Обмін речовин і енергії Терморегуляція. Типи обміну Обмін між організмом і навколишнім середовищем, тобто кругообіг речовин у природі



Дата конвертації01.06.2016
Розмір445 b.


Обмін речовин і енергії.. Терморегуляція.


Типи обміну

  • 1. Обмін між організмом і навколишнім середовищем, тобто кругообіг речовин у природі.

  • 2. Обмін речовин всередині організму: зміни, яких зазнають речовини з моменту надходження їх через травний канал до виведення назовні.



Всі процеси обміну речовин спрямовуються ферментами, а сукупність ферментативних реакцій, що відбуваються в організмі, об'єднують загальним поняттям «обмін», або «метаболізм».











Нервова регуляція

  • Впливає на:

  • зміну інтенсивності функціонування ендокринних залоз

  • безпосередньо активує ферменти.

  • Центральна нервова система, діючи на клітинні та гуморальні механізми регуляції, адекватно змінює трофіку клітин



Гуморальна регуляція активності ферменту

  • полягає у дії на нього гормонів, які або підвищують, або пригнічують активність ферменту.

  • Деякі гормони безпосередньо регулюють синтез або розпад ферментів та проникність клітинних оболонок, змінюючи у клітині вміст субстратів, кофакторів та іонний склад.



Перетворення білків в організмі

  • Перший етап - гідроліз білків до амінокислот

  • Другий —відщеплення аміногрупи від амінокислоти з утворенням отруйного аміаку (NНз), який знешкоджується у печінці, перетворюючись на сечовину, що у складі сечі виводиться з організму. Сечовина, сечова кислота, креатинін і деякі інші речовини є кінцевими продуктами розщеплення білків.





Азотистий баланс.

  • Це співвідношення кількості азоту, що поступив в організм з їжею і виділеного з нього.

  • Основним джерелом азоту в організмі є білок, то по азотистому балансу можна судити про співвідношення кількості білка, що поступив і зруйнованого в організмі.

  • Знаючи кількість засвоєного азоту, легко обчислити загальну кількість засвоєного організмом білка, оскільки в білку міститься в середньому 16% азоту, тобто 1 г азоту міститься в 6,25 г білка. Отже, помноживши знайдену кількість азоту на 6,25, можна визначити кількість засвоєного білка.



Азотиста рівновага У дорослої людини при адекватному живленні кількість введеного в організм азоту рівна кількості азоту, виведеного з організму. Якщо в умовах азотистої рівноваги підвищити кількість білка в їжі, то азотиста рівновага незабаром відновиться, але вже на новому, вищому рівні. Таким чином, азотиста рівновага може встановлюватися при значних коливаннях вмісту білка в їжі.

  • Азотиста рівновага У дорослої людини при адекватному живленні кількість введеного в організм азоту рівна кількості азоту, виведеного з організму. Якщо в умовах азотистої рівноваги підвищити кількість білка в їжі, то азотиста рівновага незабаром відновиться, але вже на новому, вищому рівні. Таким чином, азотиста рівновага може встановлюватися при значних коливаннях вмісту білка в їжі.

  • Позитивний азотистий баланс У випадках, коли надходження азоту перевищує його виділення. При цьому синтез білка переважає над його розпадом. У цих умовах відбувається затримка азоту в організмі (ретенція азоту).

  • Негативний азотистий баланс. Коли кількість виведеного з організму азоту перевищує кількість азоту, що поступив



Коефіцієнт зношування.

  • Розпад білків в організмі, що відбувається за відсутності білків в їжі і достатньому введенні всіх інших живильних речовин (вуглеводи, жири, мінеральні солі, вода, вітаміни), відображає ті мінімальні витрати, які обумовлені основними процесами життєдіяльності. Ці найменші втрати білка для організму в стані спокою, перераховані на 1 кг маси тіла, були названі Рубнером Коефіцієнт зношування для дорослої людини рівний 0,028-0,075 г азоту на 1 кг маси тіла в добу.













ПРЯМА БІОКАЛОРИМЕТРІЯ



МЕТОД ОКСИСПІРОГРАФІЇ

  • МЕТОД ОКСИСПІРОГРАФІЇ

  • Непряма біокалориметрія з неповним газоаналізом







Значення води для організму

  • Участь в обмінних процесах (реакції гідролізу, окислення і т.д.);

  • Сприяє виведенню кінцевих продуктів обміну;

  • Забезпечує підтримання температурного гомеостазу;

  • Механічна роль (зменшує тертя між внутрішніми органами, суглобовими поверхнями і т.д.);

  • Універсальний розчинник.



Розподіл води в організмі: Загальна вода (60 %):

  • Внутрішньоклітинна вода (40 %);

  • Позаклітинна вода (20 %)

  • Внутрішньосудинна вода (до 5 %);

  • Інтерстиціальна вода (до 15 %);

  • Трансцелюлярна (до 1 %).









За типом зв‘язку вода поділяється:

    • Вільну (не зв’язану);
    • Зв’язану (гідратаційну). Вона утримується гідрофільними речовинами, утворює гідратну оболонку;
    • Внутрішньомолекулярна (конституційна, структурна). Вона входить в склад молекул білків, жирів, вуглеводів і звільняється при їх окисленні.










Температурна карта людини

















ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !




База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка