Лікарські рослини в житті українців



Дата конвертації03.06.2016
Розмір445 b.


Лікарські рослини в житті українців

  • Презентацію підготували учні 7 класу, учасники екологічного гуртка «Земляни» Приморської ЗОШ І-ІІІ ступенів

  • Керівник - Осіка Світлана Миколаївна


Ми – учні 7 класу. Нас цікавить все довкола. Ми радо дізнаємось про нове на уроці та на заняттях екогуртка “Земляни”. А потім самі готуємо цікаві повідомлення, використовуючи можливості шкільного комп’ютерного класу. А керівник гуртка Осіка Світлана Миколаївна нам допомагає.



Наше життя у школі – цікаве і різноманітне



Малина та суниця – вітамінний подарунок



Липа квітне літом – не марнуйте часу, запасайтесь цвітом



Біла акація (робінія)



Шовковиця (тутова ягода)



Використання шовковиці

  • Свіжий сік – це ефективний засіб для лікування запалень верхніх дихальних шляхів (ангіні, тонзиліті і тому подібне), а також виразкових виразок ротової порожнини (стоматиті). Його рекомендують приймати при затяжному кашлі, пневмонії і бронхітах. Китайська медицина використовує при гарячкових станах для пониження температури, при нирковій недостатності і імпотенції.

  • У ягодах шовковиці присутня велика кількість солей заліза, що виявляють кровотворну дію на організм. Плоди шовковиці рекомендують включати в раціон при порушеннях обміну речовин, ожирінні, дистрофічних процесах в сердечному м’язі, атеросклерозі, ішемії, тахікардії і при ваді серця. багато корисних властивостей шовковиці зберігає в собі сік ягід, всього за три тижні він позбавить хворого від таких симптомів як задишка, ниючі болі в грудній клітці, і відновить працездатність серця.

  • Високий вміст фосфору перетворює шовковицю на незамінний продукт для вагітних жінок, студентів і людей, чия робота пов’язана з розумовими навантаженнями. Шовковиці, що входять до складу плодів, каротин, вітаміни C і E, а також селен вважаються найсильнішими природними антиоксидантами, які позбавляють організм від безлічі захворювань і розладів.

  • Протипоказань до вживання шовковиці практично немає, не рекомендовано їсти людям з індивідуальною непереносимістю цих ягід. Надмірне вживання шовковиці може викликати пронос, обережно рекомендується їсти ягоди шовковиці гіпотонікам, щоб надмірно не знизити кров’яний тиск. У усіх інших випадках, шовковицю можна і треба їсти!



Обліпиха





Раз - ромашка, два - ромашка, Вся в цветах большая чашка, И на чайнике цветок. Ох и вкусный мой чаёк





М’ята, материнка, чабрець, звіробій -назбирай рослини ці і чай цілющий пий!



М’ята перцева

  • Цю м'яту вивели ще в XVII столітті в Англії. Листя цієї рослини складаються з чотирьох граней. Вони можуть досягати в довжину до 7 см. Вирощують м'яту в двох основних формах: чорну, з темним червоно-фіолетовим відтінком стебла і листя, і білу, у якої світло-зелене листя і стебла. У цієї рослини є пряме стебло з нерівними зубцями. Період цвітіння перцевої м'яти припадає на липень і до вересня місяця. Квіти біля м'яти дрібні, рожево-червоні.

  • Збір цієї рослини здійснюється в період цвітіння. Для заготівлі та подальшого використання використовують квіти, листя і стебла.

  • Перцева м'ята є складовим елементом багатьох чайних сумішей, які застосовують для лікування шлункових, кишкових захворювань, хворобах жовчного міхура і печінки. Листя м'яти використовуються і в чаях іншого призначення. Вони покращують смакові і ароматичні якості чаю, посилюючи його ефективність, тому що в препаратах, що містять ефірні олії, дубильні речовини і гіркоту, надають багатогранне дію. Така комбінація є відмінним засобом для лікування шлунково-кишкових хвороб. У неї ще додають ромашку. Відвар з перцевої м'яти на молоці має знеболюючу дію при болях у животі



Символ України – червона калина, лікує хвороби дорослого й дитини



Калина звичайна

  • Калина звичайна поширена майже по всій країні.

  • Росте вона на луках, берегах річок та ставків, у підлісках.

  • Це невелике дерево або кущ висотою 4 - 5 м із сірою корою та запашними квітами. Запах її свіжих плодів нагадує запах валеріани і яблук водночас, тому вони не кожному до смаку. Але у приморожених ягодах гіркота зменшується. Тушкована в духовці калинова каша чи ягоди, запечені в тісті, були сільськими ласощами. Плоди багаті на цукри та пектини. З них виготовляли чудовий мармелад та желе, вони — гарна приправа до м'ясних страв і добра начинка до пирогів. З ягід калини можна дістати харчовий барвник, а з кори — фарбу, що забарвлює вовну в темно-зелений колір.

  • Плоди калини збирають в суху погоду, в період їх повної зрілості, зрізуючи кисті разом з плодоніжками. Сушать на повітрі, підвішуючи зв’язування кистей, або в печах і в сушарках при температурі 60-80 С. Вологість їх не більше 15%, допускається не більше 4% недозрілих плодів. Вихід сухої сировини 38-40%.  Зібрані ягоди можна, м’яти, а потім віджимати з них лікарський сік. Потім він зливається в скляні банки з кришками. Без цукру та будь-яких консервантів сік прекрасно зберігається не тільки до весни, а й до літа.  Ягоди калини містять багато аскорбінової кислоти, цукри, пектини, органічні кислоти, дубильні речовини, оцтову, ізовалеріянову кислоту.  У корі калини містяться дубильні речовини, глікозид вібурнін, смоли, флобафенни, вітамін С, марганець, каротин, пектинові речовини, вітамін Р, мурашина, оцтова, каприлова і ізовалеріанової кислоти. 

  • Здавна важливе місце відводила калині й медицина. І тепер чи не найкращим засобом від кашлю, застуди, пропасниці є чай з калинових ягід з медом. Ягоди калини посилюють серцеві скорочення, добре впливають на нирки, корисні при склерозі та гіпертонії. Наукова медицина використовує кору калини. Вона має великий набір органічних речовин, які в комплексі здатні звужувати судини. Тому її екстракт — дійовий кровоспинний засіб. Препарат з кори застосовують як кровоспинний засіб у післяпологовий період, при маткових кровотечах. Калина сприяє поліпшенню секреції шлункового соку. Вона володіє обволікаючим і в’язким дією, використовується при диспепсії.  Ягоди лікарської рослини в будь-якому вигляді, в тому числі і зварені з медом – як жовчогінний. Ягоди, зварені з медом, – для лікування запальних захворюванні верхніх дихальних шляхів, легенів, бронхів. 





Як приготувати цілющий трав’яний чай

  • З лікувальною метою застосовують різні збори (суміші) у вигляді настоїв з трав.

  • Співвідношення з водою зазвичай одна столова ложка подрібненої суміші (5-10г) на склянку окропу (200мл). Настої і відвари отримують, витримуючи сировину при температурі 100°С протягом 15-30 хв. на водяній бані. В посуд з киплячою водою ставлять інший посуд, куди поміщають сировину і заливають окропом. Не доводьте цю суміш до кипіння, а через 15 хв. зніміть, охолодіть і процідіть.

  • Не тримайте готовий відвар довше 2-3 діб ( в прохолодному місці)

  • Після курсу лікування (1-1,5 місяці) зробіть перерву, щоб організм не звикав, а потім перейдіть на інший травяний збір аналогічної

  • Будьте здорові!



Джерела інформації та фото

  • http://www.google.com.ua/imgres?q=%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D1%8F%D1%82%D1%8B&hl=ru&sa=X&tbo=d&biw=1440&bih=761&tbm=isch&tbnid=6bkW-oJZT0UzXM:&imgrefurl=http://www.vitusltd.ru/lek_myata.html&docid=Xn2QhI2z7jmscM&imgurl=http://www.vitusltd.ru/V-images/lek_myata.jpg&w=275&h=622&ei=H4f2UKWtLMzJsgaqkoGYBA&zoom=1&iact=rc&dur=103&sig=107279652160662887441&page=1&tbnh=148&tbnw=80&start=0&ndsp=23&ved=1t:429,r:22,s:0,i:153&tx=69&ty=81

  • http://www.dom.tver.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=544&Itemid=588

  • http://lekmed.ru/lekarstva/lekarstvennye-rasteniya/oblepiha-kryshinovidnaya.html http://socrecepty.ru/recepty/9399-.html

  • http://4youlashes.org.ua

  • http://kalina-oby-knovennaya.seacosmeticsru.ru/ http://klina.blog.ru/ http://kulinaru.org/2010/10/16/ (калина)

  • http://www.blackwarlock.com/t1150-topic http://ru.123rf.com/photo_5846735_mint-tea.html http://www.dom.tver.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=536&Itemid=580 Мята)

  • http://allaya.ru/forum/viewtopic.php?f=41&t=712

  • http://lekmed.ru/lekarstva/lekarstvennye-rasteniya/dyshica-obyknovennaya.html (материнка) http://bestrecept.in.ua/tag/chaj/

  • http://www.ljpoisk.ru/archive/5621828.html (чабрець)

  • Фото з otvetin.ru, deti.religiousbook.org.uahttp://allflower.in.ua/likarski-roslyny/zvirobij-zvychajnyj (Звіробій)

  • http://forum.anastasia.ru/post_925454.html, http://varenierecepty.ru/537-varene-iz-yagod-lesnyh.

  • htmlhttp://iohanga.ru/sedsonnik/?contr=rez&que=%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%8F+%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%8B+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8

  • http://ackgbturr0.edu.ms/?c=r&q=%D0%A0%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D1%8B+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE

  • http://uk.wikipedia.org/wiki

  • http://www.c-cafe.ru/ , http://dachmir.com.ua/agricultural_engineering/rare_and_non_traditional_fruit_y/mulberry.php, http://www.e-pitanie.ru/, ,http://esculappro.ru/primenenie_shelkovit.html (Шовковиця)

  • http://korust.znay.info/category/produkty-harchuvannya/yahody

  • http://podruzhka.su/zelenaya-apteka/lipa.htm lhttp://www.likar-travy.com.ua/

  • http://love.mail.ru/diary/post.phtml?user_id=409886273&post_id=840

  • Власні фото Осіка С.М., учнів Приморської ЗОШ Мирошниченко Ю., Попкової О., Красильникова С.




База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка