Організація зобов’язана забезпечити наявність належних засобів та процедур контролю за ймовірним фізичним, хімічним або біологічним небезпечними чинниками



Дата конвертації17.06.2016
Розмір445 b.



Організація зобов’язана забезпечити наявність належних засобів та процедур контролю за ймовірним фізичним, хімічним або біологічним небезпечними чинниками.

  • Організація зобов’язана забезпечити наявність належних засобів та процедур контролю за ймовірним фізичним, хімічним або біологічним небезпечними чинниками.

  • Повинні бути запроваджені відповідні методи контролю для мінімізації випадків забруднення продукції сторонніми речовинами/предметами.



Значення контролю забруднення продукції

  • Значення контролю забруднення продукції

  • Визначення

  • Законодавчі вимоги та вимоги клієнтів

  • Кроки, необхідні для профілактики забруднення

  • Моніторинг



Контроль за забрудненням продукції дозволяє запобігати потраплянню в продукти забруднюючих речовин та уникнути загроз здоров’ю споживачів

  • Контроль за забрудненням продукції дозволяє запобігати потраплянню в продукти забруднюючих речовин та уникнути загроз здоров’ю споживачів

  • Якщо забруднення відбулось, “очистити” продукти харчування дуже важко (практично неможливо).

  • Першочергове значення має профілактика!!!



Забруднююча речовина

  • Забруднююча речовина

    • Будь-яка біологічна речовина, в тому числі організми, мікроорганізми та їх частини, або хімічна речовина, стороння домішка чи інша речовина, що ставить під загрозу безпечність та придатність харчового продукту
  • Забруднення

    • Внесення або наявність (потрапляння або контамінація) забруднюючої речовини у харчовому продукті або в об'єктах, з якими харчовий продукт контактує
    • (Закон України Про безпечність та якість харчових продуктів)


Загроза (Codex Alimentarius)

  • Загроза (Codex Alimentarius)

    • Біологічний, хімічний або фізичний чинник у продукті харчування, або стан продукту, що має потенційну можливість справити несприятливий вплив на здоров’я.
  • Захід контролю

    • Будь-яка дія та діяльність, що може використовуватись для запобігання або усунення небезпеки для продукту харчування або зменшення її до прийнятного рівня.


Санітарний захід безпечності харчових продуктів (далі - санітарний захід) - застосування будь-яких законів, постанов, інших нормативно-правових актів, вимог та процедур для захисту життя та здоров'я людей від ризику, що виникає від харчових домішок, забруднюючих речовин, токсинів або хвороботворних організмів у харчових продуктах, підконтрольних санітарній службі, та харчових продуктах, підконтрольних ветеринарній службі, виконання яких є обов'язковим. Санітарні заходи включають, зокрема, обов'язкові параметри безпечності кінцевого продукту; методи переробки та виробництва; процедури експертизи, інспектування, сертифікації та ухвалення; положення щодо відповідних статистичних методів; процедури відбору зразків та методи оцінки ризику; вимоги щодо пакування та етикетування, які безпосередньо стосуються безпечності харчових продуктів.

  • Санітарний захід безпечності харчових продуктів (далі - санітарний захід) - застосування будь-яких законів, постанов, інших нормативно-правових актів, вимог та процедур для захисту життя та здоров'я людей від ризику, що виникає від харчових домішок, забруднюючих речовин, токсинів або хвороботворних організмів у харчових продуктах, підконтрольних санітарній службі, та харчових продуктах, підконтрольних ветеринарній службі, виконання яких є обов'язковим. Санітарні заходи включають, зокрема, обов'язкові параметри безпечності кінцевого продукту; методи переробки та виробництва; процедури експертизи, інспектування, сертифікації та ухвалення; положення щодо відповідних статистичних методів; процедури відбору зразків та методи оцінки ризику; вимоги щодо пакування та етикетування, які безпосередньо стосуються безпечності харчових продуктів.

    • (Закон України Про безпечність та якість харчових продуктів)


  • Гранично допустимі рівні конкретних забруднюючих речовин вказані в нормативних документах національного законодавства;

  • Вимоги клієнтів часто є суворішими, і детально обумовлюються в контрактах.



Контроль за забрудненням:

  • Контроль за забрудненням:

  • People – персонал;

  • Product - продукт (сировина та пакування);

  • Premises – приміщення;

  • Pests – шкідники.

  • Ми обговорювали більшість із цих питань

  • в інших модулях цього семінару.



Особиста гігієна — санітарний одяг, миття рук тощо;

  • Особиста гігієна — санітарний одяг, миття рук тощо;

  • Особиста поведінка — контроль за сторонніми предметами (наприклад ювелірні прикраси) та речами, що є потенційними носіями мікробів;

  • Найефективніший метод управління персоналом стосовно контролю за забрудненням інформування про те, як правильно виконувати свої обов'язки, нагляд та контроль за діяльністю персоналу.



Сировина, що надходить, може бути основним джерелом забруднення продукції небезпечними чинниками;

  • Сировина, що надходить, може бути основним джерелом забруднення продукції небезпечними чинниками;

  • Щоб запобігти забрудненню продукції через сировину, необхідно запровадити такі процедури контролю:

    • специфікація на сировину включаючи пакувальні матеріали;
    • перевірка сировини;
    • відмова від партій продукції що не відповідає вимогам;
    • візити до постачальників.


Дизайн та планування приміщень та обладнання повинні сприяти мінімізації можливості забруднення;

  • Дизайн та планування приміщень та обладнання повинні сприяти мінімізації можливості забруднення;

  • Скло повинно бути захищеним;

  • Метал та твердий пластик можуть бути випадково пошкоджені обладнанням або персоналом – контроль за забрудненням через належний дизайн, ефективне профілактичне обслуговування і ремонт, та моніторинг фізичних загроз.



Вжити заходів для запобігання появі та розмноженню шкідників за межами та в межах приміщень, де знаходяться харчові продукти (вчасне прибирання сміття, винищення бур’янів, захист отворів, через які можна потрапити до приміщень, упорядкування приміщень всередині, тощо)

  • Вжити заходів для запобігання появі та розмноженню шкідників за межами та в межах приміщень, де знаходяться харчові продукти (вчасне прибирання сміття, винищення бур’янів, захист отворів, через які можна потрапити до приміщень, упорядкування приміщень всередині, тощо)

  • Ефективні програми моніторингу та боротьби зі шкідниками

    • вести записи, щоб знати, коли шкідники найактивніші
    • активність шкідників може бути сезонною
  • Правильне розміщення засобів боротьби зі шкідниками (наприклад, не можна розміщувати пастки або інші засоби для знищення комах над незахищеними продуктами або в зонах обробки харчових продуктів)



Специфікації на сировину пакувальні матеріали та аналіз випадків фактичної наявності небезпечних чинників в сировині, що отримана;

  • Специфікації на сировину пакувальні матеріали та аналіз випадків фактичної наявності небезпечних чинників в сировині, що отримана;

  • Особиста гігієна та поведінка — дотримання “Належної виробничої практики”;

  • Дизайн приміщень та обладнання, профілактичне обслуговування та ремонт;

  • Програми боротьби зі шкідниками;

  • Облік скарг споживачів — є особливо корисним для аналізу фізичних забруднень та загроз.










База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка