Ознайомитися з органічними сполуками – вуглеводами; ознайомитися з органічними сполуками – вуглеводами



Дата конвертації26.12.2016
Розмір445 b.



ознайомитися з органічними сполуками – вуглеводами;

  • ознайомитися з органічними сполуками – вуглеводами;

  • вивчити особливості будови, фізичні та хімічні властивості, їхні функції, різноманітність та застосування в житті та побуті;

  • розглянути їх класифікацію; визначити поняття моносахариди, дисахариди та полісахариди.



Визначення вуглеводів.

  • Визначення вуглеводів.

  • Класифікація.

  • Моносахариди (глюкоза, фруктоза). Їх фізичні та хімічні властивості.

  • Дисахариди (сахароза, лактоза, мальтоза). Їх фізичні та хімічні властивості.

  • Полісахариди (крохмаль, целюлоза, хітин). Їх фізичні та хімічні властивості.



Знати:

  • Знати:

  • - визначення вуглеводів, їх склад і будову;

  • - фізичні властивості

  • Вміти:

  • - класифікувати та записувати формули різних класів вуглеводів;

  • - записувати рівняння хімічних реакцій

  • Розуміти:

  • - біологічну роль вуглеводів, їх добування та застосування



Що ви знаєте про вуглеводи?

  • Що ви знаєте про вуглеводи?

  • В чому полягає процес фотосинтезу?

  • Наведіть приклади реакцій гідратації та гідролізу.

  • Чим вони відрізняються?

  • Нагадайте якісні реакції альдегідів.

  • Які речовини є основним джерелом енергії людини?



Вуглеводи - речовини з загальною формулою Cx(H2O)y, де x і y - натуральні числа.

  • Вуглеводи - речовини з загальною формулою Cx(H2O)y, де x і y - натуральні числа.

  • Назва «вуглеводи» говорить про те, що в їх молекулах водень і кисень знаходяться в тому ж відношенні, що і у воді.

  • У тваринних клітинах міститься невелика кількість вуглеводів, а в рослинних - майже 70% від загальної кількості органічних речовин.



ПРОСТІ

  • ПРОСТІ

  • моносахариди



тетрози С4Н8О4

  • тетрози С4Н8О4

  • пентози С5Н10О5 (арабіноза, ксилоза, рибоза)

  • гексози С6Н12О6 (глюкоза, маноза, галактоза, фруктоза)







1) Повне окиснення глюкози

  • 1) Повне окиснення глюкози

  • C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + H2O

  • 2) Реагує як альдегід

  • а) Окиснення, реакція “ срібного дзеркала ”

  • СН2ОН – (СНОН)4 – СОН + Ag2O → СН2ОН – (СНОН)4 – СООН + 2Ag↓

  • б) Окиснення Cu(OH)2 при нагріванні:

  • СН2ОН–(СНОН)4–СОН +2Сu(ОН)2→СН2ОН–(СНОН)4–СООН +Сu2О +2Н2О

  • 3) Реакція бродіння

  • а) спиртове бродіння: С6Н12О6 → 2 С2Н5ОН + 2СО2

  • б) молочно-кисле бродіння:

  • в) масляне бродіння: С6 Н12О6 → С3 Н7СООН + 2Н2↑ +2СО2↑





Мальтоза

  • Мальтоза



1. Реакція гідролізу:

  • 1. Реакція гідролізу:

  • С12Н22О11 + Н2О → С6Н12O6 + С6Н12O6.

  • 2. Реакція повного окиснення:

  • C12H22O11 + 12O2 → 12CO2 + 11H2O

  • 3. Якісна реакція на сахарозу (з додаванням Сu(ОН)2 без нагрівання)

  • C12H22O11 + Cu(OH)2 → утворюється розчин яскраво синього кольору



















1) Реакція повного окиснення

  • 1) Реакція повного окиснення

  • (С6Н10О5)n + 6nO2 → 6nCO2 + 5nH2O

  • 2) Реакція гідролізу

  • (C6H10O5)n + nH2O → nC6H12O6

  • 3) Якісна реакція на крохмаль

  • йодокрохмальна реакція з утворення синього розчину

  • 4) Реакція естерифікації целюлози

  • (C6H10O5)n + CH3COOH → C6H7O2(OCOCH3)n+ H2O





1. Вкажіть вуглеводи, які не розчиняються у воді:

  • 1. Вкажіть вуглеводи, які не розчиняються у воді:

  • а) дисахариди;

  • б) полісахариди;

  • в) моносахариди;

  • 2. Укажіть вуглевод, який є найважливішою складовою клітинної стінки рослинних клітин:

  • а) цукри;

  • б) крохмаль;

  • в) целюлоза;

  • г) вуглекислий газ;

  • д) вода.

  • 3. Фруктозу інакше називають:

  • а) молочним цукром;

  • б) фруктовим цукром;

  • в) інвертний цукром;

  • г) тростинним цукром.



4. До простих вуглеводів не відноситься:

  • 4. До простих вуглеводів не відноситься:

  • а) глюкоза;

  • б) крохмаль;

  • в) фруктоза;

  • г) дезоксирибоза.

  • 5. Який із запропонованих термінів застосуємо до глюкози?

  • а) вуглевод, дисахарид;

  • б) вуглевод, полісахарид;

  • в) моносахарид, гексоз, кетоза;

  • г) моносахарид, гексоз, альдози;

  • д) моносахарид, пентоза, кетоза.




База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка