Парфумерія це наука, що вивчає основні принципи поєднання запахів і закономірності створення парфумерних композицій і засобів



Дата конвертації16.06.2016
Розмір445 b.



  • Парфумерія - це наука, що вивчає основні принципи поєднання запахів і закономірності створення парфумерних композицій і засобів.



Парфумерні рідини – спиртові чи спиртово-водні розчини сумішей пахучих речовин і настойок із приємним запахом.

  • Парфумерні рідини – спиртові чи спиртово-водні розчини сумішей пахучих речовин і настойок із приємним запахом.

  • До парфумерних рідин відносяться парфуми, одеколони, туалетні і пахучі води.



Концентрація парфумерних композицій складає (%):

  • парфуми – 10 - 50 (духи-екстра повинні містити не менш 15 % композиції);

  • туалетні води – 6 - 12;

  • одеколони – 1,5 - 6 (одеколони-екстра – повинні містити не менш 4 % парфумерної композиції);

  • пахучі води – 1 - 1,5.



Класифікація запахів парфумерів Французького Парфумерного Товариства:

  • Квіткові. Дана група є найбільш розповсюдженою і популярною, що пов'язано із широкою розмаїтістю запахів. Парфумерія квіткового напрямку може створювати образ однієї квітки, чи нагадувати цілий букет.





Класифікація напрямків запахів у парфумерії по “Живаудану”

  • Альдегід - енергійний запах ароматичних, хімічних сполук, із запахами, що відтворюють гармонію лісу, ірису і благородних квітів.

  • Шипр - суміш ароматів лісу і мохів створює енергійну, чуттєву гаму, аромат благородних дерев, мохів, ладану і тваринних запахів.

  • Схід - аромати, що нагадують амбру, запахи екзотичних квітів і фруктів.

  • Флора - природна гама, запахів квітів, цитрусових і зелені, а також ароматів фруктів, лаванди.

  • Пряності - суміш флори з контрастом пряностей. Характерний аромат створюється гвоздикою чи її синтетичними аналогами.

  • Тютюн - запах асоціюється з папороттю, лавандою, лісом і іншими пряними акордами.





Композиції-бази – це суміш пахучих речовин з визначеними запахами, складені по постійній рецептурі. Аромат - специфічний характер запаху різних груп продуктів чи виробів, наприклад, аромат парфумів, вин, плодів, тютюну.

  • Букет – це сумарна особливість аромату, як гармонійно цілісного запаху, це основний аромат разом з його “оздобленням”, з відтінком запаху, що надає аромату своєрідність.

  • “Нота” - це елемент чи відтінок запаху, що характеризується або визначеним типом запаху, наприклад, квіткова нота, нота зелена, пряна нота;



На першому етапі створення парфумерної композиції визначається напрямок і характер запаху, складається орієнтовний перелік пахучих речовин.

  • На першому етапі створення парфумерної композиції визначається напрямок і характер запаху, складається орієнтовний перелік пахучих речовин.

  • Потім підбирається ‘лейтмотив’ чи ‘ведучий запах’ композиції.

  • На наступному етапі підбирається тембр лейтмотиву

  • Далі підбирається гармонійне

  • доповнення і тембр, що скла-

  • даються з підібраних заздалегідь

  • комплексів (відрізків) квіткових

  • чи прирівняних до них запахів

  • Останній етап створення

  • парфумерної композиції –

  • введення при необхідності фіксатора.



У парфумерії виділяють три ступені запаху, що визначають гармонійність і стійкість запаху парфумерного виробу:

  • початкова (головна нота);

  • основна (серединна, нота серця);

  • кінцева (залишкова, нота шлейфа).





За походженням пахучі речовини поділяються на:

  • натуральні;

  • напівсинтетичні;

  • синтетичні.



Натуральні: тваринного походження - продукти життєдіяльності, використовують у вигляді настоїв:

    • мускус – виділення самців оленів (мускусної кабарги)
    • амбра – продукт життєдіяльності кашалота;
    • цібетин – виділення сальних залоз дикої ефіопської кішки віверри (мають специфічний запах, але в поєднанні з іншими речовинами дають теплі „солодкі“ запахи).






Напівсинтетичні пахучі речовини представлені індивідуальними запашними речовинами, одержаними із сировини натурального походження.

  • Напівсинтетичні пахучі речовини представлені індивідуальними запашними речовинами, одержаними із сировини натурального походження.

  • Синтетичні пахучі речовини одержані шляхом органічного синтезу класифікуються за класами хімічних сполук на вуглеводні; лактони; спирти; альдегіди; прості ефіри; складні ефіри; кетони;основи; ароматичні речовини синтетичного походження з запахом мускусу.



Розчинники:

  • Спирт етиловий – розчиняє більшість духмяних речовин - 96,2 %;

  • Вода очищена – співрозчинник (для зниження ціни на парфумерний засіб);

  • Бензилбензоат – краще розчиняє духмяні речовини ніж спирт, зменшує леткість речовин;

  • Диетилфталат - краще розчиняє духмяні речовини ніж спирт, зменшує леткість речовин.



Фіксатори

  • смоли і бальзами (бензойна смола, толуанський бальзам, стірокс );

  • речовини тваринного походження (мускус, цібет (цібетин), амбра, боброва струя);

  • синтетичні фіксатори (бензилбензоат, діетилфталат);

  • кристалічні ароматичні сполуки (геліотропін, ванілін, циклогексаном, коричні ефіри).



Барвники

  • квіткові - сонячні „золотисті”;

  • морські – прозорі або голубого кольору;

  • східні – червоні, чорнуваті;

  • шипрові – насичений зеленувато-коричневий колір;

  • трав’яні – зелені,

  • альдегід – прозорі.



Вимоги до барвників:

  • висока барвна властивість;

  • хімічна індиферентність;

  • відсутність подразнюючих і алергізуючих властивостей;

  • відсутність запаху;

  • здатність не впливати на запах.



Використовують:

    • кислотний жовтий метаніловий;
    • кислотний зелений антрахіноновий;
    • кислотний коричневий К;
    • кислотний фіолетовий антрахіноновий;
    • кислотний червоний С;
    • флуоресцин.


Технологія

  • приготування настоїв;

  • приготування парфумерної композиції;

  • приготування парфумерних рідин.



Приготування настоїв

  • Приготування настоїв

  • Витяги із рослинної або тваринної сировини 1:5 і 1:10 з метою вилучення духмяних речовин.

  • Екстрагенти мають забезпечувати повноту, вибірковість, стабільність і незмінність запаху. Найкращий екстрагент – спирт етиловий

  • Забарвлені речовини адсорбують активованим вугіллям.

  • Приготування парфумерної композиції:

  • Розплавлення твердих речовин (проводять в реаторах-естаньонах зі зворотнім холодильником. Розтоплюють тверді речовини в присутності рідкого компонента: фенілетиловий спирт, терпінеол)

  • Змішування. Проводять в реакторах закритого типу.

  • Приготування парфумерної рідини:

  • Змішування. Проводять в герметичних реакторах в 2/3 V С2Н5ОН. Змішують всі компоненти, залишком спирту промивають ємності з-під парф. композицій;

  • Відстоювання проводять для полегшення процесу фільтрації і досягнення прозорості ПЗ, для досягнення „дозрівання” запаху, взаємодії духмяних речовин. + 20 діб; місяці; дорогі – декілька років.

  • Для прискорення відстоювання використовують сорбенти, без терпенові ефірні олії, охолодження рідини до 0 + 2 ˚С.



Контроль якості (ТУ 64-19-68-90) – зовнішній вигляд, колір, запах, стійкість запаху, прозорість, показник заломлення, кислотне число, С% С2Н5ОН, С% духмяних речовин.

  • Контроль якості (ТУ 64-19-68-90) – зовнішній вигляд, колір, запах, стійкість запаху, прозорість, показник заломлення, кислотне число, С% С2Н5ОН, С% духмяних речовин.

  • Стійкість запаху – наливають у фарфорову чашку, просочують марлю, в приміщенні при t = 15-20 °С, органолептично через 10 годин – духи екстра – 60 год, духи – 50 год,туалетна вода – 40 год, одеколон екстра – 30 год, одеколон – 24 год.

  • С% С2Н5ОН – духи екстра – 80, духи – 85, туалетна вода – 83, одеколон екстра – 80, одеколон – 60, д.в. – 20

  • Духмяні речовини – 15; - 10; - 6, - 4; - 1,5; - 1.




База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка