Вуглеводи поділяються: Моносахариди – тріози, треози, пентози і гексози



Дата конвертації17.06.2016
Розмір445 b.


ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ ТА ЛІКАРСЬКА РОСЛИННА СИРОВИНА, ЯКА МІСТИТЬ ПОЛІСАХАРИДИ


Вуглеводи – велика група первинних продуктів фотосинтезу, які є альдегідо- та кетоспиртами.

  • Вуглеводи поділяються:

  • Моносахариди – тріози, треози, пентози і гексози;

  • Олігосахариди – дисахариди, трисахаримди і т.д.;

  • Полісахариди – гомо- та гетерополісахариди



Полісахариди (поліози, глікани) – являють собою високомолекулярні вуглеводи-біополімери, утворені великою кількістю моносахаридів, зв'язаних О-глікозидними зв'язками

  • Гомополісахариди (крохмаль, інулін, клітковини та їх ефіри, глікоген) складаються із моносахаридних залишків одного типу

  • Гетерополісахариди (слизи, камеді, пектинові речовини, агароїди, альгінати) – із залишків різних полісахаридів та їх похідних



Гомополісахариди – це полісахариди, що побудовані з однакових моносахаридів

  • В залежності від вуглеводневого компоненту їх поділяють на:

  • Глюкани - амілоза, амілопектин, целюлоза, глікоген, декстрини, хітин;

  • Фруктани – інулін;

  • Галактани – агар-агар, карагінан



Суміш глюканів амілози та амілопектину містить крохмаль.

  • Фармакопея дозволяє використання декількох сортів крохмалю:

  • крохмаль картопляний – Amylum Solani, який одержують з бульб картоплі:

  • крохмаль пшеничний – Amylum Tritici з пшениці літньої, або м'якої;

  • крохмаль кукурудзяний – Amylum Maydis з зернівок кукурудзи звичайної;

  • крохмаль рисовий – Amylum Oryzae з зернівок рису посівного.

  • Крохмаль утворюється внаслідок фотосинтезу в листках зелених рослин, там під впливом ферментів амілаз і фосфорилаз перетворюється на розчинні сполуки і надходять в різні органи (насіння, плоди, бульби), відкладаючись у вигляді крохмальних зерен, специфічних за формою і розміром для кожного виду рослин.



Методи одержання крохмалю:

  • картопляний крохмаль отримують механічним шляхом.

  • крохмаль злакових отримують збродженням, в результаті якого клейковина руйнується, а крохмаль залишається незмінним.



Фруктани – це полісахариди, які побудовані із залишків D-фруктози

  • Вони є продуктами фосфорилювання сахарози. Фруктани погано розчинні у холодній воді і добре розчинні у гарячій.

  • Інулін – основний представник фруктанів. Іноді зустрічається разом з інулідами, які мають 10-12 залишків фруктози і завдяки цьому добре розчинні у воді. Інулін та інуліди не забарвлюються йодом.

  • Застосування:

  • вживання інуліну знижує кількість патогенних бактерій та підвищує кількість біфідобактерій у кишечнику;

  • посилює гліколіз

  • регулює обмін ліпідів

  • рекомендується хворим на цукровий діабет

  • виготовляють харчові біодобавки



Галактани виділяють із різноманітної рослинної сировини (ялиці, берези білої, люпину білого).

  • Медичне застосування мають галактани сульфовані, до яких належать полісахариди морських водоростей.

  • Ці полісахариди за складом, будовою та властивостями поділяють на дві групи:

  • групу агару

  • групу карагінану



  • Агар-агар – це суміш полісахаридів агарози і агаропеткину.

  • Агароза побудована із ланок агаробіози, що строго повторюються, з'єднаних у ланцюги бета-1,3-глікозидним зв'язком.

  • Агаропектин – це фракція кислих полісахаридів, в яких вуглеводи з'єднані бета-1,3-глікозидним зв'язком, але регулярність їх замаскована наявністю залишків піровиноградної кислоти.

  • Застосування:

  • виготовлення щільних поживних середовищ для культивування та діагностики бактерій;

  • як драглеутворюючий засіб в харчовій промисловості;

  • агароза є носієм при гель-хроматографії, афінній хроматографії, електрофорезі на гелях, імунодифузії та імуноелектрофорезі;

  • входить до складу деяких лікарських засобів як допоміжна речовина або ентеросорбент



Карагінан – група нерозгалужених сульфованих полісахаридів, молекула яких побудована із залишків похідних D-галактопіранози із строгим чергуванням альфа-1,3- і бета-1,4-зв’язків між ними.

  • Карагінан – група нерозгалужених сульфованих полісахаридів, молекула яких побудована із залишків похідних D-галактопіранози із строгим чергуванням альфа-1,3- і бета-1,4-зв’язків між ними.

  • Для промислового використання карагінанів використовують

  • червоні водорості.

  • Застосування:

    • харчовій промисловості як стабілізатор білкових розчинів;
    • фармацевтичній практиці;
    • косметології


Фізичні властивості

  • Полісахариди – аморфні, рідко кристалічні речовини, нерозчинні в спирті та неполярних розчинниках.

  • Розчинність їх у воді різна:

  • деякі гомополісахариди не розчиняються через міцні міжмолекулярні зв'язки (клітковина, крохмаль), інші або

  • розчиняються (глікоген), або

  • утворюють гелі (слизи, пектини, камеді).

  • В присутності кислот і ферментів полісахариди здатні полімеризуватись



Лікарські рослини та лікарська рослинна сировина, яка містить фруктани

  • КОРЕНІ ЦИКОРІЮ

  • RADICES CICHORII Цикорій дикий – Cichorium intybus Родина Айстрові – Asteraceae









Гетерополісахариди

  • Слизи – це гетерополісахариди, які часто утворюються у водоростях, рослинах родин мальвових, подорожникових, айстрових, льонових. Уворюються в результаті переродження живих клітин і тканин, тобто природного біологічного процесу.

  • Класифікація:

  • За походженням і утворенням слизи поділяються на такі групи:

  • Слизи, які утворюються в рослинах шляхом слизового переродження клітинних оболонок;

  • Слизи, які утворюються шляхом ослизнення живих клітин;

  • слизи водоростей;

  • слизи бактерій

  • За хімічним складом їх можна поділити на чотири групи:

  • Глюкоманани;

  • Галактоманани;

  • Камедеподібні слизи;

  • Слизи злакових



Сприяють утворенню слизу

  • Сприяють утворенню слизу

  • тепло,

  • волога,

  • світлова енергія.

  • Полісахариди служать для рослин резервуаром води,

  • захисним біоколоїдом.

  • Способи отримання. Вилучають слизи з сировини шляхом розчинення у воді. Крохмаль не розчиняється у воді, його вимивають з тканин холодною водою.



  • Сушіння. Сушать тонким шаром при хорошій вентиляції і частому перемішуванні. Оптимальна температура сушки 50-60°С.

  • Зберігання. У сухому місці. При зволоженні сировина відволожується, пліснявіє, прокисає, темніє, уражається мікроорганізмами.

  • Застосування. Обволікаюча, пом'якшувальна, протизапальна, ранозагоювальна дія. Застосовуються при хворобах носоглотки, бронхітах, захворюваннях кишечника. Встановлено, що деякі полісахариди підвищують імунітет, володіють крововоспинними властивостями.



До складу камеді входять: гексози: D-галактоза і D-манноза; пентози: L-apaбіноза і D-ксилоза; метилпентози: L-рамноза і L-фукоза; уронові кислоти: D-глюкуронова і D-галактуронова кислоти Камеді отримують при штучній підсічці рослинних тканин. Джерелом камеді служать стовбури абрикоси, астрагалів, деяких акацій.



Фізико-хімічні властивості

  • Камеді - переважно ексудативні продукти, які утворюються на місцях різних випадкових (природних) дефектів або в результаті штучних дій на рослину.

  • Камедь позбавлена смаку, але деякі з них мають солодкуватий, рідше - гіркуватий смак. Вони нерозчинні в етанолі, ефірі, хлороформі та інших органічних розчинниках. Деякі камеді у воді розчиняються не повністю або тільки набухають.



Пектини є полісахариди клітинних стінок. Основним компонентом пектинових полісахаридів є поліуронові кислоти. У вищих рослин вони складаються із залишків D-галактуронової кислоти

  • Пектинові речовини є вельми важливим компонентом рослинних клітин, хоч і складають незначну частину клітинних стінок (не більше 5%).

  • Застосування. У фармації пектин застосовують як цінний допоміжний продукт при виготовленні ряду лікарських форм (у емульсіях - як емульгатор, в пілюльних масах - як зв'язуючий компонент і ін.)



ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ ТА ЛІКАРСЬКА РОСЛИННА СИРОВИНА, ЯКА МІСТИТЬ ГЕТЕРОПОЛІСАХАРИДИ













ТРАВА ПОДОРОЖНИКА БЛОШИНОГО СВІЖА HERBA PLANTAGINIS PSYLLII RECENS НАСІННЯ ПОДОРОЖНИКА БЛОШИНОГО - SEMINA PSYLLII ПОДОРОЖНИК БЛОШИНИЙ - PLANTAGO PSYLLIUM РОДИНА ПОДОРОЖНИКОВІ – PLANTAGINACEAE






База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка