Природне вигодовування



Дата конвертації16.06.2016
Розмір446 b.



Природне вигодовування

  • Природне вигодовування

  • - це вигодовування дітей молоком матері з корекцією харчування та введенням прикормів з 6 місяців



Забезпечує гармонійний розвиток організму;

  • Забезпечує гармонійний розвиток організму;

  • Сприяє високій опірності до шкідливих агентів зовнішнього середовища;

  • Воно легко засвоюється і ефективно використовується організмом дитини;

  • Сприяє фізіологічному становленню імунної системи у новонароджених і дітей першого року життя;



Через грудне молоко продовжується біологічний і психологічний зв’язок між організмом матері та дитини;

  • Через грудне молоко продовжується біологічний і психологічний зв’язок між організмом матері та дитини;

  • Сприяє формуванню фізіологічної мікробної колонізації організму немовляти.





Воно дешевше, ніж штучні суміші;

  • Воно дешевше, ніж штучні суміші;

  • Cтерильне;

  • Запобігає розвитку багатьох захворювань;

  • Забезпечує хороший нервово-психічний розвиток дитини;

  • Охороняє здоров’я матері.



запобігає розвитку маститу, мастопатій, онкологічних захворювань матері (пухлин молочної залози, матки, яєчників), гнійно-септичних захворювань;

  • запобігає розвитку маститу, мастопатій, онкологічних захворювань матері (пухлин молочної залози, матки, яєчників), гнійно-септичних захворювань;

  • зменшує ризик післяпологових кровотеч, анемії.

  • Існує важливий взаємозв’язок між грудним годуванням і перервами між вагітностями. Грудне вигодовування запобігає незапланованій вагітності.



  • Зусилля, які прикладає немовля для смоктання грудей матері мають велике значення для росту, развитку і формування зубощелепної системи дитини.

  • відбувається процес правильного формування прикуса дитини і встановлення зубних рядів в нейтральному положенні.

  • Смоктання грудей сприяє росту черепа, правильному формуванню зубощелепної системи дитини,є профілактикою прогнатизму, логопедичних порушень



хвороботворних кишкових і дизентерійних паличок,

  • хвороботворних кишкових і дизентерійних паличок,

  • сальмонел,

  • стафілококів,

  • пневмококів,

  • збудників дифтерії, правцю, поліомієліту, паротиту, енцефаліту, багатьох вірусів, сприяє видаленню їх з організму;



Наявність протеолітичних (для перетравлення білка) ферментів та ферменту – ліпази

    • Наявність протеолітичних (для перетравлення білка) ферментів та ферменту – ліпази
    • забезпечує аутолітичне травлення
    • сприяє поступовому дозріванню ферментопродукуючих залоз
    •    


  • Жири легко засвоюються організмом дитини(жирова суспензія, наявністьліпази);

  • Довголанцюгові поліненасичені жирні кислоти беруть участь у розвитку нейронів, входять в структуру мієліну і побудові рогівки ока;

  • Особливе значення серед них мають лінолева та арахідонова. Їх вміст в жіночому молоці майже в 4 рази вище, ніж в коровячому;

  • Є попередниками синтезу простагландинів,які впливають на безліч фізіологічнихфункцій, які активізують травлення













Ознаки готовності дитини до введення прикорму:

  • Ознаки готовності дитини до введення прикорму:

  • Тримає голову;

  • Сидить практично без підтримки (на кріслі для годування);

  • Відкриває рот, коли підносять ложку з їдою;

  • Відвертаеєттся віл ложки з їдой, коли не голодний;

  • Закриває рот з ложкою в роті, тримає їжу в роті, а потім ковтає, а не виштовхує її.



Введення прикорму повинно бути у кожному окремому випадку процесом введення рекомендованих у відповідності до віку дитини продуктів харчування із поступовою зміною в динаміці їх консистенції, смаку, запаху і зовнішнього вигляду, при одночасному продовженні грудного вигодовування.

  • Введення прикорму повинно бути у кожному окремому випадку процесом введення рекомендованих у відповідності до віку дитини продуктів харчування із поступовою зміною в динаміці їх консистенції, смаку, запаху і зовнішнього вигляду, при одночасному продовженні грудного вигодовування.

  • Треба впевнитись, що дитина готова до введення прикорму.

  • Прикорм треба давати, коли дитина активна і голодна, краще під час сніданку або обіду разом з іншими членами сім’ї.

  • Прикорм дається після нетривалого годування грудьми (у разі штучного вигодовування - невеликої кількості молочної суміші).



Під час годування дитина повинна знаходитись у вертикальному положенні, в зручній позі на руках або на колінах у матері чи в спеціальному дитячому стільчику.

  • Під час годування дитина повинна знаходитись у вертикальному положенні, в зручній позі на руках або на колінах у матері чи в спеціальному дитячому стільчику.

  • Прикорм необхідно давати з ложки.



Прикорм повинен бути свіжо приготовленим, мати ніжну гомогенну консистенцію, від вершковоподібної до сметаноподібної (відповідно до віку), остудженою до температури тіла (36-37°С).

  • Прикорм повинен бути свіжо приготовленим, мати ніжну гомогенну консистенцію, від вершковоподібної до сметаноподібної (відповідно до віку), остудженою до температури тіла (36-37°С).

  • Кількість їжі на один прийом повинна відповідати віковій потребі (з 6 міс до 1 року приблизно 180-200 г).



овочеве пюре

  • овочеве пюре

  • протерте, гомогенне, має напіврідку консистенцію.

  • Овочеве пюре, початок введення 6 міс, до кінця 6-го міс 50-100 мл, в 7 міс – 150 мл, в 8 міс – 170 мл, в 9 міс – 180 мл, в 10-12 міс – 200 мл



Фруктове пюре, початок введення - 6 міс до кінця 6-го місяця – 40-50 мл, в 7 міс – 50-70 мл, в 8 міс 50-70 мл, в 9 міс – 80 мл, в 10-12 міс – 90-100 мл.

  • Фруктове пюре, початок введення - 6 міс до кінця 6-го місяця – 40-50 мл, в 7 міс – 50-70 мл, в 8 міс 50-70 мл, в 9 міс – 80 мл, в 10-12 міс – 90-100 мл.

  • Сік (фруктовий, ягідний, овочевий) вводиться в 6 міс починаючи з 1 ч.л. до кінця місяця – 30-50 мл, в 7 міс – 50-70 мл, в 8 міс – 50-70 мл, в 9 міс – 80 мл, в 10-12 міс – 100 мл.



Овочі варто вводити перед фруктами, поскільки деяким дітям может не сподобатися смак овочів, якщо вони привикли до соладкого смаку фруктів.

  • Овочі варто вводити перед фруктами, поскільки деяким дітям может не сподобатися смак овочів, якщо вони привикли до соладкого смаку фруктів.

  • Починати треба с одного виду овочів або фруктів і тілько післе того як дитина отримала кожен

  • з них окремо, можно їх змішувати.

  • Починати треба з негострих на смак овочів (кабачки, гарбуз, картопля, патісони) і фруктів (яблука, персики, абрикоси, сливи).



Молочно крупяна каша вводиться в 6-7 міс, до кінця місяця – 50-100 мл, в 7 міс 100-150 мл, в 8 міс – 150 мл, в 9 міс 180 мл, в 10-12 міс – 200 мл. Молочно-злакову кашу вводять в 7-8 міс.

  • Молочно крупяна каша вводиться в 6-7 міс, до кінця місяця – 50-100 мл, в 7 міс 100-150 мл, в 8 міс – 150 мл, в 9 міс 180 мл, в 10-12 міс – 200 мл. Молочно-злакову кашу вводять в 7-8 міс.



в 8 місяців у вигляді кисло-молочних сумішей або цільного кефіру.

  • в 8 місяців у вигляді кисло-молочних сумішей або цільного кефіру.



Протертий жовток круто вареного курячого яйця як додаткове джерело білка, жиру, вітамінів (А, Д, В1, В2, РР), мікроелементів (фосфор, кальцій, залізо тощо), рекомендується вводити з 7-7,5 місяців, починаючи з 1/8, поступово збільшуючи до ½ в 8 місяців, ½ -3/4 в 10-12 місяців. Жовток можна давати з молочною кашею.

  • Протертий жовток круто вареного курячого яйця як додаткове джерело білка, жиру, вітамінів (А, Д, В1, В2, РР), мікроелементів (фосфор, кальцій, залізо тощо), рекомендується вводити з 7-7,5 місяців, починаючи з 1/8, поступово збільшуючи до ½ в 8 місяців, ½ -3/4 в 10-12 місяців. Жовток можна давати з молочною кашею.



політикa щодо практики грудного вигодовування і регулярно доводити її до відома всього медичного персоналу.

  • політикa щодо практики грудного вигодовування і регулярно доводити її до відома всього медичного персоналу.

  • для захисту грудного вигодовування категорично забороняти рекламу та груповий інструктаж щодо використання замінників грудного молока та будь-яких імітаторів материнських грудей.



Навчати весь медико-санітарний персонал необхідних навичок для здійснення цієї політики.

  • Навчати весь медико-санітарний персонал необхідних навичок для здійснення цієї політики.

  • весь медичний персонал, який здійснює догляд за матерями та їхніми дітьми, зобов’язаний пройти навчання з впровадження політики грудного вигодовування і вміти описати, як проводиться таке навчання.



Інформувати всіх вагітних жінок про переваги і методи грудного вигодовування.

  • Інформувати всіх вагітних жінок про переваги і методи грудного вигодовування.

  • (жіноча консультація або допологове відділення)



Допомагати матерям розпочати грудне вигодовування протягом перших 30 хвилин після народження.

  • Допомагати матерям розпочати грудне вигодовування протягом перших 30 хвилин після народження.



Показувати матерям, як годувати грудьми та підтримувати лактацію, навіть якщо вони тимчасово перебувають окремо від своїх дітей.

  • Показувати матерям, як годувати грудьми та підтримувати лактацію, навіть якщо вони тимчасово перебувають окремо від своїх дітей.

  • Даний принцип передбачає здійснення сестринським персоналом додаткової допомоги щодо грудного вигодовування всім породіллям ( після кесарського розтину, патологічних пологах) протягом 6 годин після пологів, навчити годуючих матерів правильно тримати дитину біля грудей для правильного годування, показати як зціджувати молоко, інформувати, де можна отримати допомогу в разі потреби.





Не давати новонародженим ніякої іншої їжі чи пиття, крім грудного молока, за винятком випадків, зумовлених медичними показаннями.

  • Не давати новонародженим ніякої іншої їжі чи пиття, крім грудного молока, за винятком випадків, зумовлених медичними показаннями.



Практикувати цілодобове спільне перебування матері і новонародженого- дозволяти їм бути в одній палаті.

  • Практикувати цілодобове спільне перебування матері і новонародженого- дозволяти їм бути в одній палаті.



Заохочувати грудне вигодовування на вимогу.

  • Заохочувати грудне вигодовування на вимогу.

  • Зміст цього принципу полягає у тому, що медичний персонал повинен усвідомлювати і розуміти важливість грудного вигодовування на вимогу і рекомендувати породіллям годувати своїх немовлят грудьми будь-коли, якщо вони відчувають голод, або ж стільки разів, скільки дитина вимагає.



Не давати новонародженим, які перебувають на грудному вигодовуванні, жодних штучних середників (що імітують груди або заспокоюють).

  • Не давати новонародженим, які перебувають на грудному вигодовуванні, жодних штучних середників (що імітують груди або заспокоюють).



Заохочувати створення груп підтримки грудного вигодовування і направляти матерів до цих груп після виписки з пологового будинку.

  • Заохочувати створення груп підтримки грудного вигодовування і направляти матерів до цих груп після виписки з пологового будинку.



Правильно прикласти дитину до грудей. У перші 3-4 дні годувати слід лежачи у ліжку на тому боці, до якої груді прикладається маля.

  • Правильно прикласти дитину до грудей. У перші 3-4 дні годувати слід лежачи у ліжку на тому боці, до якої груді прикладається маля.

















- це таке харчування дитини грудного віку, при якому вона зовсім не отримує жіночого молока або його кількість менша 20% (1/5) об’єму їжі, а основним продуктом харчування служать штучні суміші.

  • - це таке харчування дитини грудного віку, при якому вона зовсім не отримує жіночого молока або його кількість менша 20% (1/5) об’єму їжі, а основним продуктом харчування служать штучні суміші.

  • Штучне вигодовування немовляти- екологічна катастрофа для нього.

  • Немовля, позбавлене материнського молока, - це організм, трагічно позбавлений природньої їжі.



це коров’яче молоко, яке відповідає наступним вимогам:

  • це коров’яче молоко, яке відповідає наступним вимогам:

  • Містить не менше 35 г/л жиру, 40-45 г/л цукру;

  • Має кислотність не більше 20 градусів по Тернеру;

  • Дає не менше 85 г/л сухого залишку;

  • Не містить хвороботворних і гнильних мікроорганізмів;

  • Загальна кількість бактерій не перевищує 50 000 в 1 мл;

  • Титр кишкової палички 1:10;

  • Застосовується для приготування дитячих молочних сумішей.





1. Періодично проводити розрахунок необхідної кількості їжї, виходячи із середніх потреб у білках, жирах, вуглеводах і калоріях на масу тіла

  • 1. Періодично проводити розрахунок необхідної кількості їжї, виходячи із середніх потреб у білках, жирах, вуглеводах і калоріях на масу тіла

  • 2. добова кількість їжі по об`єму не повинна перевищувати один літр

  • 3. співвідношення між білками, жирами і вуглеводами 1:1.5:4, а кількість калорій на 5% більше ніж при природньому вигодовуванні

  • 4. Дитина повинна отримувати тільки одну суміш, не можна часто міняти суміші, заміна допустима при поганому набиранні маси протягом двох тижнів

  • 5. Суміші завжди давати стерильними і підігрітими до 35-40` С



1. Порцію їжі на одне годування потрібно підігріти до температури 40 – 42 ° С і потім вилити в стерильну пляшечку . Підігрівати слід лише таку кількість суміші, яка потрібна для даного годування 2. Соски після кожного годування слід промити водою і прокип’ятити. Отвір у сосці має бути невеликим, щоб порцію суміші дитина висмоктувала за 10 – 15 хв. 3. Годувати дитину треба, тримаючи її на колінах;

  • 1. Порцію їжі на одне годування потрібно підігріти до температури 40 – 42 ° С і потім вилити в стерильну пляшечку . Підігрівати слід лише таку кількість суміші, яка потрібна для даного годування 2. Соски після кожного годування слід промити водою і прокип’ятити. Отвір у сосці має бути невеликим, щоб порцію суміші дитина висмоктувала за 10 – 15 хв. 3. Годувати дитину треба, тримаючи її на колінах;

  • 4. Пляшечку з сумішшю тримати в такому положенні, щоб шийка пляшки весь час була заповнена молоком.

  • 5. Тривалість зберігання приготованої сіміші при кімнатній температурі – 2 год, в холодильнику – 24 год ..



70 або 80 х n, де n- день життя новонародженого (формула Тура або Фінкельштейна);

  • 70 або 80 х n, де n- день життя новонародженого (формула Тура або Фінкельштейна);

  • 2% маси тіла при народженні х n, де

  • n- день життя дитини (формула Зайцевої);



Від народження до 4 місяців – 6 разів за добу;

  • Від народження до 4 місяців – 6 разів за добу;

  • Від 4 до 12 місяців – 5 разів за добу.



це адаптовані за всіма харчовими компонентами сухі молочні суміші, максимально наближені до грудного молока за харчовою, біологічною цінністю та осмолярністю. Вони містять всі необхідні харчові додатки (таурин, L-карнітин, лецитин тощо), які мають особливо важливе значення для розвитку дитини від 0 до 12 місяців.

  • це адаптовані за всіма харчовими компонентами сухі молочні суміші, максимально наближені до грудного молока за харчовою, біологічною цінністю та осмолярністю. Вони містять всі необхідні харчові додатки (таурин, L-карнітин, лецитин тощо), які мають особливо важливе значення для розвитку дитини від 0 до 12 місяців.



«Початкові» суміші, № «1», за складом максимально наближені до грудного молока й відповідають особливостям обміну речовин та процесів травлення дітей цієї вікової групи. Вони містять переважну більшість сироваткових білків, таурин, нуклеотиди, ДЛПНЖК, L-карнітин. Сахарозу та фруктозу до «початкових» сумішей вводити не рекомендується, враховуючи їх високу солодкість, навантаження на інсулярний апарат підшлункової залози. Осмолярність продукту (білково-мінеральне навантаження на нирки) повинна бути у межах 260-300 мОмл/л, враховуючи недозрілу видільну систему малюка. 

  • «Початкові» суміші, № «1», за складом максимально наближені до грудного молока й відповідають особливостям обміну речовин та процесів травлення дітей цієї вікової групи. Вони містять переважну більшість сироваткових білків, таурин, нуклеотиди, ДЛПНЖК, L-карнітин. Сахарозу та фруктозу до «початкових» сумішей вводити не рекомендується, враховуючи їх високу солодкість, навантаження на інсулярний апарат підшлункової залози. Осмолярність продукту (білково-мінеральне навантаження на нирки) повинна бути у межах 260-300 мОмл/л, враховуючи недозрілу видільну систему малюка. 



- це суміші, які рекомендуються дітям старше 6 міс;

  • - це суміші, які рекомендуються дітям старше 6 міс;

  • Це частково адаптовані суміші, що готуються без додавання білків та молочної сироватки. Харчова та енергетична цінність цих сумішей вища, ніж базисних,крім лактози вони містять сахарозу і крохмал.



- це суміші, які не містять лактози, соєвого білка, мають антирефлюксну дію  тощо)

  • - це суміші, які не містять лактози, соєвого білка, мають антирефлюксну дію  тощо)



які призначені для вигодовування дітей, що народилися недоношеними або мають малу вагу при народженні. У їх назві використову-ється префікс «пре». У них повинні перева-жати сироваткові білки, частину яких піддано гідролізу, а до складу жирового компоненту входять середньоланцюгові тригліцеріди. Вуглеводний компонент, окрім лактози, містить декстринмальтозу. Такі особливості білкового, вуглеводного та жирового компонентів сумішей полегшують їх засвоєння в умовах зниженої фермента-тивної активності травного тракту. Обов’язковими компонентами сумішей для недоношених дітей є таурин та L-карнітин. 

  • які призначені для вигодовування дітей, що народилися недоношеними або мають малу вагу при народженні. У їх назві використову-ється префікс «пре». У них повинні перева-жати сироваткові білки, частину яких піддано гідролізу, а до складу жирового компоненту входять середньоланцюгові тригліцеріди. Вуглеводний компонент, окрім лактози, містить декстринмальтозу. Такі особливості білкового, вуглеводного та жирового компонентів сумішей полегшують їх засвоєння в умовах зниженої фермента-тивної активності травного тракту. Обов’язковими компонентами сумішей для недоношених дітей є таурин та L-карнітин. 



* Вік дитини: у перші 2-3 тижні для малюка рекомендовані прісні суміші, оскільки кисломолочні можуть викликати несприятливі метаболічні порушення, викликати або посилити зригування; потім доцільніше поєднувати прісні та кисломолочні суміші у пропорції приблизно 50% на 50%. * Ступінь адаптованості суміші: чим менше дитина, тим вона більше потребує максимально адаптованих сумішей; дитині до 6 місяців не слід призначати "наступні формули", незбиране коров'яче молоко, кефір, а також неадаптовані кисломолочні суміші. * Індивідуальна переносимість суміші: в практиці нерідкі випадки, коли у дитини виникає алергічна реакція на одну з найсучасніших, максимально адаптованих сумішей, при цьому вона може добре переносити аналогічну суміш того ж покоління або навіть менш адаптовану.

  • * Вік дитини: у перші 2-3 тижні для малюка рекомендовані прісні суміші, оскільки кисломолочні можуть викликати несприятливі метаболічні порушення, викликати або посилити зригування; потім доцільніше поєднувати прісні та кисломолочні суміші у пропорції приблизно 50% на 50%. * Ступінь адаптованості суміші: чим менше дитина, тим вона більше потребує максимально адаптованих сумішей; дитині до 6 місяців не слід призначати "наступні формули", незбиране коров'яче молоко, кефір, а також неадаптовані кисломолочні суміші. * Індивідуальна переносимість суміші: в практиці нерідкі випадки, коли у дитини виникає алергічна реакція на одну з найсучасніших, максимально адаптованих сумішей, при цьому вона може добре переносити аналогічну суміш того ж покоління або навіть менш адаптовану.



Починати вводити тільки здоровим дітям

  • Починати вводити тільки здоровим дітям

  • Суворо дотримуватись методів тренування або щадіння:

  • Об`єм нових страв нарощують поступово і кожен день і доводять до необхідного об`єму на протязі 10-14 днів.

  • Наступний прикорм (або корективні додатки) вводять коли дитина звикла до поперед-нього (через 1 місяць).

  • Прикорм дають перед молочною їжею в одне і те ж годування до повної адаптації і витіснення суміші в цілому годуванні.

  • Перше і останнє годування залишають без прикормів і корективних додатків.



Сік (фруктовий, ягід-ний,  овочевий), мл

  • Сік (фруктовий, ягід-ний,  овочевий), мл

  • В 5 місяців - 30-50,

  • В 6 місяців - 50-60

  • В 7 місяців - 60-70

  • В 8 місяців – 70-80

  • В 9-12 місяців – 100



Фруктове пюре, мл

  • Фруктове пюре, мл

  • В 5 місяців - 40-50

  • В 6 місяців - 50-70

  • В 7 місяців - 50-70

  • в 8 місяців – 80-90

  • в 9-12 місяців - 90-100



Овочеве пюре, г

  • Овочеве пюре, г

  • В 5 місяців - 50-100

  • в 6 місяців - 150

  • в 7 місяців - 170

  • В 8 місяців - 180

  • В 9-10 місяців - 200



в 5 – 6 місяців - 50-100

  • в 5 – 6 місяців - 50-100

  • В 6 місяців - 100-150

  • в 7 місяців - 150

  • в 8 місяців - 180

  • в 9-12 місяців - 200



в 7–8 місяців - 50-100

  • в 7–8 місяців - 50-100

  • в 8 місяців - 100-150

  • в 9-12 місяців - 150-200



В 5,5 - 6,5 місяців - 5-25

  • В 5,5 - 6,5 місяців - 5-25

  • в 6 місяців - 10-30

  • В 7 місяців - 30

  • В 8 місяців - 30

  • в 9-12 місяців - 50



В 6,0 - 6,5 місяців - 1/8-¼

  • В 6,0 - 6,5 місяців - 1/8-¼

  • в 7 місяців - ¼-1/2

  • в 8 місяців - ½

  • В 9-12 місяців - ½-1



в 5,5 - 6,0 місяців - 5-30

  • в 5,5 - 6,0 місяців - 5-30

  • в 6 місяців - 30

  • В 7 місяців - 50

  • В 8 місяців - 50

  • В 9-12 місяців 50-60



В 7 -9 місяців - 10-20

  • В 7 -9 місяців - 10-20

  • в 8 місяців - 30-50

  • в 9-12 місяців - 50-60



в 5 –6 місяців - ½ ч.л.

  • в 5 –6 місяців - ½ ч.л.

  • в 6 місяців - ½ ч.л

  • В 7 місяців - 1 ч.л.

  • в 8 місяців -1 ч.л.

  • в 9-12 місяців – 1 ч.л.



В 7 – 8 місяців - 5

  • В 7 – 8 місяців - 5

  • В 8 місяців - 5

  • в 9-12 місяців - 10



Часта зміна суміші;

  • Часта зміна суміші;

  • Поспішна зміна суміші при незначних змінах випорожнень дитини;

  • Наполегливе годування однією сумішшю навіть при відсутності достатньої прибавки у масі тіла;

  • Ігнорування індивідуальними особливостями травної системи дитини



Загальний стан дитини: характеристика здоров’я, емоційного стану;

  • Загальний стан дитини: характеристика здоров’я, емоційного стану;

  • Розвиток статичних і локомоторних функцій;

  • Стан шкірних покривів і слизових оболонок;

  • Розвиток підшкірної жирової основи;

  • Тургор тканин;

  • Стан м’язової та кісткової систем;



Функціональний стан органів травлення, інших внутрішніх органів;

  • Функціональний стан органів травлення, інших внутрішніх органів;

  • Динаміка росту;

  • Динаміка маси тіла;

  • Захворюваність;

  • Лабораторні показники: рівень гемоглобіну, кількість еритроцитів, результати копрологічних обстежень, загальний аналіз сечі.







Гіпогалактія

  • Гіпогалактія











- Симптом "сухих пелюшок", що свідчить про зменшення добового об'єму сечі (дитина перших місяців, що знаходиться на грудному вигодовуванні, повинна мочитися не менше шести разів на добу, причому сеча повинна бути безбарвною або блідо-жовтою).

  • - Симптом "сухих пелюшок", що свідчить про зменшення добового об'єму сечі (дитина перших місяців, що знаходиться на грудному вигодовуванні, повинна мочитися не менше шести разів на добу, причому сеча повинна бути безбарвною або блідо-жовтою).





Фруктові соки і напої ("Хіпп", Австрія, "Нестле", Німеччина) - натуральні соки і напої, збагачені вітамінами і залізом;

  • Фруктові соки і напої ("Хіпп", Австрія, "Нестле", Німеччина) - натуральні соки і напої, збагачені вітамінами і залізом;

  • Чай для вагітних і годуючих жінок ("Хіпп", Австрія, "Крюгер", Польща) - розчинні трав'яні чаї з додаванням лікарських трав, фруктових порошків і цукрів;

  • Настої і відвари з харчових і пряно-смакових овочів і трав (домашнє приготування) - настої і відвари з лактогенних овочів і трав.





"Апілактін«, "Лактогон"

  • "Апілактін«, "Лактогон"

  • (  "Леово нутрії" Росія, Казахстан) - на основі продуктів життєдіяльності бджіл і пряно-смакових рослин.

  • Вітамінно- мінеральні комплекси, полівітаміни, мінеральні

  • речовини,("Центрум", "Матерна" та інші )

  •  





наближене до грудного: переважання материнського молока в раціоні дитини, але не більше 80%;

  • наближене до грудного: переважання материнського молока в раціоні дитини, але не більше 80%;

  • наближене до штучного: переважання штучних сумішей, але не більше 80%;

  • змішане: одинакове співвідношення материнського молока і штучних сумішей









Метод чергування:

  • Метод чергування:

  • - застосовується після 3 міс.;

  • - дитина на одне годування отримує грудне молоко (смокче обидві груді), на друге – тільки суміш, на наступне – знову грудне молоко і т.д.;

  • - метод зручніший для матері;

  • - грудних годувань повинно бути не менше 3-х, перше і останнє – грудні.















Режим харчування при змішаному вигодовуванні є:

  • Режим харчування при змішаному вигодовуванні є:

  • - індивідуальним,

  • - залежним від кількості молока в мами.

  • Бажано притримуватися "вільного" принципу

  • - годувати грудьми за вимогою дитини,

  • догодовувати молочною сумішшю.



При значному зниженні кількості грудного молока режим годування повинен бути фіксованим у часі, як при штучному вигодовуванні. Тому, що штучні суміші затримуються в шлунку дитини довше, ніж грудне молоко.

  • При значному зниженні кількості грудного молока режим годування повинен бути фіксованим у часі, як при штучному вигодовуванні. Тому, що штучні суміші затримуються в шлунку дитини довше, ніж грудне молоко.



При змішаному вигодовуванні докорм найкраще давати з ложки або з пляшечки з соскою із невеликим отвором, щоб дитина не перестала брати груди.

  • При змішаному вигодовуванні докорм найкраще давати з ложки або з пляшечки з соскою із невеликим отвором, щоб дитина не перестала брати груди.





При змішаному вигодовуванні на 2 тижні раніше, ніж при природному, проводиться корекція харчування: фруктові, овочеві і ягідні соки, риб'ячий жир і олію, яєчний жовток, гомогенізовані овочі і фрукти. Прикорм починають на 1 місяць раніше, тобто з

  • При змішаному вигодовуванні на 2 тижні раніше, ніж при природному, проводиться корекція харчування: фруктові, овочеві і ягідні соки, риб'ячий жир і олію, яєчний жовток, гомогенізовані овочі і фрукти. Прикорм починають на 1 місяць раніше, тобто з

  • 4 міс. віку.





До 2,5 - 3 років життя у дітей вже достатньо добре розвивається жувальний апарат: є 20 молочних зубів, 8 з яких прорізуються до однорічного віку, а 12 - після. Завдяки жуванню інтенсифікується вироблення травних соків, їжа краще засвоюється.

  • До 2,5 - 3 років життя у дітей вже достатньо добре розвивається жувальний апарат: є 20 молочних зубів, 8 з яких прорізуються до однорічного віку, а 12 - після. Завдяки жуванню інтенсифікується вироблення травних соків, їжа краще засвоюється.





Слід поступово замінювати рідку й напіврідку їжу більш густою і твердою.

  • Слід поступово замінювати рідку й напіврідку їжу більш густою і твердою.

  • Без цієї навички в майбутньому маля не буде виявляти особливого бажання щодо таких продуктів як свіжі фрукти, сирі овочі, м'ясо шматочками тощо.















В раціон харчування м'ясо або риба включаються щоденно. Дитині віком 1-3 роки потрібно на добу 60-70 г м'яса і 20-30 г риби. Впродовж тижня дитина може отримувати 2-3 рази рибу (по 70-100 г) і 4-5 разів м'ясо (по 100-120 г).

  • В раціон харчування м'ясо або риба включаються щоденно. Дитині віком 1-3 роки потрібно на добу 60-70 г м'яса і 20-30 г риби. Впродовж тижня дитина може отримувати 2-3 рази рибу (по 70-100 г) і 4-5 разів м'ясо (по 100-120 г).

  • М'ясо – це джерело заліза, що має велике значення для профілактики анемії. Можливе вживання м'яса і риби в один день, але, відповідно, у меншій кількості.



Яйця - продукти високої харчової цінності.

  • Яйця - продукти високої харчової цінності.

  • Дітям старшим 1-річного віку давють не тільки жовток, а й ціле яйце. На добу дитині 1-3 років необхідно споживати 1/2 яйця (або одне яйце через день) у вареному або запеченому вигляді

  • Небажані реакції у дітей - висипання, свербіння шкіри, що спонукає обмеження вживання або виключення яєць з раціону.



Соняшникова олія

  • Соняшникова олія





Солодощі в раціоні дітей раннього віку

  • Солодощі в раціоні дітей раннього віку





Горіхи - це природний концентрат багатьох біологічно цінних речовин.

  • Горіхи - це природний концентрат багатьох біологічно цінних речовин.

  • 10 г горіхів (волоські, фундук, мигдаль) містять 1/10 частину добової норми таких мікроелементів, як залізо, мідь, фтор, нікотинова кислота, перидоксин, токоферол, лінолева кислота, більшість незамінних амінокислот, рослинний жир.






База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка