Сьогодні перед людством дуже гостро стоять проблеми недостачі продуктів харчування, забруднення навколишнього середовища І погіршення здоров'я людей. В рішенні цих питань значний вклад може внести розвиток грибівництва



Дата конвертації02.06.2016
Розмір445 b.



Сьогодні перед людством дуже гостро стоять проблеми недостачі продуктів харчування, забруднення навколишнього середовища і погіршення здоров'я людей. В рішенні цих питань значний вклад може внести розвиток грибівництва. Найпоширенішим видом у світовому грибівництві є печериця двоспорова. Для її успішного культивування важливе наукове та практичне значення мають питання приготування якісних синтетичних субстратів і підбір високоврожайних штамів.

  • Сьогодні перед людством дуже гостро стоять проблеми недостачі продуктів харчування, забруднення навколишнього середовища і погіршення здоров'я людей. В рішенні цих питань значний вклад може внести розвиток грибівництва. Найпоширенішим видом у світовому грибівництві є печериця двоспорова. Для її успішного культивування важливе наукове та практичне значення мають питання приготування якісних синтетичних субстратів і підбір високоврожайних штамів.



подати біологічну характеристику бактерій що уражують печерицю двоспорову Agaricus bisporus (J. Lge) Іmbach в умовах виробництва.

  • подати біологічну характеристику бактерій що уражують печерицю двоспорову Agaricus bisporus (J. Lge) Іmbach в умовах виробництва.

  • Провести обстеження в господарствах київської області,на наявність патологій бактеріального походження;

  • • Відібрати зразки плодових тіл субстрату та міцелію;

  • • Дослідити ріст та розвиток здорового та ураженого міцелію;

  • • На основі результатів дослідження запропонувати профілактичні методи.



Об'єкт – ураження міцелію печериці двоспорової Agaricus bisporus бактеріями роду Pseudomonas tolаasii та Bacillus.

  • Об'єкт – ураження міцелію печериці двоспорової Agaricus bisporus бактеріями роду Pseudomonas tolаasii та Bacillus.

  • Предметплодові тіла печериці Agaricus bisporus.



Зразки плодових тіл та міцелію різних штамів Agaricus bisporus відбирали на підприємствах в Київській області.

  • Зразки плодових тіл та міцелію різних штамів Agaricus bisporus відбирали на підприємствах в Київській області.

  • Для досліджень були відібрані штами:









Джерело інфекції: буру плямистість печериць викликають бактерії, які найчастіше присутні в покривному грунті, основним компонентом якого є торф. Розвитку цих бактерій сприяють підвищена вологість (вище 85%), підвищена температура повітря (вище 17°С), утворення конденсату на поверхні грибів. Інфекція поширюється потоками повітря, бризками води при поливах, комахами (кліщами, мухами).

  • Джерело інфекції: буру плямистість печериць викликають бактерії, які найчастіше присутні в покривному грунті, основним компонентом якого є торф. Розвитку цих бактерій сприяють підвищена вологість (вище 85%), підвищена температура повітря (вище 17°С), утворення конденсату на поверхні грибів. Інфекція поширюється потоками повітря, бризками води при поливах, комахами (кліщами, мухами).



Рід: Bacillus. Бактеріальні ураження посівного міцелію і субстрати культивованих грибів.

  • Рід: Bacillus. Бактеріальні ураження посівного міцелію і субстрати культивованих грибів.

  • Симптоми: відсутність росту міцелію печериці на субстраті, поява на них слизу, мутної рідини, неприємного запаху.

  • Джерело інфекції: зерно, вихідні компоненти субстрату. Розвитку бактерій на зерновому посівному міцелії культивованих грибів сприяють декілька чинників:



Посівний матеріал грибів повинен мати сертифікат якості на широкий спектр потреб.

  • Посівний матеріал грибів повинен мати сертифікат якості на широкий спектр потреб.

  • Аналіз посівного матеріалу, плодових тіл грибів на наявність патогенів різної природи повинен проводитись в спеціалізованих лабораторіях.

  • Не можна допускати обробку міцелію та зачатків плодових тіл грибів хімічними речовинами (стимуляторами росту і розвитку).

  • Технологічний процес вирощування грибів в умовах виробництва повинен відповідати сучасним санітарно-гігієнічним нормам.



Відмічено, що найбільш сильно в умовах виробництва печериця уражується бактеріями Pseudomonas tolаasii та Bacillus sp.

  • Відмічено, що найбільш сильно в умовах виробництва печериця уражується бактеріями Pseudomonas tolаasii та Bacillus sp.

  • Кращими середовищами для росту та розвитку міцелію різних штамів печериць є сусло-агар та картопляно-глюкозний агар, а оптимальна температура від +25°С до +30°С.

  • Вивчено, що штами печериць за відповідними технологіями мають різний ріст та розвиток в умовах виробництва підприємств Київської області.

  • На основі даних літературних джерел та результатів особистих досліджень запропоновані рекомендації по вирощуванню різних штамів печериць за технологією на продуктивній основі.






База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка