І не тільки тому, що жінка не хоче годувати грудьми



Дата конвертації16.06.2016
Розмір445 b.


Змішане вигодовування. Техніка і правила догодовування. Молочні суміші, які застосовуються для догодовування. Схема змішаного вигодовування дітей першого року життя. Потреба в білках, жирах, вуглеводах і калоріях.Організація та принципи раціонального харчування здорових дітей, старших одного року.


  • Майже кожна жінка, що виносила і народила дитину, може і повинна вигодувати її своїм грудним молоком. На жаль, це відбувається не завжди.

  • І не тільки тому, що жінка не хоче годувати грудьми.

  • У деяких може спостерігатися гіпогалактія (від грецьких hypo - низьке і gala - молоко), або недостатнє вироблення молока молочними залозами.



  • Істинна (або первинна) гіпогалактія зустрічається рідко, не більше ніж у 5% жінок, що пов'язано з їх станом здоров'я (зокрема, з серйозними гормональними порушеннями). В інших випадках брак молока може бути викликаний низкою причин, які можна усунути.



Гіпогалактія

  • Рання – на 2-3-му тижні життя дитини;

  • Пізня – на 4-му тижні життя дитини і пізніше;

  • В результаті недотримання режиму дня під час вагітності та в післяпологовий період, неправильного харчування, неправильного догляду за молочними залозами (тріщини, ерозії, мастит ) та ін.



Ступені гіпогалактії

  • Визначаються різницею між необхідною та наявною кількістю молока, що виділяється молочними залозами матері, висмоктується дитиною та зціджується після кожного годування:

  • 1 ступінь – дефіцит молока до 25%;

  • 2 ступінь - дефіцит молока до 50%;

  • 3 ступінь - дефіцит молока до 75%;

  • 4 ступінь - дефіцит молока понад75%;



Причини вторинної гіпогалактії

  • Відсутність у жінки домінанти лактації (так фахівці називають психологічну налаштованість на грудне вигодовування); * Нераціональне харчування під час вагітності та годування груддю; * Несприятливі сімейні обставини: стрес, необхідність виходу на роботу тощо; * Рідке прикладання немовляти до грудей; * Раннє і необгрунтоване введення догодовування замінниками жіночого молока і немолочного прикорму; * Годування дитини не на вимогу малюка, а за розкладом.



Лактаційні кризи

  • Стан, при якому раптово зменшується кількість мололка називається лактаційним кризом.

  • Дитині, яка інтенсивно росте, потрібно усе більше молока, при цьому апетит у малюка може збільшуватися не поступово, а стрибками. У такому випадку організм матері «не встигає» пристосуватися до зростаючих вимог дитини.

  • Крім того, саме в ці періоди може відбуватися тимчасова зміна гормонального фону, що також позначається на кількості молока.



Терміни виникнення лактаційних кризів

  • Зазвичай лактаційні кризи виникають на 3-6 тижні, а також на 3, 4, 7 і 8 місяці лактації. Їх тривалість в середньому становить 3-4 дні, і вони не представляють небезпеки для здоров'я дитини.

  • Якщо мати знає про можливість виникнення лактаційний кризів і при перших же ознаках його починає частіше прикладати дитину до грудей, то тим самим вона успішно долає цей тимчасовий стан, збільшуючи об'єм молока.



Основними симптомами нестачі грудного молока є:

  • Недостатня прибавка маси тіла за місяць; * Зниження добового обсягу грудного молока; * Занепокоєння дитини; * Симптом "сухих пелюшок", що свідчить про зменшення добового об'єму сечі (дитина перших місяців, що знаходиться на грудному вигодовуванні, повинна мочитися не менше шести разів на добу, причому сеча повинна бути безбарвною або блідо-жовтою).



Основні спеціалізовані продукти, рекомендовані жінкам під час вагітності та годування грудьми для стимуляції лактації

  • Сухі молочні і соєві суміші:

  • «Фемилак» ("Нутрітек», Росія) - суха вітамінізована молочна суміш, збагачена поліненасиченими жирними кислотами і таурином;

  • "Енфа-мама" ("Mead Johnson", США) - те ж, без таурину;

  •  "Думіл Мама плюс« ("International Nutrition", Данія) - те ж, без таурину;

  • "Олімпік» (ВАТ "Істра«, "Нутриція«) - суха вітамінізована суміш на основі соєвого білка;

  • Суха суміш, збагачена лактогенною добавкою –("Чумацький шлях"ТОВ "Вітапром" ГУНІІ харчування, РАМН) - суха вітамінізована суміш на основі молока і ізоляту соєвого білка, збагачена екстрактом трави галегі.



Засоби для покращення лактації



Соки, напої, відвари, чаї

  • Фруктові соки і напої ("Хіпп", Австрія, "Нестле", Німеччина) - натуральні соки і напої, збагачені вітамінами і залізом;

  • Чай для вагітних і годуючих жінок ("Хіпп", Австрія, "Крюгер", Польща) - розчинні трав'яні чаї з додаванням лікарських трав, фруктових порошків і цукрів;

  • Настої і відвари з харчових і пряно-смакових овочів і трав (домашнє приготування) - настої і відвари з лактогенних овочів і трав.



Біологічно активні добавки (БАД)

  • "Апілактін«, "Лактогон"

  • ( Фірма "Леово нутрії" Росія, Казахстан) - на основі продуктів життєдіяльності бджіл і пряно-смакових рослин  



Вітамінно-мінеральні комплекси

  • "Гендевіт« (Росія, США) - полівітаміни, мінеральні речовини, мікроелементи "Центрум«, "Матерна" та інші



Змішане вигодовування

  • - це таке годування дитини грудного віку, при якому вона отримує і материнське молоко і штучну суміш, кількість якої більша або рівна 20% від загальної добової кількості їжі і менша 80%.



Види змішаного вигодовування

  • наближене до грудного: переважання материнського молока в раціоні дитини, але не більше 80%;

  • наближене до штучного: переважання штучних сумішей, але не більше 80%;

  • змішане: одинакове співвідношення материнського молока і штучних сумішей



Догодовування

  • це корекція кількості їжі у дитини грудного віку при недостатності материнського молока, тобто це додаткове введення молочної суміші при недостатній кількості материнського молока

  • завжди дається після материнських грудей;

  • кількість суміші для догодовування визначається різницею між необхідною для даного віку кількістю материнського молока і фактичною його кількістю при контрольному зважуванні.



Правила введення догодовування

  • Проводиться після прикладання дитини до грудей;

  • В кожному випадку слід враховувати кількість молока, яку дитина отримала від матері, і, яку необхідно дитині отримати на одне годування;

  • Навіть при невеликій кількості молока у матері його треба зберегти для дитини як можна довше;

  • Залежно від кількості материнського молока догодовування слід призначати після всіх чи окремих годувань, а також у вигляді самостійних годувань;

  • Необхідно залишити не менше 2-3 годувань грудьми, так як при рідшому прикладанні дитини до грудей лактація швидко згасає.



Методи догодовування

  • Класичний метод (застосовується до 3міс.):

  • * дитину зважують до ссання і після ссання;

  • * за різницею цих показників встановлюють кількість виссаного молока;

  • * щоразу догодовують дитину штучною сумішшю до належного об’єму.

  • Переваги методу:

  • - часте прикладання дитини до грудей стимулює лактацію;

  • - знімає напругу з травної системи, так як дитина отримує жіноче молоко і суміш.



  • Метод чергування:

  • - застосовується після 3 міс.;

  • - дитина на одне годування отримує грудне молоко (смокче обидві груді), на друге – тільки суміш, на наступне – знову грудне молоко і т.д.;

  • - метод зручніший для матері;

  • - грудних годувань повинно бути не менше 3-х, перше і останнє – грудні.



Техніка догодовування

  • Догодовувати з ложечки, так як поступлення суміші через соску сприяє відмові дитини від материнських грудей і в результаті цього – згасанню лактації;

  • Ретельно і точно дотримуватися технології приготування суміші - суміш дають підігрітою до 35-40°С, стерильною;

  • Недопустимо перегодовувати чи недогодовувати дитину;

  • Кожні 2 тижні проводити контроль маси тіла.





Суміші, які використовуються для годування дітей при змішаному вигодовуванні

  • Адаптовані: солодкі – “Малютка”, “Малиш”, Детолакт”, “Віталакт”, “Нан”, “Нутрілон”, “Хумана” “Лазана”, “Нестожен”; кислі – ацидофільні “Малютка”, “Малиш”, “Віталакт”,

  • Неадаптовані (прості): суміш №1,2,3, “Кріпиш”; кислі – А-кефір, Б-кефір, В-кефір, “Біолакт”, “Наріне”, “Балдирган” та ін.



Штучні суміші для догодовування





Добова потреба дітей першого року життя в основних харчових інгредієнтах (на 1 кг маси тіла) при змішаному вигодовуванні

  • Білки до 4 міс 2,0 - 2,5г 3,5 – 4,0г

  • 4-9 міс 3,0 – 3,5 г 3,5 – 4,0 г

  • 9-12 міс 3,0 – 3,5 г 3,5 – 4,0 г

  • Жири до 4 міс 6,5 – 6,0 г 6,5 – 6,0 г

  • 4-9 міс 6,0 – 5,5 г 6,0 – 5,5 г

  • 9-12 міс 5,5 – 5,0 г 5,5 – 5,0 г

  • Вуглеводи протягом року 12,0 – 14,0 г



Енергетична потреба для дітей, що знаходяться на змішаному вигодовуванні

  • Наближеному до природного:

  • 1-6 міс - 115 ккал/кг/добу;

  • 7 – 12 міс - 110 ккал/кг/добу;

  • Наближене до штучного:

  • 1 – 6 міс - 125 ккал/кг/добу;

  • 7 – 12 міс – 120 ккал/кг/добу.



  • Режим харчування при змішаному вигодовуванні є індивідуальним, залежним від кількості молока в мами. При помірному зниженні кількості грудного молока бажано притримуватися "вільного" принципу - годувати грудьми за вимогою дитини, як при природному вигодовуванні, а догодовувати молочною сумішшю в тих випадках, коли дитя після годування грудьми невдоволене і потребує додаткового харчування. При цьому варто мати на увазі, що в першу половину дня молока в грудях як правило буває більше, ніж у другу.



  • При значному зниженні кількості грудного молока режим годування повинен бути фіксованим у часі, як при штучному вигодовуванні. Це пов'язано з тим, що штучні молочні суміші затримуються в шлунку дитини дещо довше, ніж грудне молоко.



  • На змішане вигодовування дитину доводиться переводити в тому разі, коли в матері знижена лактація грудного молока (гіпогалактія), або коли стан здоров'я матері потребує зменшення кількості годувань груддю. Показанням до переходу на змішане годування є також деякі захворювання дитини (ексудативний діатез, тяжкі форми анемії та ін.).



  • Докорм відрізняється від прикорму: прикорм вводять для того, щоб витіснити грудне годування, а докорм - для відновлення природного вигодовування.

  • На відміну від прикорму докорм треба давати тільки після прикладання дитини до груді. Це особливо важливо, бо акт смоктання є одним із засобів, які підвищують секрецію молока.



  • При змішаному вигодовуванні докорм найкраще давати з ложки або з пляшечки, на яку надівають соску з невеликим отвором, бо інакше дитина перестає брати груди.



  • При змішаному вигодовуванні треба своєчасно (на 2 тижні раніше, ніж при природному). Проводити корекцію харчування; фруктові, овочеві і ягідні соки, риб'ячий жир і олію, яєчний жовток, гомогенізовані овочі і фрукти. Прикорм починають на 1 місяць раніше, тобто з 4 міс. віку.





Особливості харчування дітей раннього віку

  • Харчування дітей раннього віку (від 1 до 3 років) є перехідним етапом особливостей вигодовування новонароджених з поступовим наближенням до раціону харчування дорослої людини.

  • Цей віковий період, порівняно з першим роком життя, характеризується подальшим розвитком і удосконаленням всіх функцій дитячого організму.



  • Відбувається удосконалення травної системи, в процесі якої беруть участь усі групи слинних залоз;

  • зміцнюються шари стінок стравоходу, шлунка, кишок;

  • підвищується активність травних ферментів;

  • поступово збільшується місткість шлунка - від 250 мл у дитини 1-річного віку до 300-400 мл до третього року життя;



  • Перетравлення їжі в шлунку і перехід її до кишечника в середньому тривають 4 години, а подальше розщеплення та засвоєння її в кишках - 24-48 годин. Частота випорожнень складає від одного до трьох разів на добу.



  • До 2,5-3 років життя у дітей вже достатньо добре розвивається жувальний апарат - є 20 молочних зубів, 8 з яких прорізуються до однорічного віку, а 12 - після. Завдяки йому дитина вже може досить добре жувати їжу. Під час цього процесу інтенсифікується вироблення травних соків, їжа краще засвоюється, тому дуже важливо своєчасно привчити дитину до жування.





  • Поступово необхідно, якомога раніше замінювати рідку й напіврідку їжу більш густою і твердою.

  • Якщо дитину другого року життя не привчати споживати їжу, яка вимагає жування, в майбутньому маля, в зв‘язку з цим, не буде виявляти особливого бажання щодо таких продуктів як свіжі фрукти, сирі овочі, м'ясо шматочками тощо.





  • Діти старші 1,5-річного віку з появою корінних молочних зубів отримують можливість жувати м'які шматочки їжі розміром 2-3 см (салати з овочів, вінегрет, овочеве рагу, гуляш, котлети, сосиски, макаронні страви). Асортимент продуктів для дітей раннього віку повинен бути різноманітним, з правильним поєднанням продуктів тваринного і рослинного походження.







хліб пшеничний, житній, борошно пшеничне,

  • хліб пшеничний, житній, борошно пшеничне,

  • крупи, макаронні вироби, картопля, овочі різні, фрукти свіжі, сухі, кондитерські вироби,

  • цукор, яйце, молоко, сир, м'ясо, риба, сметана, сіль, чай, кавовий напій.





Овочі і зелень в дитячому харчуванні



  • Іноді доцільно давати до страв часник, зелену цибулю, що мають бактерицидну і протизапальну дію .

  • Необхідно давати дітям фруктові та овочеві консерви, призначені спеціально для дитячого харчування, особливо в осінньо-зимовий період.



Головним джерелом високоцінних білків і незамінних амінокислот, мінеральних солей, мікроелементів і багатьох вітамінів групи В є:

  • молоко і молочні продукти, м'ясо і субпродукти, риба і рибопродукти, яйц

  • Якщо в раціоні дитини немає достатньої кількості білка тваринного походження вона відстає у рості та загальному розвитку.





Продукти рослинного походження

  • - це різноманітні крупи, зернобобові (горох, соя тощо), коренеплоди, фрукти, овочі, ягоди, зелені частини багатьох корисних рослин.

  • За поживністю вони поступаються продуктам тваринного походження (за винятком сої та інших зернобобових), але без них раціон харчування не може бути повноцінним, тому що вони є незамінним джерелом мінеральних речовин, мікроелементів, водорозчинних вітамінів, вуглеводів і цілого ряду корисних органічних кислот.



Цінність молокопродуктів

  • Сир і різноманітні види дитячих сирків, паст та інших виробів такого плану, виготовлених спеціальними підприємствами або молочними кухнями, є поживними продуктами з високим вмістом білка і мінеральних речовин, особливо кальцію і фосфору.



  • Дітям раннього віку на добу потрібно 40-50 г сиру, 3-5 г твердого сиру, 5-10 г сметани чи вершків.

  • Ці продукти, на відміну від звичайного та сквашеного молока, можна використовувати через 1-2 дні, відповідно, в подвійній кількості. Це зручно робити в ті дні, коли в меню планується приготування сирників, вареників або сирної запіканки.



М'ясо в дитячому харчуванні

  • З віком в раціоні дитини поступово збільшується кількість м'яса і риби. З м'ясних продуктів в основному використовуються яловичина, телятина, нежирні сорти свинини, птиця (кури, індик), м'ясо кролика, субпродукти (печінка, язик, мозок).

  • Дітям старшим 1,5-2 років можна також давати сосиски ("Молочні"), деякі сорти вареної ковбаси ("Лікарська", "Дієтична", "Дитяча").



Риба в дитячому харчуванні

  • Риба - дуже цінний продукт харчування малюків. Її білки набагато легше перетравлюються і засвоюються організмом, ніж білки м'яса. До раціону можна включати ряд видів недорогої морської і річкової риби, наприклад, судак, тріску, хек.

  • Не рекомендується дітям раннього віку споживати копчену, солену, сушену рибу, а також рибні консерви (крім спеціальних консервів для дитячого харчування).



  • В раціон харчування дітей раннього віку м'ясо або риба включається щоденно. В середньому, дитині віком 1-3 роки потрібно на добу 60-70 г м'яса і 20-30 г риби. Складаючи меню, треба брати до уваги те, що впродовж тижня дитина може отримувати 2-3 рази рибу (по 70-100 г) і 4-5 разів м'ясо (по 100-120 г).



  • М'ясо є дуже важливим джерелом добре засвоюваного заліза, що має велике значення для профілактики анемії. Можливе вживання м'яса і риби в один день, але, відповідно, у меншій кількості.



Яйця належать до продуктів високої харчової цінності.

  • Яйця належать до продуктів високої харчової цінності.

  • Дітям старшим 1-річного віку можна давати вже не тільки жовток, а й ціле яйце. У деяких дітей від вживання яєць можуть виникати небажані реакції - висипання, свербіння шкіри. В таких випадках до цих продуктів потрібно ставитися обережно і, в разі появи виражених алергійних явищ, взагалі виключати яйця

  • з раціону харчування.



  • В середньому, на добу дитині 1-3 років необхідно споживати 1/2 яйця (або одне яйце через день) у вареному або запеченому вигляді (омлет, запіканка). Ці страви корисно готувати зі свіжими овочами - помідорами, солодким перцем, зеленим горошком, спаржею тощо.



Жири в харчуванні дітей

  • Жири, які надходять з їжею, є важливим джерелом енергії (калорій) і жиророзчинних вітамінів А, Е і D.

  • В дитячому харчуванні використовуються вершкове масло та рослинні жири (соняшникова, кукурудзяна, оливкова олії).

  • В результаті теплової обробки, особливо під час смаження страв, корисні властивості жиру втрачаються, тому вершкове масло краще вживати шматочками з хлібом або класти в готову страву.



  • Рослинну олію додають до салату, вінегрету, овочевого рагу тощо.

  • Діти віком 1-3 роки щодня повинні споживати 15-20 г вершкового і 6-7 г рослинної олії.



Хліб у харчуванні дітей

  • В наборі продуктів для дітей раннього віку обов'язково повинен бути хліб різних сортів - із житнього і пшеничного борошна, краще грубого помолу.

  • Хліб - корисний продукт харчування, багатий на рослинні білки, вуглеводи (полісахариди), харчові волокна (клітковина), які сприятливо діють на процеси травлення, а також вітаміни групи В. Щодня дитині віком 1-3 роки потрібно давати до 20 г житнього і 40-50 г пшеничного хліба.





Цукор у харчуванні дітей

  • Цукор обов'язково включають у раціон харчування дитини.

  • Він легко засвоюється, покращує смакові якості багатьох страв.

  • Надлишок цукру шкідливий для дітей. Звикання до солодкої їжі та солодощів може, врешті-решт, призвести не лише до надмірної ваги, але й хвороб, пов'язаних із порушенням обміну речовин (діабет, недуги опорно-рухового апарату).

  • Потреба дитини 1-3 років в цукрі, в тому числі в складі різних страв, становить 30-40 г на день.



Кондитерські вироби в харчуванні дитини

  • Із кондитерських виробів можна давати пастилу, мармелад, фруктові карамелі, мед, варення, джем (всього 10-20 г на день). Шоколад і шоколадні цукерки споживати дітям раннього віку не рекомендується, оскільки вони підвищують збудження нервової системи і, крім того, є одним із сильних алергенів, що викликає висипання на шкірі, свербіння.



Овочі, фрукти, ягоди в дитячому харчуванні

  • Овочі, фрукти, ягоди - важливі компоненти повноцінного харчування.

  • Вони повинні щоденно використовуватися в раціоні у свіжому, печеному та вареному вигляді.

  • Овочі й фрукти корисні тим, що багаті на вуглеводи, мінеральні речовини, мікроелементи й водорозчинні вітаміни, серед яких особливо велике значення мають аскорбінова кислота (вітамін С) та біофлавоноїди (вітамін Р).





Горіхи в харчуванні дитини

  • Горіхи - це природний концентрат багатьох біологічно цінних харчових речовин.

  • 10 г горіхів (волоські, фундук, мигдаль) містять 1/10 частину добової норми таких мікроелементів, як залізо, мідь, фтор, нікотинова кислота, перидоксин, токоферол, лінолева кислота, більшість незамінних амінокислот, рослинний жир.



Висновки

  • Таким чином, задоволення потреб дитячого організму в білках, жирах, вуглеводах, мінеральних сполуках, мікроелементах і вітамінах залежить не тільки від кількості, але і від якості використаних продуктів, їх різноманітності, поєднання і правильної технології приготування страв.

  • Чим багатшим є набір продуктів та їх співвідношення, тим повноцінніше харчування дитини. Режим харчування. Для дітей віком від одного до трьох років найбільш фізіологічним є 4-разове харчування з інтервалами між прийомами їжі в 4 години. Але деякі діти, особливо до 1,5-річного віку потребують додатково п'яте годування у вигляді склянки молока або кефіру.





Каталог: data -> kafedra -> theacher -> pediatria -> fedorciv -> %D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0 -> %D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%86i%D1%97 -> %D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%20%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D1%96%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%96%D1%97 -> %D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9 -> 3%20%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81
3%20%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81 -> Тема лекції Нервово-психічний розвиток дітей різного віку
fedorciv -> Значення харчування для здоров'я. Значення харчування для здоров'я
3%20%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81 -> Проф. Федорців О.Є. Актуальність Живі організми існують тому, що постійно
fedorciv -> Анатомо-фізіологічні особливості нервової системи у дітей Проф. О.Є. Федорців
fedorciv -> Прикорм це будь-які продукти харчування, які вводяться в раціон дитини віком старше 6 місяців, в доповнення до грудного молока
%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%86i%D1%97 -> Цитохімічними властивостями бластних клітин
3%20%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81 -> Організація та принципи харчування дітей старше року Проф. О.Є. Федорців
3%20%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81 -> Актуальність проблеми обумовлена значною поширеністю у дітей захворювань органів травлення


Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка