Неспороутворюючі анаероби: Неспороутворюючі анаероби



Дата конвертації27.12.2016
Розмір445 b.



Неспороутворюючі анаероби:

  • Неспороутворюючі анаероби:

  • Рід Bacteroides:

  • Види: B. fragilis, B.melaninogenicus;

  • Рід Fusobacterium:

  • Види: F.nucleatum, F.necroforum;

  • Рід Propionobacterium

  • Види: P. acnes, P.avidus

  • Рід Peptococcus:

  • Вид: P. niger

  • Рід Peptostreptococcus:

  • Вид: P. anaerobius

  • Рід Veilonella:

  • Види: V.atipica, V.dispar



2.Спороутворюючі анаероби:

  • 2.Спороутворюючі анаероби:

  • Родина Bacillaceaе

  • Рід Clostridium

  • Види: C. tetani – збудник правця

  • C. botulinum – збудник ботулізму

  • C. perfringens збудники

  • C. novi газової

  • C. septicum анаеробної

  • C. hystolyticum інфекції,

  • C. difficile ентеральних C. sporogenes клостридіозів



Морфологія

  • Морфологія

  • Гр+ палички з заокругленими кінцями

  • розміри - 0,8-2 х 4-10 мкм

  • перитрихи (за винятком C. perfringens)

  • не утворюють капсулу (за винятком

  • C. perfringens)

  • в оточуючому середовищі утворюють овальні або круглі (С.tetani) спори, які розташовуються центрально, субтермінально або термінально



облігатні анаероби.

  • облігатні анаероби.

  • оптимальна температура росту – 370С

  • рН 7,2-7,6

  • потребують середовищ з низьким окисно-відновним потенціалом і додаванням редукуючих речовин

  • (глюкоза)



середовище Кітта-Тароцці – універсальне рідке середовище (печінковий відвар, глюкоза і шматочки вареного фаршу або печінки) - при розмноженні клостридій мутніє (для збудників газової анаеробної інфекції характерне добре помітне газоутворення)

  • середовище Кітта-Тароцці – універсальне рідке середовище (печінковий відвар, глюкоза і шматочки вареного фаршу або печінки) - при розмноженні клостридій мутніє (для збудників газової анаеробної інфекції характерне добре помітне газоутворення)

  • цукровий агар – в товщі агару утворюють 2 типи колоній: R-форми - нагадують павучків або шматочки вати, S-форми - мають вигляд дисків або зерен чечевиці



кров’яно-цукровий агар – залежно від виду утворюють R- колонії - нагадують “павучків”, “відбитки пальців” або S-колонії - сірувато-білі, гладенькі; колонії оточені зоною гемолізу

  • кров’яно-цукровий агар – залежно від виду утворюють R- колонії - нагадують “павучків”, “відбитки пальців” або S-колонії - сірувато-білі, гладенькі; колонії оточені зоною гемолізу

  • середовище Вільсона-Блера – при розмноженні клостридій набуває чорного або коричневого кольору за рахунок виділення сірководню та утворення сульфіду заліза



  • середовище Вілліса-Хобса – використовують в діагностиці газової анаеробної інфекції (диференціація збудників за лецитиназною активністю і ферментацією лактози)



За біохімічною активністю клостридії поділяються на:

  • За біохімічною активністю клостридії поділяються на:

  • клостридії, що мають низьку ферментативну активність (збудники правця і ботулізму)

  • клостридії, які мають високу ферментативну активність (збудники газової анаеробної інфекції і ентеральних клостиридіозів).



О-антигени - видові і групоспецифічні (термостабільні, полісахаридні);

  • О-антигени - видові і групоспецифічні (термостабільні, полісахаридні);

  • Н-антигени - типоспецифічні (термолабільні, білкові)

  • екзотоксини - типоспецифічні, мають властивості повноцінних антигенів (термолабільні, білкові)

  • Поділ на серовари видів C. perfringens і C.botulinum зумовлений антигенними властивостями їх екзотоксинів



Капсула(C. perfringens)

  • Капсула(C. perfringens)

  • Джгутики

  • Ферменти патогенності

  • фібринолізин

  • протеази

  • желатиназа

  • гемолізини

  • нейрамінідаза

  • Екзотоксини



Вегетативні форми:

  • Вегетативні форми:

  • чутливі до висушування, сонячного світла, дезінфектантів (окислювачів, фенолу, альдегідів);

  • швидко гинуть або утворюють спори при контакті із киснем повітря



Спори клостридій:

  • Спори клостридій:

  • зберігають життєздатність у грунті і воді роками або десятиліттями;

  • гинуть при кип’ятінні більше 5 год;

  • гинуть при автоклавуванні за 30-40 хвилин (1200С);

  • нечутливі до висушування, низьких температур;

  • в розчинах дезінфектантів зберігають життєздатність протягом доби.



Ранові або травматичні клостридіози (правець та газова анаеробна інфекція)

  • Ранові або травматичні клостридіози (правець та газова анаеробна інфекція)

  • Збудник у вигляді спор проникає в організм людини через ранову поверхню, забруднену грунтом, пилом та ін.

  • При виникненні у рані анаеробних умов (колоті, вогнепальні, рвані, розтрощені, укушені рани) спори перетворюються на вегетативні форми

  • Вегетативна форма продукує екзотоксини, які зумовлюють типову клінічну картину захворювання



Ентеральні клостридіози

  • Ентеральні клостридіози

  • Ботулізм, харчові токсикоінфекції

  • Збудник проникає в організм людини у вегетативній формі разом із екзотоксином, який накопичується при розмноженні клостридій в харчових продуктах (домашні консерви, рибні і м’ясні консерви, слабо просолена копчена або в’ялена риба, ковбаси, шинка)

  • Псевдомембранозний ентероколіт виникає при тривалому використанні цитостатиків, аміноглікозидних антибіотиків, кліндаміцину, до яких нечутливі кишкові клостридії (C. difficile)




База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка