Уперше він відзначався 1980 р. Уперше він відзначався 1980 р



Дата конвертації03.06.2016
Розмір445 b.



Уперше він відзначався 1980 р.

  • Уперше він відзначався 1980 р.

  • за ініціативою Організації з питань харчування та сільського господарства (ФАО) при ООН.

  • Відтоді щорічно в цей день проходять різноманітні заходи, здатні привернути увагу світової спільноти до проблеми голоду.





Здорове, правильне харчування, є одним з найбільш значущих аспектів способу життя людини і факторів його здоров’я.

  • Здорове, правильне харчування, є одним з найбільш значущих аспектів способу життя людини і факторів його здоров’я.

  • За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% усіх захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням,

  • а 40% з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини.



Нераціональне харчування напряму пов’язане з такими проблемами, як

  • Нераціональне харчування напряму пов’язане з такими проблемами, як

  • ожиріння,

  • зайва вага,

  • гіподинамія,

  • артеріальна гіпертензія,

  • цукровий діабет,

  • а також помітно скорочує тривалість повноцінного здорового життя людини.



Голод - це голос природи, який дає сигнал, що організму потрібна їжа.

  • Голод - це голос природи, який дає сигнал, що організму потрібна їжа.

  • Апетит – це звичка, набута людиною протягом життя і проявляється бажанням поїсти внаслідок зміни настрою, певної ситуації, настання установленого часу, впливу виду, смаку, запаху їжі і навіть однієї думки про ту або іншу їжу.



В повсякденному харчуванні обов’язково мають бути:

  • В повсякденному харчуванні обов’язково мають бути:

  • білки,

  • жири,

  • вуглеводи,

  • вітаміни,

  • мінеральні речовини,

  • клітковина,

  • вода.



Для дітей перш за все необхідне споживання повноцінного білка. Адже це основний будівельний матеріал для організму.

  • Для дітей перш за все необхідне споживання повноцінного білка. Адже це основний будівельний матеріал для організму.

  • В разі його нестачі виникає гальмування росту.

  • Необхідно пам’ятати, що саме в продуктах тваринного походження білки є повноцінними.

  • Дуже корисним для організму є біле м’ясо птахів (грудинка),

  • як джерело легкозасвоюваного повноцінного білка, що практично не містить жиру.

  • Телятина та нежирна свинина відіграє важливу роль у кровотворенні (зокрема, його вживання рекомендують при недокрів’ї як джерело заліза).

  • Джерелом білка є також яйця, риба, молоко, сир, картопля, свіжа капуста, гречана, рисова, вівсяна крупа.



Жири – теж частинка тіла людини. Після травлення їх організм відкладає про запас – під шкірою та навколо життєво важливих органів, таких як серце, печінка і нирки. Вони захищають нас від холоду і запобігають пошкодженню внутрішніх органів і кісток. Тому деяка кількість підшкірного жиру дуже необхідна для підтримання здоров’я.

  • Жири – теж частинка тіла людини. Після травлення їх організм відкладає про запас – під шкірою та навколо життєво важливих органів, таких як серце, печінка і нирки. Вони захищають нас від холоду і запобігають пошкодженню внутрішніх органів і кісток. Тому деяка кількість підшкірного жиру дуже необхідна для підтримання здоров’я.

  • Найбільш необхідні для організму жири знаходяться в молоці, вершковому маслі, сметані, кефірі, йогуртах, яєчному жовтку, жирній рибі (оселедець, скумбрія, сардини), нерафінованій олії. Ці жири знижують рівень холестерину в крові, зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.



Корисність вуглеводів для організму в тому, що вони сприяють нормалізації процесів травлення, дають відчуття ситості на тривалий час, а деякі швидко втамовують голод (фрукти, мед, цукор).

  • Корисність вуглеводів для організму в тому, що вони сприяють нормалізації процесів травлення, дають відчуття ситості на тривалий час, а деякі швидко втамовують голод (фрукти, мед, цукор).

  • Вуглеводи дуже калорійні. Їх надлишок у раціоні може привести до ожиріння (особливо в дитячому віці).

  • Здоровий раціон не обходиться без клітковини, оскільки вона допомагає виводити відходи з організму. Вона також надає нашій їжі „об’єму”, підсилює моторику кишечника, нормалізує травлення і допомагає контролювати вагу.



У здоровому харчуванні ніяк не обійтись без води. Вона не вважається поживною речовиною, але виконує життєво необхідні функції: сприяє обміну речовин, виводить токсичні відходи.

  • У здоровому харчуванні ніяк не обійтись без води. Вона не вважається поживною речовиною, але виконує життєво необхідні функції: сприяє обміну речовин, виводить токсичні відходи.

  • Організм дитини шкільного віку потребує 1,5 – 2л рідини. Корисно також випивати склянку – півтори джерельної води.

  • За нестачі води в організмі людина відчуває спрагу, з’являється млявість, знижується тиск крові.

  • Якщо без їжі можна прожити більше місяця, то без води - лише кілька днів.



Ключовими компонентами здорового раціону є вітаміни і мінерали. Вони також містяться у їжі і є важливим джерелом протеїну, вуглеводів та жирів. Вітаміни й мінерали легко руйнуються у процесі обробки Найпоширенішими з вітамінів є:

  • Ключовими компонентами здорового раціону є вітаміни і мінерали. Вони також містяться у їжі і є важливим джерелом протеїну, вуглеводів та жирів. Вітаміни й мінерали легко руйнуються у процесі обробки Найпоширенішими з вітамінів є:

  • Вітамін А -

  • сприяє росту, потрібний для нормального зору.

  • Його багато у моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі.

  • Вітаміни групи В -

  • необхідні для розумової і фізичної праці.

  • Містяться вони у житньому хлібі, вівсяній та гречаній крупах, у горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці, м’ясі.

  • Вітамін С –

  • запобігає застуді, поліпшує кровообіг, сприяє росту, лікує цингу.

  • Багато його в капусті, картоплі, помідорах, цибулі, шипшині, часнику, лимонах, чорній смородині.

  • Вітамін D –

  • зміцнює кістки, запобігає рахітові.

  • Міститься в молоці, печінці, житньому хлібі, яйцях, риб’ячому жирі.



На формування м’язової, кісткової, нервової тканин у дітей впливають мікроелементи: калій,кальцій,магній, залізо, йод, фосфор, цинк.

  • На формування м’язової, кісткової, нервової тканин у дітей впливають мікроелементи: калій,кальцій,магній, залізо, йод, фосфор, цинк.

  • Тому у харчуванні мають бути : яблука,абрикоси, вишня, виноград, ананаси, квасоля, огірки, капуста, риба, м’ясо, в яких їх найбільше.



  • Здорове харчування передбачає збалансований вміст п’яти груп продуктів у денному раціоні: хліб та інші злаки, картопля, фрукти та овочі,молоко та молочні продукти,м’ясо, риба,продукти, які містять жири та продукти, які містять цукор.





Останнім часом, читаючи склад продукту на упаковці, дедалі частіше натрапляємо на речовини, позначені літерою Е та цифровим кодом. Це так звані харчові добавки, які не є обов’язковими компонентами продуктів. Проте їх використовують з метою:

  • Останнім часом, читаючи склад продукту на упаковці, дедалі частіше натрапляємо на речовини, позначені літерою Е та цифровим кодом. Це так звані харчові добавки, які не є обов’язковими компонентами продуктів. Проте їх використовують з метою:

  • - збереження поживних властивостей харчових продуктів;

  • - надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду;

  • - збільшення терміну зберігання харчових продуктів;

  • - полегшення технології обробки продовольчої сировини;

  • - здешевлення готової продукції.



Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу досягає 500 найменувань: у США перевищує 1500, у країнах ЄС досягає 1200, у Росії – 415, в Україні – 221. З метою впорядкування застосування харчових добавок країни – члени Європейського Союзу уклали угоду про єдину так звану „Є-нумерацію”, яка складається з літери „Є” та тризначного числа (від слова Європа або від англійського „їстівний”).

  • Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу досягає 500 найменувань: у США перевищує 1500, у країнах ЄС досягає 1200, у Росії – 415, в Україні – 221. З метою впорядкування застосування харчових добавок країни – члени Європейського Союзу уклали угоду про єдину так звану „Є-нумерацію”, яка складається з літери „Є” та тризначного числа (від слова Європа або від англійського „їстівний”).



Всі харчові добавки, перш ніж потрапити у виробництво, проходять тести на нешкідливість для людського організму. І тільки в тому випадку, якщо тести пройшли успішно, харчові добавки рекомендуються до широкого застосування. Виробник гарантує, що в нормальній дозі вони не викличуть інтоксикації. Але під час більш детального ознайомлення виявляється, що не завжди дозволені харчові добавки є безпечними.

    • Всі харчові добавки, перш ніж потрапити у виробництво, проходять тести на нешкідливість для людського організму. І тільки в тому випадку, якщо тести пройшли успішно, харчові добавки рекомендуються до широкого застосування. Виробник гарантує, що в нормальній дозі вони не викличуть інтоксикації. Але під час більш детального ознайомлення виявляється, що не завжди дозволені харчові добавки є безпечними.




Тепер харчовими продуктами, які не мають харчових добавок, є овочі, фрукти (крім цитрусових), рис, мінеральна вода, молоко, яйця, мед, м’ясо, цукор, горілка та продукти для новонароджених дітей.

  • Тепер харчовими продуктами, які не мають харчових добавок, є овочі, фрукти (крім цитрусових), рис, мінеральна вода, молоко, яйця, мед, м’ясо, цукор, горілка та продукти для новонароджених дітей.



Вчені назвали 10 самих корисних для людини продуктів:

  • Вчені назвали 10 самих корисних для людини продуктів:

  • 1. Помідори - чемпіони! Вони очолили рейтинг корисності продуктів, складений британськими фахівцями. Вчені враховували наявність у продукті вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів. Причому в тій біохімічній формі, яка легко засвоюється організмом і дозволяє корисним речовинам реально брати участь у омолодженні і тонусі різних його систем. У томатах багато активного антиоксиданту - лікопіну, клітковини і калію. Численні дослідження показують, що вони підтримують серцево-судинну систему. Томатний сік м'яко знижує артеріальний і внутрішньочерепний тиск, його корисно вживати при гіпертонії і глаукомі.



У ній чимало рослинних білків, клітковини, вітамінів групи В, розчинних харчових волокон. Усього одна мисочка вівсяної каші (близько 30 г вівсяної крупи) може знизити кров'яний тиск на 5-10 одиниць. До того ж вона очищує травну систему від токсинів.

  • У ній чимало рослинних білків, клітковини, вітамінів групи В, розчинних харчових волокон. Усього одна мисочка вівсяної каші (близько 30 г вівсяної крупи) може знизити кров'яний тиск на 5-10 одиниць. До того ж вона очищує травну систему від токсинів.



Ці фрукти містять вітаміни А, С і Е. В їх насінні також є жирні кислоти омега-3. Вони корисні для підтримки еластичності суглобів. Людям, страждаючим артритами і артрозами, корисно з'їдати хоча б по два ківі на тиждень.

  • Ці фрукти містять вітаміни А, С і Е. В їх насінні також є жирні кислоти омега-3. Вони корисні для підтримки еластичності суглобів. Людям, страждаючим артритами і артрозами, корисно з'їдати хоча б по два ківі на тиждень.



У сортах типу ізабелла багато біофлавоноїдів, які уповільнюють процеси окислення в організмі, підтримують судини в тонусі, попереджають утворення тромбів. Також ці речовини чинять опір виникненню злоякісних клітин.

  • У сортах типу ізабелла багато біофлавоноїдів, які уповільнюють процеси окислення в організмі, підтримують судини в тонусі, попереджають утворення тромбів. Також ці речовини чинять опір виникненню злоякісних клітин.



Вони містять велику кількість вітаміну С, а також пектини. Ці корисні ферменти знижують в крові рівень "поганого" холестерину

  • Вони містять велику кількість вітаміну С, а також пектини. Ці корисні ферменти знижують в крові рівень "поганого" холестерину

  • 6. Броколі

  • Цей різновид капусти містить багато антиоксидантів, калію і магнію. Є відмінним дієтичним продуктом при порушеннях обміну речовин.



містять особливі жирні кислоти, які сприяють оновленню кровоносних судин. А також ферменти, що регулюють рівень цукру в крові.

  • містять особливі жирні кислоти, які сприяють оновленню кровоносних судин. А також ферменти, що регулюють рівень цукру в крові.

  • 8. Крес-салат

  • З усіх листових салатів він найбагатший йодом, залізом, вітамінами А і С.



Містить речовину аліцин, що знижує тиск при гіпертонії. А ще всім

  • Містить речовину аліцин, що знижує тиск при гіпертонії. А ще всім

  • відомі антибактеріальні властивості часнику. Іспанці ж називають часник найкращим афродизіаком, тобто засобом, що викликає сексуальні бажання.



богата антиоксидантами і вітаміном Е.

  • богата антиоксидантами і вітаміном Е.





· При приготуванні їжі необхідно звертати увагу на якість продуктів харчування.

  • · При приготуванні їжі необхідно звертати увагу на якість продуктів харчування.

  • · У кожного продукту є свій строк зберігання. Особливо ретельно треба ставитись до використання в їжу продуктів, що швидко псуються: молочних, м’ясних, рибних.

  • · Страви з м’яса та риби потрібно відразу використовувати в їжу.

  • · В холодильнику м’ясо зберігають 5 діб, рибу і птицю – до 2 діб, яйця – до 3 тижнів, сметану – до 3 діб.

  • · Щоб купити свіжі продукти, дивись на дату виготовлення, що вказана на упаковці.

  • · Щоб визначити, чи свіжі яйця, необхідно помістити яйце в склянку з водою: якщо яйце лежить на дні – воно свіже; піднялось кінчиком вгору – йому 2-3 тижні і використовувати його можна лише в тісто; спливло вгору – викинь, воно – зіпсоване.

  • · Можна отруїтись і хлібом. Запліснявілий хліб їсти недопустимо. Деякі види плісняви виробляють отруту.

  • · Продукти, які можуть нести небезпеку в літній період: розрізаний кавун, вінегрет, гречана та манна каші, овочеві салати, розтавше і знову заморожене морозиво.

  • · Заморожені продукти зберігають більше вітамінів, ніж ті, що знаходяться в той самий час просто на повітрі.



Той, хто дбає про своє здоров’я, має дотримуватись трьох принципів здорового харчування: помірність, різноманітність, збалансованість.

  • Той, хто дбає про своє здоров’я, має дотримуватись трьох принципів здорового харчування: помірність, різноманітність, збалансованість.

  • Помірність – щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних витрат організму.

  • Різноманітність – передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі та фрукти; м’ясо та молочні вироби).

  • Збалансованість – означає правильне співвідношення цих груп продуктів.




База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка