Раціональне харчування «Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити»



Дата конвертації27.12.2016
Розмір444 b.


Раціональне харчування


Травлення

  • Травленням називають процес фізичної і хімічної обробки їжі і перетворення її в більш прості і розчинні сполуки, які можуть всмоктуватися, переноситися кров'ю, засвоюватися організмом.



Значення травлення

  • З їжею організм отримує такі складні органічні речовини, як білки, жири та вуглеводи. Ці речовини використовуються організмом в якості будівельного матеріалу при процесах росту і побудові нових клітин замість відмираючих.Поживні речовини є джерелами енергії в організмі .



Обмін речовин і енергії

  • Обмін речовин і енергії — основа процесів життєдіяльності організму. У всіх організмів, від найпримітивніших до найскладнішого — людського організму, обмін речовин і енергії — основа життя.



Енергія харчових речовин

  • На сьогодні склалася концепція збалансованого харчування. Згідно з цією концепцією кількість їжі, яку споживають, повинна відповідати енергетичним затратам людини. Іншими словами, в харчуванні повинен постійно витримуватися певний енергетичний баланс.



Раціон дня

  • При складанні харчового раціону звичайно враховують калорійність їжі, яку споживають. Проте цього не досить для організації повноцінного харчування.

  • Для організму важливо, щоб у їжі були всі необхідні харчові речовини (білки, жири, вуглеводи, вода, мінеральні солі та вітаміни). Важливе значення має також співвідношення харчових речовин у раціоні.



Режим харчування

  • Поняття «раціональне харчування» включає в себе не тільки кількість і якість їжі, яку вживають, а й правильний режим її вживання, тобто розподіл добового раціону за часом. Харчова і біологічна цінність продуктів знижуються, коли їдять практично два рази на день .



Рекомендації

  • Ранковий сніданок повинен бути ситним і містити не менше 25% добового раціону. Обід може становити 20% добового раціону.

  • М'ясні і рибні страви рекомендується вживати в першій половині дня, бо вони багаті на екстрактивні речовини і збудливо діють на нервову систему, ввечері рекомендуються молочно-рослинні страви.

  • В раціон рекомендується включати 1/3 білків і жирів у вигляді продуктів тваринного походження.



Висновок

  • Намагайтесь харчуватися розумно. Пам’ятайте, що почуття голоду виникає двiчi. Спочатку його викликають нервовi iмпульси з порожнього шлунку, пiсля переходу останнiх порцiй харчової кашицi в дванадцятипалу кишку. Якщо людина прийняла їжу, то в цьому випадку почуття ситостi виникає вiдразу пiсля наповнення шлунку певною кiлькiстю їжi. Якщо ж людина подавлює перший сигнал голоду, то це вiдчуття проходить, людина не звертає уваги на цей сигнал.

  • Другий сигнал поступає в ЦНС з «голодної» кровi. Цей сигнал дуже стiйкий, людина реагує на нього i знаходить час прийняти їжу. Пiсля прийому їжi за другим сигналом вiдчуття повноти шлунку з’являється не вiдразу.Почуття голоду зникає через 2-3 години. В результатi людина втрачає вiдчуття мiри, не дивлячись на те, що шлунок переповнений. Особливо небезпечне переїдання перед сном, яке затруднює роботу серця, легень, викликає рiзнi захворювання шлунку.



Література:

  • Богданов Г.П. Школьникам — здоровый образ жизни. — М.: Физкультура и спорт, 1989. — 192 с.

  • Бурно М.Е. Трудный характер и пьянство. — Киев: Вища школа, 1990. — 175 с.

  • Василенко В.Х. Пропедевтика внутренних болезней. — М.: Медицина, 1983. — 640 с.

  • Васильева З.А., Любинская С.М. Резервы здоровья. — Ленинград: Медицина, 1982. — 314 с.

  • Вашляки А., Кириленко З. Краткий справочник по диетическому питанию. — Кишинев: Картя Молдовеняска, 1980. — 254 с.

  • Веляев Ф.П. Мозг, эмоции, здоровье. — М.: Знание, 1983. — 64 с.

  • Вельховер Е.С., Кушнир Г.В. Экстерорецепторы кожи. — Кишинев: Штиинца, 1991. — 112 с.

  • Воложин А.И., Субботин Ю.К., Чикин С.Я. Путь к здоровью. — М.: Знание, 1989. — 160 с.

  • Гримак Л.П. Резервы человеческой психики. — М.: Политиздат, 1989. — 318 с.

  • Дiнейка К. Рух, дихання, психофiзичне тренування. — Київ: Здоров’я, 1984. — 164 с.

  • Детская спортивная медицина / Под. ред. С.Б.Тихвинского, С.В.Хрущева. — М.: Медицина, 1991. — 560 с.

  • Для всех и каждого / Сост. В.Черников. — Харьков: Харьков, 1993. — 303 с.

  • Дунаевский В.В., Стяжкин В.Д. Наркомании и токсикомании. — Л.: Медицина, 1990. — 207 с.

  • Иглоукалывание /Под общ.ред. Хоанг Бао Тяу, Ла Куанг Ниен. — М.: Медицина, 1989. — 670 с.




База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка