Виконала: студентка окр “Магістр” 2 р н. рибогосподарського ф-ту



Дата конвертації03.06.2016
Розмір445 b.


Ефективність заходів з профілактики при вирощуванні товарного коропа (Cyprinus carpio L.) за інтенсивної технології на базі ВП НУБіП України «Немішаєвський агротехнічний коледж»

  • Виконала: студентка ОКР “Магістр” 2 р. н.

  • рибогосподарського ф-ту

  • Іванова Тетяна

  • Керівник: проф. д.с-г.наук Вовк Н.І.


АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ

  • В останні роки все більшого значення набуває аквакультура, яка забезпечує більше чверті загального об’єму харчової рибної продукції, що виробляється в світі. Нині світова продукція аквакультури досягла майже 40 млн. т.

  • І однією з основних умов успішного розвитку рибництва є благополуччя водойм щодо заразних хвороб. Боротьба з хворобами риб ведеться шляхом їх попередження (профілактики) та лікування. Профілактична робота в рибних господарствах включає в себе рибоводно-меліоративні та ветеринарно-санітарні заходи.

  • Профілактичні заходи здійснюють до виникнення масового зараження чи виявлення хвороби, тому вони є обов’язковою складовою частиною біотехніки вирощування риби. Так, наприклад, весняна обробка спрямована на звільнення риби від збудників гельмінтозів та крустацеозів.

  • Меліоративні роботи направлені на покращення санітарного стану ставів.

  • Такі заходи дають змогу контролювати умови утримання та годівлі риби, кормову базу в ставах, стан риби відносно до захворювань.



ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ

  • Об’єкт дослідження – короп різновікових груп

  • Мета роботи - висвітлити основні технологічні процеси та показати ефективність заходів з профілактики при вирощування товарного коропа за інтенсивної технології у ВП “Немішаєвський агротехнічний коледж ”

  • Завдання:

  • Ознайомитися з біологією основних рибних об'єктів вирощування у водоймах ВП НУБіП України “Немішаєвський агротехнічний коледж ”

  • Ознайомитись з особливостями вирощування коропа за інтенсивною технологією у водоймах ВП НУБіП України “Немішаєвський агротехнічний коледж ”

  • Здійснити аналіз іхтіопатологічної ситуації при вирощуванні риби у водоймах ВП НУБіП України “Немішаєвський агротехнічний коледж ”

  • Визначити економічну ефективність заходів з профілактики при вирощуванні товарного коропа у водоймах ВП НУБіП України “Немішаєвський агротехнічний коледж ”



МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

  • Об'єкт досліджень – короп різних вікових груп.

  • Основні засоби інтенсифікації у ВП “Немішаєвський агротехнічний коледж” при вирощуванні коропа:

  • Клінічний огляд проводили за загальноприйнятими методами. Відмічали стан поверхневих покривів, зябер, наявність гіперемій, виразок.

  • Патолого-анатомічний розтин риб здійснювали, користуючись прийнятим в іхтіопатології методом

  • Статистична обробка експериментальних даних виконувалась з використанням відповідної комп’ютерної програми Excel.



Господарсько-цінні риси коропа:

  • найбільш розповсюджена цінна промислова риба, яка швидко росте та дуже плодюча;

  • м’ясо коропа має добрі смакові якості, містить близько 16% білків та 15% жиру; страви виготовлені з цієї риби мають високу калорійність, засвоєння та приємний вигляд і смак;

  • не дуже вимогливий до умов середовища, а отже має широку екологічну пластичність, стресостійкий;

  • здатний споживати штучні корми, невибагливий до якості кормів;

  • здатний досягати статевої зрілості і давати якісну ікру і сперму в умовах індустріальних господарств.



Хвороби коропа

  • Інфекційні хвороби:

  • вірусні

  • бактеріальні

  • мікози

  • Інвазійні хвороби:

  • протозоози

  • гельмінтози

  • крустацеози

  • Незаразні хвороби:

  • порушення умов годівлі та утримання риби

  • отруєння різними хімічними речовинами



Інфекційні хвороби. Вірусні Весняна віремія коропа

  • Збудник – РНК-вмісний вірус (Rhabdovirus carpio) кулеподібної форми

  • Джерело інфекції – трупи, хворі і перехворівші риби, мул, вода.

  • Шляхи занесення інфекції: рибоводний інвентар, транспортні засоби при перевезенні живої риби, водоплаваючі птахи.

  • Патологоанатомічні зміни:

  • Обширний набряк тіла;

  • Нагромадження у черевній порожнині жовтуватої, іноді з домішками крові, рідини

  • Набряк внутрішніх органів

  • Лікування не розроблено, тому для запобігання захворювання краще проводити своєчасно заходи профілактики



Інфекційні хвороби. Бактеріальні Аеромоноз коропа

  • Збудник - Aeromonas hidrophila

  • Джерело збудника інфекції – хворі риби, їх виділення і трупи, а також риби-мікробоносії

  • Шляхи занесення – вода, хвора риба, водоплавні і рибоїдні птахи, знаряддя лову, рибоводний інвентар, тара тощо.

  • Перебіг хвороби. Інкубаційний період може становити 3 – 30 діб. Захворювання перебігає у гострій, підгострій та хронічній формах.

  • Риба, яка перехворіла аеромонозом, набуває відносного імунітету.

  • Заходи боротьби. Ванни з левоміцетином, синтоміцином і метиленовим синім. З кормом дають хлорамфенікол, тетрациклін, ніфулін, ветдипасфен, сульгін, грізин, кормогрізин. Найбільш ефективне – періодичне літування ставів, заводський спосіб інкубації ікри та ізольоване вирощування всіх вікових груп риб



Інфекційні хвороби. Мікози Сапролегніоз

  • Збудник – нижчі гриби роду Saprolegnia

  • Клінічні ознаки хвороби. На початковій стадії на шкірі, плавцях або зябрах з'являються білі тонкі нитки, які перпендикулярно відходять від поверхні тіла риби. При подальшому розвитку хвороби помітний ватоподібний наліт, який складається з переплетених гіфів.

  • При добрих умовах утримання і повноцінній годівлі риби не хворіють навіть при наявності у воді збудника хвороби.

  • Заходи боротьби та профілактика. На початковій стадії хвороби рекомендуються ванни з 5% розчином кухонної солі при експозиції 5 хв., малахітовий зелений у концентрації 1 : 200000 протягом години. Профілактика забезпечується своєчасним та старанним виконанням комплексу рибницько-меліоративних, ветеринарно-санітарних і лікувальних заходів.



Інвазійні хвороби. Протозози Іхтіофтиріоз

  • Збудник – рівновійкова інфузорія Ichtiyophthirius multifilus з родини Ophtyoglenidae.

  • Джерело інвазії – хворі риби і паразитоносії.

  • Клінічні ознаки. Спричинює запалення шкіри плавців і зябер. На початку хвороби зябра темно-вишневого кольору внаслідок переповнення капілярів венозною кров'ю і крововиливів. З розвитком хвороби одні ділянки зябер стають анемічними, інші некротизуються. При масовому ураженні паразит поселяється на рогівці ока і навіть у ротовій порожнині.

  • Заходи боротьби. Для запобігання появи хвороби потрібно суворо дотримуватись ветеринарно-санітарних правил для рибницьких господарств і здійснювати комплекс рибницько-меліоративних робіт. Для боротьби з хворобою застосовують хлористий натрій, розчин малахітового зеленого, в США є вакцина проти іхтіфтиріозу.



Інвазійні хвороби. Гельмінтози



Інвазійні хвороби. Крустацеози



Загальна характеристика господарства

  • ВП “Немішаєвський агротехнічний коледж” знаходиться в смт. Немішаєво Київської області, яке розташоване у межах Поліської низовини.

  • У ставах ВП “Немішаєвський агротехнічний коледж” щорічно із заходів інтенсифікації проводиться:

        • осушення та промороження ложа,
        • меліорація водоскидної сітки,
        • видалення вищої водяної рослинності.
  • Дане господарство не є ні товарним господарством, ні відтворювальним. Воно є виключно практично-науковою базою для студентів Національного університету біоресурсів і природокористування України.



Гідрохімічні показники водного середовища ставів у ВП «Немішаєвський агротехнічний коледж»



Середньосезонні показники біомаси кормових гідробіонтів ставів у ВП “Немішаєвський агротехнічний коледж”



ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ТОВАРНОГО КОРОПА ЗА ІНТЕНСИВНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ У ВП “НЕМІШАЄВСЬКИЙ АГРОТЕХНІЧНИЙ КОЛЕДЖ”



Профілактична обробка риби



Профілактичні заходи



Економічна ефективність



ВИСНОВКИ

  • 1. Гідрохімічний режим рибогосподарських водойм ВП “Немішаєвський агротехнічний коледж” відповідав вимогам до риборозведення.

  • 2. Заходи інтенсифікації включали меліорацію водойм, використання мінеральних (аміачна селітра, суперфосфат) та органічних (перепрілий перегній) добрив для стимуляції розвитку природної кормової бази і годівлю кормосумішами із дерті пшениці та гороху.

  • 3. Профілактичну обробку здійснювали весною та восени при пересадці риби (фіолетовим “К”) та безпосередньо у стави (метиленовим синім) під час вегетаційного сезону.

  • 4. Заходи з профілактики інфекційних та інвазійних хвороб риб поліпшили епізоотичний стан водойм та зберегли 24,1% товарної рибної продукції.



Дякую за увагу !




База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка