У XVII ст адмірал англійського флоту Джордж Ансон в битвах з іспанською флотилією не втратив жодного солдата, а від епідемії цинги, що виникла на кораблях, у нього загинуло 800 чоловік з 1000



Дата конвертації01.01.2017
Розмір445 b.





У XVII ст. адмірал англійського флоту Джордж Ансон в битвах з іспанською флотилією не втратив жодного солдата, а від епідемії цинги, що виникла на кораблях, у нього загинуло 800 чоловік з 1000.

  • У XVII ст. адмірал англійського флоту Джордж Ансон в битвах з іспанською флотилією не втратив жодного солдата, а від епідемії цинги, що виникла на кораблях, у нього загинуло 800 чоловік з 1000.









Численні дослідження, проведені в різних регіонах України, виявили у всіх категорій населення цілорічні дефіцити есенціальних макро- і мікронутрієнтів: У 70-100% населення визначається дефіцит вітаміну С, у 40-60% - вітаміну А і бета-каротину, у 60-80% - вітамінів групи В і фолієвої кислоти, Майже повсюдно спостерігається недостатність мікроелементів: кальцію, заліза, йоду, фтору, цинку, селену.

  • Численні дослідження, проведені в різних регіонах України, виявили у всіх категорій населення цілорічні дефіцити есенціальних макро- і мікронутрієнтів: У 70-100% населення визначається дефіцит вітаміну С, у 40-60% - вітаміну А і бета-каротину, у 60-80% - вітамінів групи В і фолієвої кислоти, Майже повсюдно спостерігається недостатність мікроелементів: кальцію, заліза, йоду, фтору, цинку, селену.

  • Глибокі цілорічні дефіцити у всіх вікових груп найважливіших мікронутрієнтів - вітамінів, мікроелементів, окремих ПНЖК (ω-3), амінокислот, що призводять до різкого зниження резистентності організму до несприятливих факторів навколишнього середовища, відбуваються насамперед за рахунок порушення функціонування систем антиоксидантного захисту розвитку імунодефіцитних станів;











Четвертий принцип: дотримання оптимального режиму харчування.

  • Четвертий принцип: дотримання оптимального режиму харчування.



- харчування має бути повноцінним в кількісному відношенні (закон кількісної адекватності харчування) - харчування має бути повноцінним в якісному відношенні (закон якісної адекватності харчування) - харчування має бути збалансованим - харчування повинно мати оптимальний фізіологічний режим - повинен враховуватися національний характер харчування - кулінарна і термічна обробка повинна носити щадний характер

  • - харчування має бути повноцінним в кількісному відношенні (закон кількісної адекватності харчування) - харчування має бути повноцінним в якісному відношенні (закон якісної адекватності харчування) - харчування має бути збалансованим - харчування повинно мати оптимальний фізіологічний режим - повинен враховуватися національний характер харчування - кулінарна і термічна обробка повинна носити щадний характер



Енергетична цінність, або калорійність - це кількість енергії, що вивільняється в організмі людини з продуктів харчування в процесі травлення за умови їх повного засвоєння.

  • Енергетична цінність, або калорійність - це кількість енергії, що вивільняється в організмі людини з продуктів харчування в процесі травлення за умови їх повного засвоєння.

  • Енергетична цінність продукту вимірюється в кілокалоріях (ккал) або кілоджоулях (кДж) в розрахунку на 100 г продукту (1 кКал = 4,184 кДж).

  • Кілокалорія, використовувана для вимірювання енергетичної цінності продуктів харчування, також носить назву «харчова калорія», тому при вказівці калорійності в кілокалоріях приставку «кіло» іноді опускають.









Для дітей 11 - 13 років - 2850 кал.

  • Для дітей 11 - 13 років - 2850 кал.

  • Для юнаків 14 - 17 років - 3150 кал.

  • Для дівчат 14-17 років - 2750 кал.

  • Для студентів юнаків - 3300 кал.

  • Для студентів дівчат - 2800 кал.

  • Для спортсменів жінок -3500-4000кал.

  • Для спортсменів чоловіків -4500-5000кал.

  • Для літніх жінок - 2000 кал.

  • Для літніх чоловіків - 2200 кал.



Енергетичні витрати

  • Енергетичні витрати

  • -Що регулюються: трудова діяльність або фізична активність. - Що не регулюються: основний обмін 1000-1200 ккал і

  • специфічна динамічна дія їжі.



1500ккал – 100%

  • 1500ккал – 100%

  • Х - 15%

  • Х= 1500ккал х 15 : 100= 225ккал

  • 225: 4 = 60г білка 1г білка 4ккал

  • Ж/Р 30 грам тваринного білка

  • Які тваринні продукти?





8. Відразу після їжі не беріться за роботу, а трохи відпочиньте. Але не лежите і не спите. Найкраще неквапливо прогуляйтеся. Перерва має становити не менше 15 хвилин у разі легкої роботи і не менше півгодини в разі тяжкої фізичної. А при серйозних заняттях спортом перерва між закінченням їжі і початком тренування повинен становити не менше години.

  • 8. Відразу після їжі не беріться за роботу, а трохи відпочиньте. Але не лежите і не спите. Найкраще неквапливо прогуляйтеся. Перерва має становити не менше 15 хвилин у разі легкої роботи і не менше півгодини в разі тяжкої фізичної. А при серйозних заняттях спортом перерва між закінченням їжі і початком тренування повинен становити не менше години.







зеленый - вживай без обмежень;

  • зеленый - вживай без обмежень;

  • желтый - споживай обачно;

  • красный -подумай варто вживати чи ні.

  • Піраміда харчування рекомендована ВООЗ як дієтологічна модель побудови здорового харчового раціону. В основу її створення покладені необхідні для здорового харчування продукти, різноманітність і співвідношення яких вона ілюструє.



З продуктів, що входять до зеленого шару піраміди, ВООЗ рекомендує споживати щодня не менше 400 г овочів (додатково до картоплі) та фруктів, тобто п'ять-шість порцій

  • З продуктів, що входять до зеленого шару піраміди, ВООЗ рекомендує споживати щодня не менше 400 г овочів (додатково до картоплі) та фруктів, тобто п'ять-шість порцій



Закликає до обачності. У пропорційному відношенні для здорового раціону харчування продукти цієї зони необхідні в малих кількостях. З правого боку розташовані м'ясні та рибні продукти, яйця, горіхи і боби. Жирні сорти м'яса і м'ясопродуктів доцільно заміняти квасолею, бобовими, рибою, яйцями, птицею і пісним м'ясом. Оскільки організм потребує щодня лише 0,8 г білка на кілограм ідеальної маси тіла, вживати ці продукти необхідно в малих кількостях. З лівого боку цієї зони знаходяться продукти з великим вмістом кальцію, а саме: сири, нежирне молоко і молочні продукти

  • Закликає до обачності. У пропорційному відношенні для здорового раціону харчування продукти цієї зони необхідні в малих кількостях. З правого боку розташовані м'ясні та рибні продукти, яйця, горіхи і боби. Жирні сорти м'яса і м'ясопродуктів доцільно заміняти квасолею, бобовими, рибою, яйцями, птицею і пісним м'ясом. Оскільки організм потребує щодня лише 0,8 г білка на кілограм ідеальної маси тіла, вживати ці продукти необхідно в малих кількостях. З лівого боку цієї зони знаходяться продукти з великим вмістом кальцію, а саме: сири, нежирне молоко і молочні продукти



На верхівці піраміди розташована червона зона продуктів, перед вживанням яких слід добре поміркувати. Адже сюди входять продукти з високою енергетичною цінністю і незначним вмістом мікроелементів.

  • На верхівці піраміди розташована червона зона продуктів, перед вживанням яких слід добре поміркувати. Адже сюди входять продукти з високою енергетичною цінністю і незначним вмістом мікроелементів.

  • Продукти цієї групи в надзвичайно малих кількостях потрібні лише для забезпечення додаткової енергії понад ту, що вже забезпечена іншими групами продуктів.



Збалансованість

  • Збалансованість

  • Роздільне харчування

  • 20 компонентів їжі



Вітаміни (антиоксиданти)

  • Вітаміни (антиоксиданти)

  • Мікроелементи

  • Клітковина

  • РН

  • органічні кислоти

  • дубильні речовини

  • Фітонциди, ароматичні речовини, антоціаніди, індоли та ін



Підвищене згортання крові

  • Підвищене згортання крові

  • Рівень холестерину (експеримент)

  • Дані Національного Інституту раку США





Обмежити кількість солі, використовуваної при приготуванні їжі або солити їжу після того, як із загальної каструлі (або іншої ємності) взята порція хворого з артеріальною гіпертонією.

  • Обмежити кількість солі, використовуваної при приготуванні їжі або солити їжу після того, як із загальної каструлі (або іншої ємності) взята порція хворого з артеріальною гіпертонією.

  • Позбутися звички досолювати їжу за столом, не пробуючи її.

  • Відмовитися від солінь, маринад і продуктів консервування та копчення.



ОТ- це інформативний показник кількості вісцерального жиру, тобто жиру в області внутрішніх органів і живота

  • ОТ- це інформативний показник кількості вісцерального жиру, тобто жиру в області внутрішніх органів і живота

  • ОТ більше 102 см у чоловіків і більше 88 см у жінок - серйозний привід задуматися про здоров'я.



Встановлено, що регулярні фізичні тренування знижують загальну смертність і на 20-25% знижують смертність від серцево-судинних захворювань (ВООЗ, 1993)

  • Встановлено, що регулярні фізичні тренування знижують загальну смертність і на 20-25% знижують смертність від серцево-судинних захворювань (ВООЗ, 1993)

  • Фізична активність на 30-50% знижує ризик розвитку артеріальної гіпертонії і в 1,5 - 2,5 рази - ризик розвитку ІХС.



Не більше 2 стандартних доз на добу

  • Не більше 2 стандартних доз на добу

  • 1 доза - 10г алкоголя в перерахунку на чистий медичний спирт

  • Еквіваленти 2 стандартних доз алкоголя:

  • Водка , коньяк, вино 50 мл (1 рюмка)

  • Столове вино 120 – 200 мл (1 бокал)

  • Пиво 330 - 500 мл (1 банка)

  • 100г алкоголя = 70ккал







Корисний харчовий раціон з малим вмістом цукру (не більше 10% денного енергоспоживання);

  • Корисний харчовий раціон з малим вмістом цукру (не більше 10% денного енергоспоживання);

  • - Загальне споживання солі, включаючи і сіль в хлібі, опрацьованих, копчених або консервованих продуктах, не повинно перевищувати 1 чайну ложку (6 г) на день; слід розглянути питання про широку йодизацію солі; -ежедневно дотримуйтеся помірних рівнів фізичної активності:

  • Ідеальною масою тіла повинна бути та, яка знаходиться в рекомендованих межах (ІМТ між 18,5 і 24,9); М / h2? Де: m - маса тіла в кілограмах h - зростання в метрах, і вимірюється в кг / м2.

  • Якщо ви споживаєте алкоголь, пийте не більше 2 чарки на день (20 г алкоголю). Один раз на тиждень утримуйтеся від алкогольних напоїв;

  • Вибирайте продукти харчування в свіжому, замороженому, сушеному вигляді, бажано вирощені у вашій місцевості,

  • Вибирайте продукти харчування приготовані на пару, запечені, варені, приготовані кип'ятінням або в печі СВЧ,

  • Використовуйте при їх приготуванні меншу кількість жирів, олії та цукру;





Редуцироване (обмежене) харчування - засновано на постійному різкому обмеженому споживанні енергії (в 2-3 рази, близько 1000 ккал, при нормальній масі тіла).

  • Редуцироване (обмежене) харчування - засновано на постійному різкому обмеженому споживанні енергії (в 2-3 рази, близько 1000 ккал, при нормальній масі тіла).

  • Голодування - тривале (2-4 тижні) утримання від прийому їжі.

  • Роздільне харчування - це окреме, споживання, що не змішується різних за хімічним складом продуктів під час прийому їжі (Шелтон)

  • Вегетаріанство - це харчування продуктами рослинного походження. Є три основних види вегетаріанства : 1) веганство - суворе вегетаріанство; 2) лактовегетаріанство - харчування рослинними і молочними продуктами; ?? 3) лактоововегетарианство - харчування рослинними і молочними продуктами, а також яйцями.

  • Сироїдіння - це харчування з використанням тільки сирих (неварених) продуктів.








База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка