Вода та здоров’я. Значення води в житті людини. Гігієнічні вимоги до якості питної води



Дата конвертації01.01.2017
Розмір445 b.


  • ЛЕКЦІЯ

  • на тему: Вода та здоров’я. Значення води в житті людини. Гігієнічні вимоги до якості питної води




План лекції

  • 1. Вступ.

  • 2. Фізіологічне значення води.

  • 3. Гігієнічне значення води.

  • 4. Господарсько-технічне значення води.

  • 5. Епідеміологічне значення води.

  • 6. Вимоги до якості питної води.

  • 6.1.Епідеміологічна безпека

  • 6.2. Нешкідливість хімічного складу питної води.

  • 6.3. Радіаційна безпека питної води.

  • 6.4. Органолептичні властивості питної води.

  • 7. Показники хімічного забруднення питної води

  • 8. Висновок.



  • Організм дорослої людини складається в середньому на 65 % з води.

  • З віком її кількість зменшується.

  • Так, зародок людини містить 97 % води, організм новонароджених - 77 %, у 50 річному віці кількість води в організмі складає лише 60 %.

  • Основна маса води (70 %) зосереджена в середині клітин, а 30 % - це позаклітинна вода.



  • У різних органах і тканинах вміст води не однаковий:

  • скелет містить 20 %,

  • м’язова тканина – 76%,

  • сполучна тканина – 80%,

  • плазма крові – 92%,

  • скловидне тіло - 99 % води.



  • ФІЗІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ВОДИ

  • Всі біохімічні реакції, що пов’язані з процесами травлення і засвоєння поживних речовин, протікають у водному середовищі.

  • Разом з солями вода приймає участь в підтримці найважливішої фізіологічної константи організму - величини осмотичного тиску.

  • За рахунок малої в’язкості, а також здатності розчиняти різні хімічні речовини і вступати з ними в не міцні зв’язки вода, що є основною частиною крові, грає роль транспортного засобу.

  • Вона є основою кислотно-лужної рівноваги в організмі, оскільки проявляє властивості як кислот, так і основ.

  • Всі процеси засвоєння і виділення в організмі також протікають у водному середовищі.



ЕКЗОГЕННА ВОДА

  • ЕКЗОГЕННА ВОДА

  • Добова потреба людини у воді складає 2,5-3,0 л.

  • Вода в організм людини надходить з питвом і харчовими продуктами.

  • З питною водою поступає багато солей, в тому числі макро- і мікроелементи, такі як кальцій, магній, натрій, калій, йод, фтор та ін.



  • ЕНДОГЕННА ВОДА

  • При повному окисненні 100 г :

  • жирів утворюється 107 г води,

  • вуглеводів - 55,5 г води,

  • білків - 41 г води.



  • ВИДІЛЕННЯ ВОДИ З ОРГАНІЗМУ

  • У стані спокою з організму людини виводиться води

  • через нирки - 1,5 л/добу,

  • через легені - приблизно 0,4 л,

  • через кишки - близько 0,2 л.

  • Ще 0,6 л води виділяється через пори шкіри, в процесі терморегуляції організму.

  • Щодоби з організму людини в стані спокою виводиться біля 3 л води.

  • При роботі, в гарячих цехах, літом в полі, патологічних станах тощо виведення води може збільшуватися до 8-10 л.



  • Симптоми зневоднення організму людини (Є.Адольф, 1952)

  • При зменшенні води в організмі (в % від маси тіла) спостерігається:

  • 1-5 % -- спрага, нездужання, економія рухів, втрата апетиту, почервоніння шкіри, подразливість, сонливість, підвищення температури тіла.

  • 6-10 % -- запаморочення, задишка, відчуття повзання “мурашок” в кінцівках, зменшення об’єму крові, зупинка слиновиділення, ціаноз, нечітка мова, важкість ходьби.

  • 11-15 % -- марення, розпухання язика, утруднення ковтання, глухота, послаблення зору, в’ялість і оніміння шкіри, болюче сечовиділення, анурія.

  • 15-20 % від маси тіла за температури повітря понад 30 0С є смертельною.

  • 25 % - є смертельною при любій температурі.



Гігієнічне значення води

  • Використання води для:

  • видалення нечистот через каналізаційну мережу – 41 %,

  • підтримки чистоти тіла- 37 %,

  • приготування їжі і миття посуду – 6 %,

  • для пиття – 5 %,

  • прання білизни – 4 %,

  • прибирання житла і громадських приміщень- 3 %,

  • поливу вулиць і зелених насаджень- 3 %,

  • для миття автомобіля – 1 %,



Епідеміологічне значення води

  • Забруднена вода може бути причиною виникнення ряду гострих шлунково-кишкових інфекцій, як то холера, черевний тиф, паратифи, бактерійна й амебна дизентерія, гострі ентерити інфекційного характеру тощо.

  • Це в значному ступені залежить від умов водопостачання, санітарної очистки населених місць, рівня санітарної культури і освіти населення.



Доброякісна питна вода повинна бути:

  • 1. Безпечною в епідемічному відношенні. Вода не повинна містити патогенних мікробів, вірусів та інших біологічних включень, небезпечних для здоров’я споживачів.

  • 2. Придатною за хімічним складом (найсприятливіший з фізіологічної точки зору). Шкідливі речовини не повинні наносити шкоду споживачеві, обмежувати використання води в побуті.

  • 3. Безпечною в радіаційному відношенні.

  • 4. Мати добрі органолептичні властивості (бути прозорою, без кольору, не мати будь-якого присмаку або запаху).







Токсикологічні показники нешкідливості хімічного складу питної води





  • При вживанні води з підвищеною концентрацією нітратів можливе виникнення метгемоглобінемії,

  • Яка супроводжується токсичним ціанозом

  • Частіше всього токсичним ціанозом хворіють діти, яким молочні суміші готують на воді, в якій вміст нітратів перевищує 45 мг/дм3.

  • Нітрати в травному каналі дітей з допомогою мікрофлори відновлюються до нітритів. Останні, всмоктуючись в кров і сполучаючись з гемоглобіном крові, утворюють метгемоглобін, не здатний переносити кисень.



  • Нормальний вміст фтору у воді -- від 0,7 до 1,5 мг/дм3 сприяє нормальному розвитку і мінералізації кісток і зубів.

  • Підвищений вміст фтору -- понад 1,5 мг/дм3 викликає флюороз, який проявляється ураженням емалі зубів у вигляді пігментованих жовтих і коричневих плям.

  • Вміст фтору у воді більше 5 мг/дм3 --викликає ураження не тільки зубів але і кістково-суглобового апарату.

  • Недостатня кількість фтору у воді -- менше 0,7 мг/дм3 призводить до розвитку карієсу зубів (гнилі зуби).

  • З метою профілактики карієсу зубів на головних спорудах водогонів проводять збагачування води фтором. Фторування води проводять фторидом чи кремнефторидом натрію.



Радіаційна безпека питної води

  • визначається в Бк/дм3 за гранично допустимими рівнями сумарної активності альфа- та бета- випромінювачів.

  • Загальна об’ємна активність альфа-випромінювачів не повинна перевищувати 0,1 Бк/дм3,

  • бета-випромінювачів - 1,0 Бк/дм3.





  • Загальна твердість води переважно зумовлюється присутністю в ній карбонатів, бікарбонатів, хлоридів, сульфатів та інших сполук кальцію і магнію.

  • Вона поділяється на карбонатну (усувну) і постійну (неусувну).

  • Кальцій багатьох харчових продуктів засвоюється лише на 30 %, тоді як кальцій питної води - на 90 %.



  • Хлориди (хлор-іон). Прісні води переважно містять до 30-50 мг/дм3 хлоридів. Якщо їх кількість перевищує 350-500 мг/дм3, такі води мають солонуватий присмак і несприятливо впливають на шлункову секрецію.

  • Вміст хлоридів у водогінній питній воді не повинен перевищувати 250 мг/дм3, в окремих випадках допускається до 350 мг/дм3.



  • Сульфати (сульфат-іон)

  • в кількостях понад 500 мг/дм3 надають воді гіркувато-солонуватого присмаку, несприятливо впливають на шлункову секрецію і можуть спричинювати диспепсичні явища (особливо при одночасному великому вмісті магнію у воді) у осіб, які не звикли до води такого складу. Згідно стандарту кількість сульфатів у питній воді не повинна перевищувати 250 (350) мг/дм3.



  • Солі заліза (більше 0,3 мг/дм3) і марганцю (більше 0,1 мг/дм3) надають воді в’яжучого присмаку. Значно погіршується і смак чаю, приготованого на такій воді. Така вода непридатна для деяких процесів в харчовій промисловості надає маслу, сиру та іншим харчовим продуктам неприємного присмаку, в побуті (забарвлює білизну під час прання тощо).



  • Хімічні показники забруднення джерела води. До них належать речовини, які містяться у сечі і фекаліях людей і тварин, або продукти їх розпаду (органічні сполуки, аміак, нітрити, нітрати, хлориди та ін.). Ці сполуки самі по собі в тих кількостях, в яких вони трапляються у прісній воді, нешкідливі для здоров’я людини і лише, вказують на забруднення ґрунту і води. Але поряд із ними вода може містити і патогенні мікроорганізми.




База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка