вібрація та шум, що генеруються сільськогосподарськими машинами, обладнанням, особливо погано відрегульованим;
пил ґрунтового, рослинного і тваринного походження;
перенапруження окремих органів і систем, що виникає у відповідь на тривале навантаження на одні й ті самі нервово-м’язові групи;
біологічні чинники (мікроорганізми) – збудники заразних хвороб, що передаються від тварин людині.
За хімічним складом
За хімічним складом
виділяють три основні групи пестицидів:
неорганічні сполуки (миш’як, фтор, барій, сірка, мідь, хлорити і борати);
рослинного, бактеріального і грибного походження (піретрини, анабазини, нікотин, бактеріальні препарати і антибіотики);
органічні сполуки – хлорорганічні, фосфорорганічні, похідні карбамінової, тіо- і дітіокарбамінової кислоти, ртутьорганічні сполуки і комбіновані ртутьвмісні препарати, нітропохідні фенолу і фталіміди. Останні є найбільш поширена група пестицидів високої біологічної активності.