Родина: Vibrionaceae



Дата конвертації26.12.2016
Розмір445 b.



Родина: Vibrionaceae

  • Родина: Vibrionaceae

  • Роди: Vibrio

  • Aeromonas

  • Plesiomonas



Види, патогенні для людини:



V.parahaemolyticus

    • V.parahaemolyticus
      • V.vulnificus
      • V.metschnikovii та ін.- збудники харчових токсикоінфекцій
      • холероподібних ентеритів
      • септицемій
      • ранових інфекцій


Розрізняють 4 біовари:

  • Розрізняють 4 біовари:

  • V. cholerae asiaticaе (classicae) – відкритий Р.Кохом в 1883 р.

  • V. cholerae El-Tor – відкритий

  • Готшліхом в 1906 р

  • V. cholerae proteus

  • V. cholerae albensis



гемоліз еритроцитів барана



Гр(-) вібріони

  • Гр(-) вібріони

  • не утворюють спор та капсул

  • монотрихи (рухливість визначають методом «висячої» або «роздавленої» краплі)

  • в мазках із випорожнень характерне розташування – у вигляді «косяків риб»



облігатні аероби

  • облігатні аероби

  • оптимальна температура 17-370С

  • оптимальне рН середовища 7,6-8,6 (лужне)

  • невибагливі до поживних середовищ



Протеолітична активність:

  • Протеолітична активність:

  • розріджують желатину (зона розрідження у вигляді гвіздка)

  • виділяють індол

  • не виділяють сірководень

  • Цукролітична активність по Хейбергу:

  • розщеплюють сахарозу та манозу

  • не розщеплюють арабінозу (1 хемогрупа)



Н- АГ – загальний

  • Н- АГ – загальний

  • О-АГ – типоспецифічний

  • Серологічна класифікація

  • V. cholerae належать до О1-серогрупи.

  • В стуктурі О-АГ V. cholerae виділяють 3 фракції: А, В, С.



Комбінація фракцій формує

  • Комбінація фракцій формує

  • 3 серовари:

  • - АВ – Огава

  • - АС – Інаба

  • - АВС – Гікошима

  • - О-139 (Бенгал) (виділений в 1992-1993 рр.)



  • Розрізняють НАГ– вібріони –

  • мають типові властивості, але не аглютинуються холерною сироваткою, є збудниками гострих гастроентеритів



Холера - антропонозне особливо небезпечне кишкове інфекційне захворювання, з епідемічним та пандемічним розповсюдженням, яке характеризується профузною водянистою діареєю,і як наслідок - втратою води та електролітів

  • Холера - антропонозне особливо небезпечне кишкове інфекційне захворювання, з епідемічним та пандемічним розповсюдженням, яке характеризується профузною водянистою діареєю,і як наслідок - втратою води та електролітів





Роди

    • Роди
    • Escherichia Serratia
    • Shigella Providensia
    • Salmonella Edwardsiella
    • Yersinia Enterobacter
    • Klebsiella Morganella
    • Proteus Hafnia
    • Citrobacter Erwinia


Морфологія

  • Морфологія

  • - Гр - палички з заокругленими кінцями

  • - не утворюють спор

  • - рухливі перитрихи (за винятком Klebsiella)

  • - не утворюють капсул (за винятком Klebsiella, Y.pestis)





факультативні анаероби або аероби, невибагливі до умов культивування та поживних середовищ

  • факультативні анаероби або аероби, невибагливі до умов культивування та поживних середовищ

  • Культивуються на:

  • а) універсальних поживних середовищах

  • МПА – S форми колоній, середніх розмірів, напівпрозорі

  • МПБ – дифузне помутніння і осад



б) на диференційно-діагностичних (середовища Ендо, Левіна, Плоскірєва)

  • б) на диференційно-діагностичних (середовища Ендо, Левіна, Плоскірєва)

  • Склад: МПА, лактоза, індикатор

  • - лактозопозитивні – забарвлені в колір індикатора

  • - лактозонегативні - безбарвні





важлива ідентифікаційна ознака

  • важлива ідентифікаційна ознака

  • для вивчення:

  • а) цукролітичної активності:

  • - середовища короткого та розгорнутого “строкатих” рядів Гіса , ентеротести 1,2

  • - двохцукрові середовища Реселя

  • - трьохцукровий агар з сечовиною Олькеницького

  • б) протеолітичної активності:

  • - ВСА

  • - пептонна вода, МПБ

  • - желатина



Ферментація цукрів (глюкози, лактози) з утворенням газу

  • Ферментація цукрів (глюкози, лактози) з утворенням газу

  • Ферментація тільки глюкози без газоутворення

  • Ріст ентеробактерій, що виділяють сірководень





важлива ідентифікаційна ознака (видова та внутрішньовидова).

  • важлива ідентифікаційна ознака (видова та внутрішньовидова).

  • Розрізняють:

  • О - антиген – термостабільний, ЛПС клітинної стінки

  • Н - антиген – термолабільний, білок джгутиків

  • К - антиген – має термостабільні та термолабільні фракції, білок або полісахарид капсули

  • ідентифікацію за антигенними властивостями проводять в РА з живою та грітою культурами та діагностичними сироватками



Ендотоксин

  • Ендотоксин

  • Екзотоксини (ентеротоксини)

  • Фактори інвазії (джгутики та ферменти)

  • Адгезини (пілі, білки клітинної стінки, мікрокапсула)

  • Капсула



Матеріал для дослідження:

  • Матеріал для дослідження:

  • фекалії, блювотні маси, промивні води шлунку, харчові продукти;

  • при генералізованих інфекціях – кров, сеча;

  • при опортуністичних – рановий вміст, ексудат, кров, сеча, ліквор



Методи:

  • Методи:

  • - Бактеріологічний –

  • А) Висів матеріалу на диференційно-діагностичні середовища

  • Б) виділення чистої культури збудника

  • В) ідентифікація за ферментативними (середовища Олькеницького або Ресселя), антигенними, фаголізабельними властивостями

  • - Серологічний – РА, РНГА, РЗК




База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка