Розрізняють 3 шари шкіри: Розрізняють 3 шари шкіри



Дата конвертації29.12.2016
Розмір445 b.



Розрізняють 3 шари шкіри:

  • Розрізняють 3 шари шкіри:

  • Епідерміс (складається із 5 шарів – рогового, блискучого (прозорого), зернистого, остистого, базального. )

  • Дерму (власне шкіра) - середній шар, який відповідає за еластичність, міцність і молодість шкіри, складається із поперечних волокон – колагенових і еластичних. Тут розташовані сальні залози, потові і волосся.

  • Підшкірно-жирову клітковину – найглибший шар шкіри, який є пом”якшуючим і термоізолюючим прошарком.













Захисна.

  • Захисна.

  • Терморегулююча.

  • Продукуюча.

  • Дихальна.

  • Видільна.

  • Провідна.

  • Орган чуття







На процес всмоктування речовин в шкіру впливають наступні фактори:

  • На процес всмоктування речовин в шкіру впливають наступні фактори:

  • Вид косметичного засобу.

  • Фізико-хімічні властивості інгредієнтів.

  • Розмір молекул, електричний заряд речовини.

  • Ступінь дисперсності.

  • Вид і кількість допоміжних речовин.

  • Вік людини ( у старших людей кровообіг, обмін речовин, робота органів і тканин сповільнений).

  • Чистота шкіри (у чисту шкіру речовини краще всмоктуються).

  • Спосіб нанесення речовини на шкіру (краще наносити втираючи К 3 масажем)

  • 1 – 5 – фармацевтичні фактори, 6 – 8 – косметичні фактори.



Лосьйон косметичний – це водно-спиртовий, спирто-водний розчин або рідка емульсія (суспензія) біологічно-активних речовин і корисних добавок, запашки та барвника (або без нього для лосьйонів косметичних на основі емульсій); засіб для догляду шкіри, волосся, нігтів та ароматизації

  • Лосьйон косметичний – це водно-спиртовий, спирто-водний розчин або рідка емульсія (суспензія) біологічно-активних речовин і корисних добавок, запашки та барвника (або без нього для лосьйонів косметичних на основі емульсій); засіб для догляду шкіри, волосся, нігтів та ароматизації



Лосьйон – тонік – це спирто-водний розчин або емульсія біологічно-активних речовин і корисних добавок та барвника (або без нього якщо використано забарвлену сировину); засіб для догляду шкіри; використовують для нормалізації кислотно-лужного балансу шкіри, очищення, ароматизації і регуляції тонусу шкіри, волосся, нігтів або нігтів

  • Лосьйон – тонік – це спирто-водний розчин або емульсія біологічно-активних речовин і корисних добавок та барвника (або без нього якщо використано забарвлену сировину); засіб для догляду шкіри; використовують для нормалізації кислотно-лужного балансу шкіри, очищення, ароматизації і регуляції тонусу шкіри, волосся, нігтів або нігтів



Тонік косметичний – це засіб у вигляді розчину або рідкої емульсії (суспензії) , який призначений для догляду за шкірою, її очищенням, нормалізації кислотно-лужного балансу, підвищення тонусу шкіри, пружності та еластичності.

  • Тонік косметичний – це засіб у вигляді розчину або рідкої емульсії (суспензії) , який призначений для догляду за шкірою, її очищенням, нормалізації кислотно-лужного балансу, підвищення тонусу шкіри, пружності та еластичності.



В залежності від типу шкіри:

  • В залежності від типу шкіри:

  • лосьйони по догляду за нормальною і сухою шкірою;

  • лосьйони по догляду

  • за жирною шкірою;

  • лосьйони по догляду

  • за проблемною шкірою.



За анатомічним призначенням:

  • За анатомічним призначенням:

  • лосьйони по догляду за шкірою обличчя;

  • лосьйони по догляду за

  • шкірою рук;

  • лосьйони по догляду за шкірою тіла;

  • лосьйони по догляду за шкірою ніг

  • лосьйони по догляду за

  • волоссям і волосистою

  • частиною шкіри голови



За призначенням:

  • За призначенням:

  • гігієнічні, у тому числі депігментуючі;

  • лікувально-профілактичні.

  • За лікувальною дією і косметичним ефектом:

  • очисні;

  • тонізуючі;

  • живильні;

  • відбілюючі;

  • лосьйони після гоління.





Вода очищена ( за ФС) Сприяє гідратації поверхні, покращує сорбційні властивості шкіри, активізує процеси всмоктування ( особливо в присутності ПАР). Вода має рН близьке до рН шкіри 5,0 – 7,0 є прекрасним розчинником для різних БАР. Недолік – легко піддається мікробіологічному забрудненню. Вода є домінуючим компонентом і входить в кількості 10 – 90%

  • Вода очищена ( за ФС) Сприяє гідратації поверхні, покращує сорбційні властивості шкіри, активізує процеси всмоктування ( особливо в присутності ПАР). Вода має рН близьке до рН шкіри 5,0 – 7,0 є прекрасним розчинником для різних БАР. Недолік – легко піддається мікробіологічному забрудненню. Вода є домінуючим компонентом і входить в кількості 10 – 90%













Етиловий спирт складає 17-90 % і забезпечує:

  • Етиловий спирт складає 17-90 % і забезпечує:

  • антисептичну дію, сприяє підвищенню мікробіологічної стабільності.

  • зменшення поверхневого натягу води (капілярний вплив) – тобто речовини краще всмоктуються;

  • тонізуюча дія на шкіру (завдяки швидкому випаровуванню);

  • помірне знежирення (за рахунок

  • розчинення жирових забруднень шкіри);

  • легкий в'яжучий і дезодоруючий вплив



Як солюбілізатори широко використовуються етиловий спирт, гліцерин, пропіленгліколь, моноетиловий ефір діетиленгліколю, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, полісорбат-80 (tween 80, polyoxy-ethylene (20) sorbitan monooleate), Polysorbate-20 (tween 20, Е432, EUMULGIN ® SML 20) та ін вводиться до складу лосьйонів у концентрації 0,3-1,5 %

  • Як солюбілізатори широко використовуються етиловий спирт, гліцерин, пропіленгліколь, моноетиловий ефір діетиленгліколю, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, полісорбат-80 (tween 80, polyoxy-ethylene (20) sorbitan monooleate), Polysorbate-20 (tween 20, Е432, EUMULGIN ® SML 20) та ін вводиться до складу лосьйонів у концентрації 0,3-1,5 %





Комедогенну дію мають:

  • Комедогенну дію мають:

  • • вільні жирні кислоти та їх похідні;

  • • ланолін;

  • • кокосова олія;

  • • нерозбавлене мигдальна олія;

  • • ізопропілізостеарат;

  • • ізостеариновий спирт;

  • • ізопропілміристат.



А) ті які перешкоджають випаровуванню: диметикон, рослинні екстракти, олії, сорбітол, сорбіт.

  • А) ті які перешкоджають випаровуванню: диметикон, рослинні екстракти, олії, сорбітол, сорбіт.

  • В) підвищують вологоутримуючі властивості шкіри: гіалуронова кислота і її похідні, полівінілпіролідон, піролідонкапронова кислота,



Широке застосування знаходять: алантоїн, азулен, пантотенова олія, вітаміни: А, Е и В у концентрації до 0,5 % пантенол.

  • Широке застосування знаходять: алантоїн, азулен, пантотенова олія, вітаміни: А, Е и В у концентрації до 0,5 % пантенол.

  • До умовно дерматотропних речовин відносяться спирти ланоліну, цетиловий спирт, ефіри – вони знежирюють і відновлюють структуру тканин.



• модулятори - змінюють швидкість та інтенсивність різних фізіологічних процесів в шкірі.

  • • модулятори - змінюють швидкість та інтенсивність різних фізіологічних процесів в шкірі.



Технологічний процес готування лосьйонів складається з наступних стадій:

  • Технологічний процес готування лосьйонів складається з наступних стадій:

  • Підготовка сировини.

  • Готування лосьйону:

  • введення спирторозчинних речовин;

  • введення водорозчинних речовин;

  • готування спирто-водного розчину;

  • введення біологічно активних добавок;

  • відстоювання;

  • фільтрація.

  • Фасовка, упакування, маркірування готового продукту.




База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка