Загальна характеристика вуглеводів. Моно-, ди- і полісахариди. Будова, властивості, застосування Гальчук Н. П



Дата конвертації26.12.2016
Розмір445 b.


  • Івано-Франківська область

  • с.Делева

  • Делівська ЗОШ 1-3 ступенів

  • вчитель хімії Гальчук Надія Петрівна


  • Тема уроку:

  • Загальна характеристика вуглеводів. Моно-, ди- і полісахариди. Будова, властивості, застосування

  • Гальчук Н.П.



Цілі уроку:

  • Цілі уроку:



  • Який хімічний склад харчових продуктів?

  • Які з перерахованих вами речовин є органічними?

  • Які функціональні групи характерні для спиртів, альдегідів, карбонових кислот?



R-CH2-OH R-CH2- C=O R-CH2- C=O







Глюкоза

  • Глюкоза





Сахароза — багатоатомний спирт, добре розчинний у воді, здатний утворювати перенасичені розчини; розплавлена сахароза утворює аморфну, прозору масу — карамель.

  • Сахароза — багатоатомний спирт, добре розчинний у воді, здатний утворювати перенасичені розчини; розплавлена сахароза утворює аморфну, прозору масу — карамель.

  • Сахароза складається із залишків циклічної глюкози та фруктози.

  • Для сахарози характерна реакція гідролізу:

  • С12Н22О11 + Н2О Н2SO4→C6H12O6 + C6H12O6

  • ГЛЮКОЗА ФРУКТОЗА

  • ізомери сахарози — мальтоза й лактоза.

  • Мальтозу називають солодовим цукром, а лактоза є складовою молока і називається молочним цукром.

  • У результаті гідролізу мальтози утворюється альфа-форма глюкози, а лактози — бета-форма.



Налийте в пробірку 0,5 мл розчину глюкози та стільки ж їдкого натру, а потім додайте одну-дві краплі розчину купрум(ІІ) сульфату.

  • Налийте в пробірку 0,5 мл розчину глюкози та стільки ж їдкого натру, а потім додайте одну-дві краплі розчину купрум(ІІ) сульфату.

  • Суміш струсіть. Одержаний розчин збережіть для наступного досліду.

  • Опишіть спостереження. Поясніть, чому сталося розчинення купрум (ІІ) гідроксиду.





До свіжоприготовленого осаду купрум (ІІ) гідроксиду добавте 1 мл глюкози, вміст пробірки розмішайте

  • До свіжоприготовленого осаду купрум (ІІ) гідроксиду добавте 1 мл глюкози, вміст пробірки розмішайте

  • Опишіть спостереження

  • Добавте 0,5 мл лугу і нагрівайте у полум'ї спиртівки так, щоб спочатку прогрілась лише верхня частина розчину, а потім і решта.

  • Опишіть спостереження.





Спиртове бродіння глюкози:



Дослід 13. Розчинення крохмалю у воді

  • Дослід 13. Розчинення крохмалю у воді

  • У пробірку на дно всипте трішки порошку крохмалю і долийте 4-5 мл холодної води.

  • Суміш добре перемішайте скляною паличкою.

  • Спостерігайте утворення суспензії крохмалю.

  • В іншій пробірці нагрійте 2-3мл води і добавляйте невеликими порціями суспензію крохмалю.

  • Рідину перемішайте.

  • Опишіть зовнішній вигляд утвореного крохмального клейстеру.



Дослід 14. Реакція крохмалю з іодом

  • Дослід 14. Реакція крохмалю з іодом

  • До 1 мл розчину крохмалю добавте 1 мл води і додайте одну краплю розчину іоду.

  • Одержану забарвлену рідину нагрійте до знебарвлення, а потім остудіть у склянці з водою.

  • Опишіть спостереження.

  • Опишіть умови перебігу реакції між крохмалем і йодом.



Застосування і біологічна роль вуглеводів.

  • Застосування і біологічна роль вуглеводів.

  • Міні-конференція (повідомлення учнів)



Висновки

  • Висновки

  • 1. Вуглеводи — це природні речовини, які входять до складу рослинних і тваринних організмів, вони утворюються переважно в авто­трофних організмах унаслідок процесу фотосинтезу з неорганічних речовин, що доводить нам єдність неорганічного та органічного світу і їх взаємозв'язок із космосом.

  • 2. Залежно від будови вони поділяються на моно-, ди- та полісахариди.

  • Ди- та полісахариди підлягають гідролізу до моносахаридів.

  • 3. Властивості вуглеводів зумовлені їхнім складом і будовою.

  • 4. В організмі людини виконують надзвичайно важливі функції, які необхідні для процесів життєдіяльності, входять до складу нуклеїнових кислот, що є носіями гене­тичної, спадкової інформації.

  • 5. Вуглеводи широко використову­ються в різних галузях промисло­вості.

  • Хімічну формулу С12Н22О11 має не лише сахароза, але і її ізомери — мальтоза й лактоза. Мальтозу називають солодовим цукром, а лактоза є складовою молока і називається молочним цукром. У результаті гідролізу мальтози утворюється альфа-форма глюкози, а лактози — бета-форма. На відміну від сахарози, мальтоза й лактоза мають відновні властивості, для них характерна реакція «срібного дзеркала».



  • Опрацювати матеріал

  • параграфа 32

  • відповісти на запитання

  • виконати письмово тести 2,3,4,8

  • (ст.219).



  • Хімія часто обдаровувала мене найбільшими насолодами пізнання ще не розвіданих таємниць природи. Вона дала мені можливість служити людям... Я впевнений, що жоден з тих, хто зацікавиться хімією, не пошкодує про те, що вибере цю науку своєю спеціальністю.

  • Н.Д. Зелінський Дякую за увагу!




База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка