • Коригуючий принцип лікувального харчування базується на зменшенні або збільшенні в харчовому раціоні того чи іншого продукту. Для прикладу, обмежують вуглеводи при цукровому діабеті. При захворюваннях, які супроводжуються втратою організмом білків (гострі інфекції, крововтрати), кількість білків у раціоні збільшують. При захворю­ваннях печінки, жовчних шляхів, підшлункової залози обмежують вжи­вання жирів.

  • Замісний принцип полягає в тому, що у харчовий раціон вводять речовини, в яких організм має недостачу (продукти багаті на вітаміни та харчові білки).



Дієта № 1а.

  • Призначається при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки в період різкого загострення (у перші 8-10 днів); гострому та загостренні хронічного гастриту (у перші 2 дні).

  • Загальна характеристика: різке обмеження стимуляторів шлункової секреції. Приймання їжі кожні 2-3 години малими порціями. На ніч молоко або вершки.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: слизові супи із круп (вівсяних перлових манних) з додаванням яєчно - молочної суміші  вершків  вершкового масла. Некруто зварені яйця, мясні і рибні парові суфле пюре із прісних сортів мяса птиці і риби. Протерті каші з вівсяних гречаних манних круп рису з додаванням молока чи вершків. Парові омлети страви із збитих яєчних білків. Киселі і желе із ягід і фруктів солодких сортів цукор мед наполовину розбавлені водою з цукром ягідні соки. Молоко цільне вершки свіжоприготовлений пісний сир. Відвар шипшини з цукром. Вершкове масло додають в готові страви.

  • Забороняють: страви і гарнір з овочів бульйони гриби хліб і хлібобулочні вироби молочнокислі продукти прянощі каву какао.



Дієта № 1б.

  • Призначається після дієти №1а на 10-20-ий день загострення виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки і з 3-го дня гострого чи загострення хронічного гастриту.

  • Загальна характеристика див. Дієта № 1а.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: до дієти № 1а додають сухарі з білого хліба вищого сорту тонко нарізані і не зарумянені; пісне мясо парового приготування або відварене подрібнене молочні каші овочеві пюре . Шестиразове харчування. Обмеження залишаються ті ж самі.



Дієта № 1.

  • Призначається при виразковій хворобі шлунка чи дванадцятипалої кишки в період вщухаючого загострення та при хронічному гастриті у стадії затихання процесу.

  • Загальна характеристика: помірне обмеження механічного і хімічного подразнення слизової оболонки і рецепторного апарату травного каналу обмеження стимуляторів шлункової секреції і продуктів що тривало затримуються у шлунку. Їжу приймають 5-6 разів.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб пшеничний вчорашній сухий бісквіт. Супи на слизовому відварі з додаванням протертих варених овочів і круп яєчно-молочної суміші вершків. Мясо риба і птиця пісних сортів парового приготування або відварені. Овочі у вареному і протертому вигляді. Протерті каші (крім пшоняної) з додаванням молока чи вершків протерті парові пудинги відварна вермішель. Парові омлети. Киселі желе муси протерті компоти із солодких ягід фруктові та ягідні соки наполовину розведені водою яблучний мармелад. Молоко цільне вершки свіжа сметана свіжий пісний сир. Чай слабкий з молоком чи вершками відвар шипшини з цукром. Масло вершкове і рослинні олії.

  • Забороняють: мясні бульйони смажені риба мясо овочі копчені продукти білокачанна капуста редька щавель цибуля часник гриби бобові прянощі кава.



Дієта № 2.

  • Призначається при хронічному гастриті з секреторною недостатністю хронічному ентероколіті поза загостренням порушенні функцій жуйного апарату.

  • Загальна характеристика: фізіологічно повноцінна дієта з виключенням продуктів і страв що довго затримуються у шлунку важко перетравлюються але з призначенням страв які сприяють підвищенню шлункової секреції. Їжу приймають 4-5 разів на добу.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб пшеничний вчорашній зрідка прісні булочки чи пиріжки. Супи на знежиреному мясному чи рибному бульйоні з різними крупами (крім пшона) вермішеллю овочами. Мясо і птиця нежирних сортів відварені шматком чи січені смажені без панірування. Відварена курка чорна ікра вимочені оселедці. Овочі варені тушені і запечені шматочками овочеві запіканки. Розсипчаті каші (крім пшоняної і перлової) на воді з додаванням молока. Страви з яєць. Ягоди і фрукти солодких сортів у вигляді киселів компотів желе мусів і у сирому вигляді печені яблука мармелад. Молоко пісне тільки у стравах кисломолочні продукти сир свіжий сметана свіжа (1 столова ложка на страву). Зелень кропу петрушки кориця гвоздика лаврове листя духмяний перець соуси мясні рибні сметанні і на овочевому відварі. Чай кава з молоком чи вершками чорна кава відвар шипшини чорної смородини. Масло вершкове рослинні олії.

  • Забороняють : бобові і гриби свіжу випічку.



Дієта № 3.

  • Призначається при хронічних захворюваннях кишок з переважанням закрепів у період нерізкого загострення і ремісії аліментарних запорах без ознак подразнення кишок.

  • Загальна характеристика: збільшення кількості продуктів багатих рослинною клітковиною і продуктів що підсилюють моторну функцію кишок. Їжу приймають 3 рази на день.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб пшеничний з муки грубого помолу або з додаванням пшеничних висівок дозволяється чорний хліб. Супи на легкому знежиреному мясному рибному бульйоні овочевому наварі. Мясо пісних сортів — яловичина телятина курятина. Пісна риба відварна парова заливна шматком січена. Різні овочі : особливо листкові, сирі і варені на гарніри квашена капуста чорнослив. Каші розсипчасті (гречана перлова). Яйця — не більше ніж 2 на день. Свіжі достиглі солодкі фрукти і ягоди сирі в стравах. Одноденний кефір. Негострий сир. Чай відвар шипшини соки фруктові (особливо сливовий абрикосовий) і овочеві (морквяний томатний). Холодні газові напої. Масло вершкове в стравах.

  • Забороняють: овочі багаті ефірними оліями (редька цибуля часник) а також гриби.



Дієта № 4а.

  • Призначається при захворюванні кишок з значним підсиленням процесів бродіння і явищ метеоризму. Десенсибілізуюча дієта.

  • Загальна характеристика: різке обмеження продуктів і страв що містять у великій кількості вуглеводи (каші хліб цукор) які підсилюють бродіння. Їжу приймають 5-6 разів на день.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: в раціоні порівняно з дієтою № 4 підвищують кількість білка за рахунок мяса (мясне пюре ) парових котлет з рисом (замість хліба) і часником печені яблука пшеничні висівки відвар шипшини.

  • Забороняють: макаронні вироби молоко підливи прянощі соління бобові сирі овочі чорний хліб і здоба газовані напої холодні страви.



Дієта № 4.

  • Призначається при гострих і хронічних захворюваннях кишок у період профузних проносів і різко виражених диспепсичних проявів а також при дизентерії після операцій на кишках.

  • Загальна характеристика: різке обмеження механічного і хімічного подразнення слизової оболонки і рецепторного апарату шлункового каналу з виключенням продуктів і страв що підсилюють моторну функцію кишок. Їжу приймають 5-6 разів на день.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: сухарі з білого хліба вищих сортів. Супи на слабкому знежиреному мясному чи рибному бульйоні з додаванням слизових відварів парових або зварених у воді фрикадельок яєчних пластівців. Парові або зварені у воді мясні і рибні котлети кнедлі фрикадельки. Мясо пісне січене варене або парове. Птиця і риба пісні в натуральному вигляді або січені варені чи парові. Протерті каші на воді чи знежиреному мясному бульйоні (рисова вівсяна гречана манна). Яєчні парові омлети. Киселі желе з чорниць черемхи. Чай натуральний какао на воді відвар шипшини чорниць черемхи. Кефір триденний ацидофільне молоко свіжий сир. Обмеження як і для дієти № 4а.



Дієта № 5а.

  • Призначається при гострих гепатиті і холециститі загостренні хронічних гепатиту холециститу жовчнокамяної хвороби з супутніми захворюваннями шлунка і кишок.

  • Загальна характеристика: максимальне обмеження подразнюючого впливу на печінку. Знімаються стимулятори секреторної функції шлунка і підшлункової залози смажені страви тугоплавкі жири продукти багаті холестерином пуринами. Збільшують вміст вуглеводів. Їжу приймають 5-6 разів на день.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб пшеничний черствий супи на слизовому відварі з протертими крупами і овочами з додаванням яєчно-молочної суміші і вершкового масла або на овочевому відварі з добре розвареними крупами (рис манні крупи) і дрібно нашаткованими овочами (картопля морква кабачки). Котлети мясні парові суфле мясне. Риба пісна відварна парове суфле з неї. Овочі відварні парові протерті. Різні каші (крім перлової і пшоняної) на воді з додаванням молока. Білкові омлети парові і запечені. Киселі і протерті компоти желе муси. Суфле із свіжих і сухих солодких сортів ягід та фруктів цукор мед печені яблука. Молоко тільки в стравах молочнокислі продукти і свіжий пісний сир. Відвар шипшини соки фруктові та ягідні з солодких сортів ягід і фруктів наполовину з гарячою водою. Масло вершкове і олія тільки в стравах.

  • Забороняють: гострі закуски прянощі капусту редьку щавель шпинат какао пасеровані і смажені страви.



Дієта № 5.

  • Призначається при хронічних гепатитах з доброякісним та прогресуючим перебігом і в стадії компенсації цирозі печінки в стадії компенсації хронічному холециститі жовчнокамяній хворобі а також при гострому гепатиті і холециститі в період видужання.

  • Загальна характеристика: дієта з фізіологічною нормою білка деяким збільшенням кількості вуглеводів помірним обмеженням вмісту жирів і виключенням продуктів багатих холестерином. Виключають також смаження як спосіб кулінарної обробки продуктів. П'ятиразовий прийом їжі з великою кількістю рідини.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб вчорашній пшеничний і житній сухарі. Супи на овочевому відварі з різними крупами і овочами молочні фруктові. Пісні сорти мяса і птиці відварені запечені після відварювання. Риба пісна відварна або парова шматком і січена. Овочі і зелень у сирому відвареному і печеному вигляді (салати вінегрети) некисла квашена капуста. Страви з яєчних білків. Різні солодкі сорти ягід і фруктів свіжі та сушені в натуральному вигляді і в стравах. Цукор мед мармелад зефір варення пастила. Молоко пісне в натуральному вигляді і у стравах кисломолочні напої свіжий сир. Чай і кава з молоком. Фруктові ягідні та овочеві соки відвар шипшини. Масло вершкове і олія (додавати у готові страви).

  • Забороняють: жирні сорти мяса і риби мозок нирки копчені продукти какао морозиво.



Дієта № 6.

  • Призначається при падагрі сечокислому діатезі оксалурії.

  • Загальна характеристика : обмеження продуктів багатих пуринами щавелевою кислотою кальцієм а також білків жирів вуглеводів. Їжу приймають 3-4 рази на день.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: пісні яловичина баранина свинина риба. Не обмежують молоко і молочнокислі продукти яйця картоплю рис макарони страви із круп моркви а також диню  огірки капусту цибулю фрукти ягоди.

  • Обмежують: зелений горошок бобові щавель шпинат салат ревінь редьку гриби.

  • Забороняють: печінку нирки легені мозок мясні навари мясо молодих тварин паштети ліверну ковбасу чай каву какао гострі сири консерви.



Дієта № 7а.

  • Призначається при гострому нефриті загостренні хронічного нефриту з вираженими змінами в осаді сечі.

  • Загальна характеристика: обмеження кухонної солі до 1-2 г і рідини до 600-800 мл на добу білка максимальна вітамінізація дієти за рахунок фруктових та овочевих соків і додавання аскорбінової кислоти (вітаміну С).

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб білий без солі супи вегетаріанські без солі з овочами і крупами. Мясо і риба до 50 г на день. Овочі в натуральному вигляді вінегрети салати (без солі). Крупи і макаронні вироби у вигляді каш пудингів. Яєчний білок (з одного яйця в день). Фрукти і ягоди в будь-якому вигляді мед цукор варення. Молоко і молочнокислі продукти сир. Масло вершкове і рослинні олії.

  • Обмежують: вершки сметану.

  • Забороняють: міцні мясні навари міцний чай каву какао і шоколад гострі і солоні закуски хрін редьку кріп щавель цибулю часник.



Дієта № 7.

  • Призначається при гострому нефриті в період видужання хронічному нефриті з мало вираженими змінами в осаді сечі нефропатії вагітних гіпертонічній хворобі набряковому синдромі.

  • Загальна характеристика: обмеження кухонної солі рідини екстрактивних речовин гострих приправ жирних страв.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви : див. дієта № 7а дозволяється збільшити кількість мяса і риби.

  • Забороняють: бобові міцні мясні навари креми смажене мясо газовані напої.



Дієта № 8.

  • Призначається при ожирінні.

  • Загальна характеристика: обмеження енергетичної цінності на 20-50% (в залежності від ступеня ожиріння і фізичного навантаження) головним чином за рахунок вуглеводів і жирів при збільшенні кількості білків. Обмеження кухонної солі до 3-5 г і рідини до 1 л на добу. Їжу приймати 5-6 разів на день.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб житній вчорашній — 100 - 150г. Супи вегетаріанські з овочами і крупами мясні рибні. Мясо риба птиця (нежирні) відварні (шматком). Овочі з рослинними оліями гречана каша. Молоко і молочнокислі продукти (знежирені ). Фрукти і ягоди несолодких сортів у сирому вигляді і соки з них. Чай кава.

  • Обмежують: вершкове масло сметану картоплю мучні вироби цукор мед варення.

  • Забороняють: смакові приправи міцні бульйони і соуси смажені мясо рибу овочі і тістечка.



Дієта № 9.

  • Призначається при цукровому діабеті.

  • Загальна характеристика: дієта з виключенням водорозчинних вуглеводів обмеженням тваринних жирів. Вона сприяє усуненню порушень в обміні речовин що виникли внаслідок порушення інкреторної функції підшлункової залози. Прийом їжі 4-5 разів на день.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб житній печиво на ксиліті. Супи на овочевому відварі з овочами і крупами. Каші гречана вівсяна. Картопля кабачки квашена капуста яблука агрус огірки. Яєць не більше 2-х на день. Пісні сорти мяса риби птиці. Компот на ксиліті соки фруктові і овочеві фрукти і ягоди. Молоко цільне сметана у стравах. Масло вершкове в стравах соняшникова олія. Солодощі 30 - 50г на добу (цукор заміняють сорбітом або краще ксилітом).

  • Обмежують: бобові крупяні страви макаронні вироби.

  • Забороняють: цукор варення мед. При супутньому атеросклерозі: мозок нирки свинину.



Дієта № 10.

  • Призначають при серцево-судинних захворюваннях з недостатністю кровообігу I-II ступеня захворюваннях нирок і сечовідних шляхів без порушення азотвидільної функції нирок.

  • Загальна характеристика: помірне обмеження білків жирів вуглеводів в умовах режиму з обмеженою рухливістю. Обмеження споживання кухонної солі до 4-7 г рідини — 1-12 л на добу.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб сірий грубого помолу сухарі. Супи крупяні молочні вегетаріанські борщі пісний мясний бульйон 1 раз на тиждень. Пісні сорти мяса птиці і риби у відвареному і запеченому вигляді. Вівсяна і гречана каші пудинги запіканки. Білковий омлет. Овочеві салати і вінегрети (крім щавлю і грибів). Фрукти ягоди соки. Жирів до 50 г на добу із них 50 % рослинних. Цукру до 40 г на день. Молоко вершки.

  • Обмежують: міцний чай каву какао редьку часник цибулю бобові.

  • Забороняють: жирні страви із мяса риби мозок нирки печінку ліверну ковбасу солоні закуски консерви ікру осетрових мандарини.



Дієта № 11.

  • Призначається при туберкульозі легень виснаженні і при зниженні резистентності організму в період реконвалесценції після іфекційних захворювань анемії різних нагнійних процесів. Їжу приймають 5 разів на день.

  • Загальна характеристика: дієта з підвищеною енергетичною цінністю збільшенням тваринних білків ліпотропних речовин кальцію фосфору вітамінів.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: необхідно щоб не менше половини білка надходило із мяса риби сиру молока яєць. Кулінарна обробка звичайна. Дозволяють прянощі.

  • Забороняють алкогольні напої.



Дієта № 12.

  • Призначається при захворюваннях нервової системи.

  • Загальна характеристика: аби не спричинити збудження нервової системи у змішанному столі обмежують гострі страви і приправи а також збуджуючі речовини — чай каву шоколад прянощі.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: печінка язик мозок молочні продукти і бобові. Сирі овочі і фрукти. Відвар шипшини.

  • Забороняють: наваристі супи міцний чай каву прянощі гострі закуски і приправи.



Дієта № 13.

  • Призначається при гострих інфекційних захворюваннях.

  • Загальна характеристика: підтримання захисних функцій організму хворого в період гарячки з одночасним обмеженням хімічного і механічного подразнення слизової оболонки шлунка і кишок.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: їжа переважно з обмеженням рослинної клітковини закусок. Приймають її 6-8 разів на день малими порціями багато рідини страви рідкі або напіврідкі. Хліб білий і сухарі. Мясний бульйон мясне суфле. Суп-пюре із мяса на слизовому відварі. Каші протерті. Фруктові ягідні соки. Масло вершкове молоко сметана свіжий сир яйця паровий омлет.

  • Забороняють: гострі закуски приправи копчені продукти ковбасні вироби сало каву овочі з великим вмістом клітковини (капусту буряки редьку).



Дієта № 14.

  • Призначається при фосфатурії з лужною реакцією сечі та утворенням камінців.

  • Загальна характеристика: в раціон включають продукти кислої орієнтації і різко обмежують продукти лужної орієнтації і багаті кальцієм обмежують харчові речовини що збуджують нервову систему.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: мясо риба хлібні і крупяні продукти.

  • Обмежують: молоко і молочні продукти овочі гострі закуски прянощі.

  • Забороняють: какао шоколад бобові мясні бульйони.



Дієта № 15.

  • Призначається при всіх захворюваннях у період видужання за відсутності потреби у призначенні спеціальної дієти.

  • Загальна характеристика: фізіологічно повноцінна дієта з подвоєною кількістю вітамінів і виключенням жирних мясних страв.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб житній і пшеничний. Розмаїті супи (молочні на знежиреному бульйоні з крупами та овочами). Пісне мясо птиця. Риба яйця і страви з них. Крупи і макаронні вироби. Різні овочі і фрукти. Молоко і молочні продукти. Підливи і прянощі. Чай кава какао фруктово-ягідні соки. Масло вершкове і олія.

  • Забороняють: жирні сорти мяса сало тістечка свіжий хліб.



Дієта № 0.

  • Призначається при потьмаренні свідомості у інфекційних хворих при лихоманці.

  • Загальна характеристика: дієта низької енергетичної цінності з різким обмеженням вмісту білків та жирів. Вона включає тільки рідкі і желеподібні страви. Їжу приймають кожні 2 год.

  • Рекомендовані харчові продукти і страви: чай фруктові і ягідні киселі. Желе відвар шипшини з цукром рисовий відвар легкий бульйон різні соки розведені солодкою водою розбавлене молоко протертий сир.



Індивідуальний лікувальний стіл

  • призначають за наявності у хворого декількох захворювань (для прикладу : цукровий діабет і гіпертонічна хвороба), коли дієта, призначена хворому, є базовою з обмеженням чи виключенням на певний час продуктів, як того вимагає дієта супутнього захворювання, або алергічних реакцій на продукти що входять у відповідний груповий дієтичний режим.



Контрастні або розвантажувальні дні

  • використовують для часткового голодування і розвантаження хворих органів для поліпшення обміну речовин і виведення продуктів розпаду з організму. Розвантажувальний харчовий режим призначають на 1-2 дні 2-5 разів на місяць в залежності від захворювання. Для таких захворювань як ожиріння подагра розвантажувальні дні є необхідними оскільки вони підвищують ефективність лікування



  • Сирний день: 600г пісного сиру по 200г 3 рази на день. Можна до кожної порції сиру додати 100г кефіру. Призначають при атеросклерозі ожирінні серцевій недостатності.

  • Молочний день: 6 склянок молока — по 1 склянці через 2 год. Можна кожні 2 години по 100мл кефіру простокваші ацидофіліну а на ніч 200мл фруктового соку з 20г глюкози. Можна також додати по 25г білого підсушеного хліба двічі на день. Призначають при недостатності кровообігу ожирінні падагрі.

  • Огірковий день: 2 кг свіжих огірків на 5-6 прийомів на добу. Призначають при атеросклерозі обмінних артрозах подагрі ожирінні.

  • Салатний день: по 250-300г свіжих овочів і фруктів 4-5 разів на день у вигляді салатів з додаванням невеликої кількості рослинної олії чи лимонного соку. Сіль виключається. Призначають при гіпертонічній хворобі атеросклерозі хворобах нирок.



  • Картопляний день: 5 разів на день по 300г печеної картоплі без солі з невеликою кількістю олії. Призначається при недостатності кровообігу хворобах нирок.

  • Кавуновий день : 5 разів на день по 300г спілого кавуна. Призначають при атеросклерозі гіпертонічній хворобі захворюваннях печінки і нирок.

  • Яблучний день: 2кг сирих яблук на 5-6 прийомів. Можна додати дві порції рисової каші (із 25г рису кожна). Призначають при гіпертонічній хворобі цукровому діабеті ожирінні нефриті падагрі. Можливий варіант коли у 5 прийомів призначають по 300г спілих очищених протертих сирих яблук. Призначають при коліті з проносом.

  • Компотний день: компот із 15кг яблук 150г цукру і 800мл води розділяють на 5 прийомів. Призначають при захворюваннях печінки і нирок.

  • Мясний день: на день 270г вареного мяса 100г молока 120г зеленого горошку 280г свіжої капусти. Призначають при ожирінні.



Годування тяжкохворих

  • Перед прийомом їжі слід закінчити всі лікувальні процедури.

  • Палату слід прибрати та провітрити.

  • Пацієнтові допомагають задовольнити фізіологічні потреби вимити руки.

  • Якщо хворий не може сидіти у ліжку то йому допомагають набути положення напівсидячи.

  • Шию і груди прикривають клейонкою або фартухом.

  • Під час годування використовують приліжкові столики на які ставлять їжу.



Напувальники



Посуд для годування важкохворих



  • Тяжкохворих виснажених і надмірно ослаблених пацієнтів годують у найзручнішому для них положенні. Медична сестра лівою рукою піднімає голову хворого разом з подушкою а правою підносить йому ложку або спеціальний поїльник з їжею до рота. Щоб визначити чи спроможний хворий ковтати їжу йому дають ложку води і стежать за ковтальними рухами. У разі потрапляння води в дихальні шляхи виникає кашель і тоді вирішують питання про штучне годування.



Штучне годування

  • використовують у випадках коли природнє харчування є неможливим або недостатнім : при розладах ковтання звуженні або непрохідності стравоходу в період після оперативного втручання на стравоході чи травному каналі, при безперервному блюванні великих втратах рідини розладах психіки з відмовою від їжі тощо



Годування через зонд.

  • Готують стерильний тонкий шлунковий зонд шприц чи лійку, 3-4 склянки їжі. Бажано виконувати процедуру у положенні хворого сидячи; якщо це неможливо то зонд вводять у положенні пацієнта лежачи на боці.



  • Голову хворого відхиляють назад.

  • Змащений гліцерином чи вазеліном зонд вводять на 15-17 см вздовж внутрішньої стінки нижнього носового ходу у носову частину глотки.

  • Голову хворого нахиляють вперед і по задній стінці глотки спрямовують зонд у стравохід до шлунка на 45-50 см.

  • Переконавшись що зонд потрапив у шлунок на вільний його кінець надягають шприц чи лійку і невеликими порціями вливають рідку підігріту їжу (молоко вершки рідкі каші супи сирі яйця какао з вершками фруктові соки). Загальний разовий обєм їжі 300-400 мл.

  • Після введення поживних речовин в зонд вливають чисту воду для того щоб видалити залишки їжі.

  • Лійку знімають, а зонд фіксують пластирем на щоці або до зовнішнього слухового проходу.



Годування через операційну норицю

  • При непрохідності кишок чи виходу із шлунка накладають операційну шлункову чи кишкову фістулу.

  • Для годування у фістулу вводять зонд на який надягають лійку і невеликими порціями (по 150-200 мл) 5-6 разів на день вливають у неї підігріту рідку їжу.

  • Поступово разову кількість їжі збільшують до 250-500 мл а число введень зменшують до 3-4 разів.

  • Необхідно слідкувати за чистотою країв нориці і після кожного вливання їжі промивати шкіру навколо неї змащувати пастою Лассара накладати суху стерильну повязку.



Годування через живильну клізму

  • Проводять у разі опіку ротової порожнини, стравоходу.

  • Попередньо очисною клізмою звільняють пряму кишку від вмісту.

  • Живильні розчини підігрівають до 36 - 400 С.

  • Найчастіше використовують ізотонічний розчин натрію хлориду 5% розчин глюкози амінопептид.

  • Невелику кількість рідини (200-250 мл) вводять гумовою грушею.

  • Рідше ставлять крапельні годувальні клізми якими можна ввести до 1 л живильної рідини.



Організація лікувального харчування у стаціонарі

  • Палатний лікар після огляду хворого записує в історію хвороби і у листок лікарських призначень дієту призначену хворому

  • На кожний день згідно з листками призначень палатна медична сестра складає порційну вимогу яку здає старшій сестрі відділення.

  • Старша сестра перевіряє порційні вимоги, складені палатними медичними сестрами, і зводить їх у загальну порційну вимогу на відділення яку підписує завідувач відділенням, і передає її на кухню.

  • На хворих що поступили в нічний час порційну вимогу здає вранці чергова медична сестра приймального відділення.

  • На основі зданих порційних вимог дієтична сестра лікарні складає меню.



  • Дозвіл на роздачу дієтичних страв з харчоблока до відділень дає черговий лікар після зняття проби. У буфетних кожного відділення є марковані відра та посуд для перевезення страв. Застосовувати їх з іншою метою забороняють. У сучасних лікарнях їжа до відділення подається транспортним ліфтом двері якого відкриваються у буфетній кімнаті.



  • У буфетній кімнаті повинна бути плита щоб у разі необхідності підігріти їжу. Там же є електрокипятильники холодильник для зберігання масла шафи для зберігання столового посуду і деяких продуктів (хліб цукор сіль). Там же обладнують двосекційні миючі ванни для миття посуду сітки або сухожарові шафи для сушіння посуду.

  • Роздають їжу буфетниця та чергова медична сестра. Перед роздачею їжі медична сестра одягає халат маркований "для роздавання їжі". Хворі, які знаходяться на загальному режимі, приймають їжу самостійно в столовій. Хворих розсажують таким чином щоб за столом приймали їжу одного дієтичного столу. Для тяжкохворих їжу приносять у палати і допомагають прийняти її.



  • Працівники буфетної кожних 2 міс. проходять обстеження на наявність яєць глистів дизентерійної палички венеричних захворювань. Перед відвідуванням туалетної кімнати роздавальниця повинна зняти халат.

  • Посуд миють у двосекційній ванні. В одній секції посуд миють а в другій ополіскують. У цій же секції посуд замочують у 02 % розчині хлораміну на 30-60 хв. Після цього в цій же ванні посуд знову ополіскують. Чистий продезінфікований посуд сушать у сухожаровій шафі.





Каталог: data -> kafedra -> meds -> ukr -> %D0%9D%D0%9D%D0%86%20%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0 -> %D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%BD%D1%96%20%D1%81%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8 -> 1%20%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81 -> %D0%9E%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%20%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%20(%20%D0%86-%D0%86%D0%86%20%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80)
%D0%9E%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%20%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%20(%20%D0%86-%D0%86%D0%86%20%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80) -> Леція №6 Термометрія. Догляд за хворими з лихоманкою Пр Термометрія вимірювання температури тіла людини
%D0%9E%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%20%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%20(%20%D0%86-%D0%86%D0%86%20%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80) -> Лекція №10. Здоров’я. Фактори ризику. Задоволення потреби пацієнта в отриманні знань про здоровий спосіб життя і профілактику захворювань
%D0%9E%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%20%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%20(%20%D0%86-%D0%86%D0%86%20%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80) -> Лекція №8 Спостереження та догляд за пацієнтами з порушенням функції дихання Професор кафедри внутрішньої медицини Пасєчко Н. В
%D0%9E%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%20%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%20(%20%D0%86-%D0%86%D0%86%20%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80) -> Леція №9 Спостереження та догляд за пацієнтами з порушенням кровообігу, тяжкохворими й агонуючими
1%20%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81 -> Інформації в мережі Інтернет. Основні розділи лекції Поняття про глобальну інформаційну мережу Internet Інформаційні сервіси в мережі Internet Глобальна інформаційна мережа Internet Історія розвитку Internet Підключення до мережі Internet
%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%BD%D1%96%20%D1%81%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8 -> Екстрагенітальна патологія і вагітність Доц. Лимар Любов Євгенівна
1%20%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81 -> Фізичні основи електрографії тканин і органів
1%20%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81 -> «Медична паразитологія» Медична гельмінтологія


Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка