Значення боротьби зі шкідниками



Дата конвертації01.01.2017
Розмір445 b.



Організація повинна забезпечити наявність засобів контролю для зменшення або усунення ризику зараження через шкідників (зокрема через гризунів, комах та птахів).

    • Організація повинна забезпечити наявність засобів контролю для зменшення або усунення ризику зараження через шкідників (зокрема через гризунів, комах та птахів).


Значення боротьби зі шкідниками

        • Значення боротьби зі шкідниками
        • Профілактика
        • Боротьба зі шкідниками
        • Моніторинг


Шкідник – це істота, що мешкає всередині або ззовні продукту харчування:

  • Шкідник – це істота, що мешкає всередині або ззовні продукту харчування:

      • пацюки
      • миші
      • комахи - таргани, мухи, мурахи
      • комірні шкідники – шкіроїд шинковий, довгоносики, борошняний міль
      • рептилії – ящірки,
      • птахи
      • та інші тварини, що можуть бути носіями паразитів, наприклад, коти, собаки


Шкідники становлять небезпеку:

  • Шкідники становлять небезпеку:

    • біологічного зараження (переносять віруси та бактерії)
    • фізичного зараження (забруднення частинами тіла, шерстю, сечею, екскрементами)
    • значних втрат


Шкідникам необхідні:

  • Шкідникам необхідні:

    • Безпека
    • Притулок
    • Їжа та вода
  • Відсутність будь-якої з цих умов значно полегшить боротьбу зі шкідниками



Існує два фактора профілактики

  • Існує два фактора профілактики

  • Відсутність доступу– захисне покриття, екранування вікон, завіси на дверях та герметизація отворів

  • Відсутність їжі та притулку – належна гігієна та чистота



Живі шкідники

  • Живі шкідники

  • Мертві шкідники

  • Екскременти

  • Пошкоджена упаковка

  • Запах

  • Плями/ зміна кольору на стінах

  • Отвори у виробничих приміщеннях

  • Личинки/ лялечки

  • Яйця

  • Павутиння

  • Купи залишків продуктів



На підприємстві підтримується чистота

  • На підприємстві підтримується чистота

  • Ефективна утилізація відходів

  • Харчові продукти в процесі обробки накриваються

  • Оперативно і ретельно прибираються пролиті та розсипані речовини

  • Харчові продукти не лишаються за межами потужностей



Фізичні засоби

  • Фізичні засоби

  • Хімічні засоби

    • Отрута для гризунів, інсектициди та фуміганти


Слідкуйте за роботою підрядників, які займаються знищенням шкідників

  • Слідкуйте за роботою підрядників, які займаються знищенням шкідників

  • Якщо підрядник, що бореться зі шкідниками, виконує перевірки, вони повинні включати як оцінку стану приміщень, так і засобів знищення шкідників (мишоловок)

  • У разі якщо підрядник робить якісь зауваження та рекомендації, Ваш обов’язок — забезпечити вжиття коригувальних дій





З метою запобігання розповсюдженню шкідників в приміщеннях та на території підприємства повинні здійснюватися заходи, які передбачають:

  • З метою запобігання розповсюдженню шкідників в приміщеннях та на території підприємства повинні здійснюватися заходи, які передбачають:

  • дотримання належного санітарного стану виробничих, складських приміщень та прилеглої до них території;

  • залучення фахівців спеціалізованих закладів, наприклад санітарно-епідеміологічної служби чи ветеринарної служби (відділів профдезінфекції);

  • забезпечення підготовки об’єкта та дотримання заходів безпеки при проведенні робіт з регуляції чисельності побутових комах та знищенню мишовидних гризунів.



1 рівень контролю:

  • 1 рівень контролю:

  • територія підприємства підтримується в чистому стані, без нагромадження сміття;

  • контейнери для зберігання сміття обгороджені й закриті кришками для запобігання поширенню сміття по території;

  • контейнери щодня (у зимовий час 1 раз в 2 дні) звільняються від сміття й обробляються миючими, та за потреби дезінфікуючими засобами;

  • відходи виробництва сортуються, упаковуються й зберігаються на відведеній ділянці; вивозяться по мірі нагромадження підрядними організаціями відповідно до договору;

  • огородження по периметру території забезпечуються пастками для знищення гризунів.



2 рівень контролю:

  • 2 рівень контролю:

  • забезпечення вільного доступу до зовнішніх стін приміщень;

  • всі отвори (віконні, вентиляційні й ін.) захищені сітками;

  • всі стінні отвори по шляху комунікацій герметично закриті;

  • розміщення пасток по зовнішньому периметру будівель (біля дверних отворів, вентиляційних отворів).



3 рівень:

  • 3 рівень:

  • регулярна санітарна обробка приміщень;

  • щозмінне сортування відходів і вивіз на спеціально виділені ділянки;

  • забезпечення герметичності трубопроводів;

  • контроль системи каналізації й стоків;

  • розміщення пасток;

  • установка електричних приладів для боротьбі з комахами (ламп-пасток) і контроль за їхньою роботою.



Боротьба з комахами може проводитися за допомогою ламп-пасток, які розміщаються на виробництві, у складі сировини й матеріалів, складі готової продукції.

  • Боротьба з комахами може проводитися за допомогою ламп-пасток, які розміщаються на виробництві, у складі сировини й матеріалів, складі готової продукції.

  • Лампи-пастки можуть працювати протягом усього року.

  • У період з березня по жовтень, необхідно не рідше 2-х раз на місяць проводити контроль за роботою ламп-пасток, наявних на підприємстві.



Коригувальні дії з регуляції чисельності шкідників можуть включати проведення позапланової дезінсекції та дератизації спеціалізованими установами, встановлення додаткових захисних сіток на вікна, дверні отвори, здійснення ремонтних робіт для усунення незакритих щілин та отворів, додаткову санітарну обробку території, виробничих та складських приміщень.

  • Коригувальні дії з регуляції чисельності шкідників можуть включати проведення позапланової дезінсекції та дератизації спеціалізованими установами, встановлення додаткових захисних сіток на вікна, дверні отвори, здійснення ремонтних робіт для усунення незакритих щілин та отворів, додаткову санітарну обробку території, виробничих та складських приміщень.

  • При потраплянні гризунів на виробництво, керівники виробничих підрозділів повинні повідомити відповідальну особу, яка терміново викликає фахівця спеціалізованого закладу з метою проведення позачергових заходів зі знищення та попередження потрапляння гризунів.



Встановіть, які шкідники можуть завестись у сировині, яку ви використовуєте

  • Встановіть, які шкідники можуть завестись у сировині, яку ви використовуєте

  • Перевіряйте сировину, що надходить та запускається у виробничі потужності

  • Якщо є серйозна проблема із нашестям шкідників, зверніться до фахівців по професійну пораду

  • Регулярно перевіряйте приміщення і регулярно ведіть облік цих перевірок

  • Працюйте з персоналом, щоб переконатися, що працівники розуміють необхідність у підтриманні гігієни та чистоти
















База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка