Закон України про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення Закон України «Про питну воду та питне водопостачання»



Дата конвертації01.01.2017
Розмір445 b.



Завдання організації — забезпечити таку якість води, льоду або пари, що контактують із харчовими продуктами, яка була б прийнятною для цільового використання на виробничих потужностях

  • Завдання організації — забезпечити таку якість води, льоду або пари, що контактують із харчовими продуктами, яка була б прийнятною для цільового використання на виробничих потужностях

  • Вся вода, що контактує з харчовими продуктами, вода-інгредієнт та вода, що використовується при чищенні та дезінфекції, має походити із джерела питної води



Заражена вода — це найбільше в світі джерело шлунково-кишкових та інших захворювань

  • Заражена вода — це найбільше в світі джерело шлунково-кишкових та інших захворювань

  • Патогенні мікроорганізми в зараженій воді потенційно спроможні заражати харчові продукти та розмножуватись у них

  • Шкідливі хімічні речовини у джерелах води також можуть негативно впливати на стан здоров’я людей (наприклад, забруднення колодязної води токсичними елементами)



Рекомендації щодо якості питної води та інші керівні документи Всесвітньої організація охорони здоров’я

  • Рекомендації щодо якості питної води та інші керівні документи Всесвітньої організація охорони здоров’я

  • РЕКОМЕНДОВАНИЙ МІЖНАРОДНИЙ ЗВІД ПРАВИЛ «ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ ГІГІЄНИ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ» CAC/RCP 1-1969 (REV.4-2003)



Водний кодекс України

  • Водний кодекс України

  • Закон України про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення

  • Закон України «Про питну воду та питне водопостачання»

  • ДСанПіН 2.2.4-171-10 Державні санітарні норми та правила "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною"

  • ДСП 2.2.4.-003-98 Державні санітарні правила «Гігієнічна оцінка водоочисних пристроїв, призначених для застосування у практиці питного водопостачання

  • Санітарні правила для окремих харчових виробництв



В усіх місцях, де необхідно гарантувати безпеку та якість харчових продуктів, має існувати належне постачання питної води із відповідними обладнанням для її зберігання, розподілу та температурного контролю

  • В усіх місцях, де необхідно гарантувати безпеку та якість харчових продуктів, має існувати належне постачання питної води із відповідними обладнанням для її зберігання, розподілу та температурного контролю

  • Питна вода повинна відповідати вимогам, вказаним в останньому виданні Рекомендації ВООЗ щодо якості питної води або вищому стандарту

  • При обробленні та переробці продуктів харчування слід використовувати тільки питну воду.



Вода, що використовується як інгредієнт:

  • Вода, що використовується як інгредієнт:

    • для запобігання зараженню харчових продуктів за будь-яких обставин повинна використовуватись питна вода.
  • Вода, що використовується для виробництва льоду та пари:

    • лід слід виробляти із питної води. Лід та пару потрібно виготовляти, транспортувати та зберігати так, щоб убезпечити їх від зараження
    • пара, що використовується в прямому контакті з харчовими продуктами або на поверхнях, що контактують з ними, не повинна становити загрозу для безпечності або придатності продуктів харчування.


Непитна (технічна вода) вода може використовуватися:

  • Непитна (технічна вода) вода може використовуватися:

    • для виробництва пари, гасіння пожеж та інших подібних цілей,
    • у певних процесах із продуктами харчування, як-от охолодження, та в зонах навантаження-розвантаження продуктів харчування, за умови, що це не становитиме загрозу для безпечності та придатності харчових продуктів (наприклад використання чистої морської води).


Обов'язкові умови використання:

    • Обов'язкові умови використання:
    • технічна вона не контактуватиме з харчовими продуктами
    • системи технічної води обов’язково мають бути позначені, і їх ні в якому разі не можна з’єднувати із системами питної води
    • трубопроводи слід фарбувати різними кольорами, у точках розбору води мають бути надписи: "питна", "технічна".


Вода повторного використання повинна оброблятись та підтримуватись у такому стані, щоб внаслідок її застосування не виникало жодного ризику для безпечності та придатності продуктів харчування. За процесом обробки слід здійснювати ефективний нагляд

  • Вода повторного використання повинна оброблятись та підтримуватись у такому стані, щоб внаслідок її застосування не виникало жодного ризику для безпечності та придатності продуктів харчування. За процесом обробки слід здійснювати ефективний нагляд

  • Вода повторного використання, що не отримала додаткової обробки, а також вода, зібрана шляхом випаровування під час виготовлення харчової продукції, може бути використана за умови, якщо не становитиме ризику для безпечності та придатності продуктів харчування.





Питна вода має надходити із санкціонованого джерела, або через муніципальну систему водопостачання або через приватну свердловину.

  • Питна вода має надходити із санкціонованого джерела, або через муніципальну систему водопостачання або через приватну свердловину.

  • Система водопостачання повинна бути обладнаною належним чином, її потрібно утримувати та перевіряти у робочому порядку задля гарантування безпечності води.

  • Зазвичай, свердловини слід перевіряти принаймні раз на рік. Регулярність проведення аналізів води повинна ґрунтуватись на оцінці ризику.



Водопровідний ввід має бути у відокремленому приміщенні, що зачиняється, яке треба утримувати в належному санітарному та технічному стані

  • Водопровідний ввід має бути у відокремленому приміщенні, що зачиняється, яке треба утримувати в належному санітарному та технічному стані

  • Мають бути манометри, крани для відбору проб води, трапи для стоку, зворотні клапани, які дозволяють рух води тільки в одному напрямку

  • Підприємство повинне мати схеми власної водопровідної мережі та каналізації



Якщо підприємство не має прямого доступу до джерела питної води належної якості, слід встановити устаткування для додаткової обробки води

  • Якщо підприємство не має прямого доступу до джерела питної води належної якості, слід встановити устаткування для додаткової обробки води

  • Існують різні підходи до очищення води, які часто поєднують, наприклад:

      • пісочна фільтрація
      • ультрафільтрація через мембрану
      • вугільна фільтрація
      • зворотний осмос
      • іонообмін


В усіх зонах виробництва має бути гаряча та холодна питна вода в достатній кількості.

  • В усіх зонах виробництва має бути гаряча та холодна питна вода в достатній кількості.

  • Слід забезпечити достатній об’єм та тиск води, щоб видалити часточки бруду з усіх поверхонь. Рекомендується використання високонапірного промивача

  • Водогінні системи встановлюють та обслуговують відповідно до чинного законодавства



Перехресне під’єднання визначається як будь-яке під’єднання або структурне поєднання між системою постачання питної води та джерелом непитної води, рідким або іншого виду, через яке може викликати зворотний потік.

  • Перехресне під’єднання визначається як будь-яке під’єднання або структурне поєднання між системою постачання питної води та джерелом непитної води, рідким або іншого виду, через яке може викликати зворотний потік.

  • Зворотний потік — це потрапляння води або інших рідин, сумішей або речовин у систему питної води з будь-якого іншого, крім санкціонованих, джерела



Розробка системи планового контролю з метою убезпечення води для різних способів використання на виробничих потужностях

  • Розробка системи планового контролю з метою убезпечення води для різних способів використання на виробничих потужностях

  • Плановий контроль водогінних систем для виявлення випадкового під’єднання

  • Формалізований процес затвердження для нового будівництва та встановлення нового обладнання

  • Ведення обліку та зберігання результатів аналізу води та інших контрольних даних



Періодичність контролю безпечності та якості води залежить від:

  • Періодичність контролю безпечності та якості води залежить від:

  • виду джерела води

  • часу експлуатації

  • суб’єкту контролю










База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка