Носій енергії ів клітині



Дата конвертації02.06.2016
Розмір446 b.







































































Носій енергії ів клітині

  • Носій енергії ів клітині

  • ADФ (Aденозиндифосфат)

  • ATФ

  • Ф (фосфорна кислота)

  • енергія







Ппісля отримання вільних цукрів вони є джерелом енергії

  • Ппісля отримання вільних цукрів вони є джерелом енергії

  • Шляхи розкладання цукрів(катаболізм):

      • Ааеробне дихання
      • Aанаеробне дихання
      • Бродіння


(1) Вищі Ррослини

  • (1) Вищі Ррослини

  • Світлова реакція:

  • Фотоліз H2O утворення AТФ іНАДФ

  • Дві фотосистеми (I і II)

  • Темнова фіксація: використання продукції світлової реакції action (ATФ і НАДФ) для фіксації CO2

  • Реакція:

  • 6CO2 + 6H2O → C6H12O6 +6O2

  • (Світло і хлоропласт)







1. Тільки одна фотосистема не може здіснити фотоліз води

  • 1. Тільки одна фотосистема не може здіснити фотоліз води

  • H2O не є джерелом донора електронів

  • O2 ніколи не формується як продукт

  • 4. Бактеріальний хлорофіл адсорбує( використовує) світло довгих світлових хвиль.

  • 5. Проста фіксація CO2

  • 6. Тільки є циклічна фотофосфориляція бактерій



Ростуть у присутності азотоподібного H2

  • Ростуть у присутності азотоподібного H2

  • H2 + NADP+ ------------- NADPH2 гідрогеназа

  • Зворотній потік електронів за допомогою e-транспортного ланцюга

  • H2S S + NADP+-------- SO4-2 + NADPH2

  • Сукцинат Фумарат

  • Простий не циклічний фотосинтетичний потік e-







(1) Chlorobium-зелені сіркові бактерії

  • (1) Chlorobium-зелені сіркові бактерії

  • використовують зелений пігмент хлорофіл

  • Використовують H2S, S (сірку), Na2S2O3 (тіосульфат натрію та H2 як донор електронів.

  • (2) Пурпурні сіркобактерії

  • Використовують пурпурний каротиноїдний пігмент , як донор електронів

  • (3) Rhodospirillum-не сіркові пурпурні бактерії

  • використовують H2 та інші органічні компоненти, наприклад, ізопропанол., як донор електрорнів.

  • 4.Реакція: CO2 + 2H2A →> CH20 + H20 +2A



Деякі бактерії використовують O2 повітря для окислення неорганічних речовин і створення ATФ (енергія).

  • Деякі бактерії використовують O2 повітря для окислення неорганічних речовин і створення ATФ (енергія).

  • Енергії достатньо для перетворення CO2 в органічний матеріал необхідний для росту клітини.

  • Приклади: Тіобактерії (сірка S)

    • Nitrosomonas (aміак)
    • Nitrobacter (нітрити)
  • Various genera (водень)



Найефетивніший шлях отримання енергії з глюкози:

  • Найефетивніший шлях отримання енергії з глюкози:

  • гліколіз

  • Цикл Кребса

  • Eлектронно-транспортний ланцюг

  • Гліколіз: Декілька гліколітичних шляхів

  • Найзагальніший:

  • глюкоза----> піровиноградна кислота + 2 НАДФ + 2ATФ









Фінальний акцептор електронів: ніколи не буде O2

  • Фінальний акцептор електронів: ніколи не буде O2

  • Відновлювач сірки: фінальний акцептор електронів сульфат натрію (Na2 SO4)

  • Відновлювач метану: Фінальний акцептор електронів- CO2

  • Відновлювач нітратів: Фінальний акцептор електронів: нітрат натрію (NaNO3)

  • O2/H2O зв’язки найбільш окислювальні, більше енергії при аеробному диханні.Отож, анаеробіоз менш енергіє ефективний



Давно використовується:

  • Давно використовується:

  • Вино/ Пиво / Спирти

  • Cир та йогурт

  • Луї Пастер:

  • Гіпотеза, що бактерії псують вино

  • Запропонував нагрівати вино , щоб вбити бактерії

  • Результат: Пастеризація молока



Аеробне дихання

  • Аеробне дихання

  • Вивільняє енергію з глюкози та інших органічних субстратів у присутності кисню



Анаеробний процес при відсутності O2

  • Анаеробний процес при відсутності O2



Кінцеві продукти токсичні для клітини

  • Кінцеві продукти токсичні для клітини

  • Кров не може видалити весь лактат- результат- → втомлюваність м’язів

  • O2 потрібний для відновлення рівня АТФ і звільнення від лактату

  • лактат→ дефіцит кисню

  • Ефективність: менш ефективний порівняно із повним розщепленням глюкози

  • 2 ATФP /глюкоза = 14.6 kкал

  • ~ 2.1% Клітинного дихання (686 kкал)



Забезпечує швидку появу енергії ATФ для м’язової активності

  • Забезпечує швидку появу енергії ATФ для м’язової активності

  • Допомагає продукції численних продуктів для живлення

  • Дріжджове бродіння

  • випікання хліба

  • виробництво вина і пива

  • перетворює спирт в оцтову кислоту → оцет

  • Бактеріальне бродіння

  • Виробництво йогурту, сметани, сиру, мариновані овочі



Молочнокислі бактерії (кефір, йогурт, квашення капусти)

  • Молочнокислі бактерії (кефір, йогурт, квашення капусти)

  • Оцтовокислі бактерії (оцет)

  • Продукуючі СО2 бактерії (сири)

  • Бактерії, які розкладають білки (какао, шоколад)



Глюкоза етиловий спирт + CO2

  • Глюкоза етиловий спирт + CO2

  • Краща температура:

  • 27 ºC (Тепло)

  • Інші цукри, що можуть ферментуватися (мальтоза, сахароза, фруктоза)

  • Велика кількість солі порушує процес



Ферменти і пліснява можуть бути корисними:

  • Ферменти і пліснява можуть бути корисними:

  • -розкладання целюлози, щоб легше жувати зерно

  • -додавання смаку і текстури сиру





3000 культур культивуються в Китаї

  • 3000 культур культивуються в Китаї

  • Скручені листки починають ферментувати

  • 27 ºC протягом 2-3 год

  • Tипи: зелений, Green, чорний, чай “ вороной дракон”, синьо-зелений чай



1.5 млн тон какао виробляється щорічно

  • 1.5 млн тон какао виробляється щорічно

  • Ферментне бродіння на сонці протеолітичними бактеріями

  • гіркі зерна стають солодшими і коричневими



Продукти харчування, напої, соуси тощо

  • Продукти харчування, напої, соуси тощо



Гліколіз:

  • Гліколіз:

  • Глюкоза-→ 2 Піруват+ 2ATФ + 2НАДH

  • Типи бродіння

  • a. молочнокисле.

  • P.A →→- молочна кислота

  • наприклад, стрептококи, лактобактерії

  • Спиртове

  • P.A →етиловий спирт

  • наприклад, дріжджі



c. Змішане (молочно- і оцтовокисле) бродіння

  • c. Змішане (молочно- і оцтовокисле) бродіння

  • P.A →молочна кислота

  • оцтова кислота, H2 + CO2

  • янтарна кислота, спирт

  • наприклад, E. coli, Еnterоbacter spp.

  • d. Масляно-кисле

  • P.A -----> 2,3, бутіленгліколь

  • Наприклад, Pseudomonas

  • e. Пропіоновокисле.

  • P.A -----> 2 Пропіонова кислотаa

  • Наприклад, Propionibacterium

























Виділяють чотири основні фази росту

  • Виділяють чотири основні фази росту

  • 1) Lag фаза

  • 2) Log або логарифмічна фаза

  • 3) Стаціонарна фаза

  • 4) Фаза відмирання





Мікроб призвичаюється до середовища



Поділ відбувається на постійному рівні (час генерації)

  • Поділ відбувається на постійному рівні (час генерації)

  • Клітини найчутливіші до інгібіторів



Відмирання та поділ клітин на постійному рівні (рівновага)

  • Відмирання та поділ клітин на постійному рівні (рівновага)

  • Смерть пов’язана із зменшенням кількості живильних речовин, змінами рН, токсичною дією речовин, зменшенням кисню

  • Клітини менші і мають небагато рибосом

  • Деколи клітини не гинуть, але не розмножуються





Популяція відмирає у геометричні прогресії, більше відмирає клітин, ніж утворюється нових

  • Популяція відмирає у геометричні прогресії, більше відмирає клітин, ніж утворюється нових

  • Загибель відбувається внаслідок:

    • 1) факторів, які діють в стаціонарній фазі
    • 2) дії літичних ферментів, які утворюються при руйнуванні клітин






1) Підрахунок числа колоній на чашках



Серійне розведення матеріалу , мірний посів його на чашки, інкубація та підрахунок числа колоній після

    • Серійне розведення матеріалу , мірний посів його на чашки, інкубація та підрахунок числа колоній після






    • Перемножити число колоній, які виросли на чашках на розведення і знайти кількість бактерій у досліджуваному матеріалі
    • Приклад
      • Число колоній = 42
      • Розведення = 1:10 000 мл
      • Підрахунок
        • 42 X 10 000 = 420 000 бактерій в 1 мл





























База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка