Всі школярі проінформовані про цілющі та лікувальні властивості меду. Враховуючи те, що в країні зараз епідемія грипу, ми радимо учням нашої школи вживати мед, щоб зберегти своє здоров’я від хвороби. Також, при можливості включаємо мед у харчовий раціон учнів. Мед – один із самих і корисних продуктів , що не потребують кулінарної переробки або будь-яких домішок. Мед не тільки розглядають як солодощі , але й як ліки від багатьох хвороб. Мед не псує зуби, і не дивлячись на велику калорійність , не впливає на талію. Необхідно переходити від карамельок на мед, тільки в тому випадку, якщо ви їсте натуральний мед. Медоносна бджола-унікальне створіння природи , що живе суспільним способом. Бджоли-корисні комахи нашої планети. Вони дають людям мед - продукт харчування. В давнину мед вважали їжею богів, тому вживання меду вважалося ознакою щасливого життя. Мед позитивно впливає на організм людини(кровоносну та травну систему). Люди , що постійно вживають мед довго живуть.
Мета:
Сорти меду і фальсифікація бджолиного меду . Липовий: світло-жовтий, легко кристалізується, має характерний запах. Використовується при захворюваннях дихальних шляхів, особливо у вигляді інгаляції. Позитивно впливає на шлунково-кишечний тракт, нирки. З однієї липи бджоли можуть зібрати приблизно 40 кілограм меду. Акацієвий: безколірний, світлий, з запахом акації. Рекомендується вживати при хворобах кровоносної, травної, статевої системи. Фруктовий мед з ягідних і плодових культур. Світло-янтарний, з ніжним запахом і смаком. Застосовують при дієтах. Гречаний: яскраво-коричневий колір, з характерним запахом і легенькою гірчинкою. Польовий і луговий з приємним запахом і смаком. Він світло-бурштинового кольору. Соняшниковий золотисто-жовтий, приємний на смак, швидко кристалізується.
Хімічні реактиви: дистильована вода, хлоридна кислота, етиловий спирт, аргентум нітрат (Див.фото №2). Хімічні реактиви: дистильована вода, хлоридна кислота, етиловий спирт, аргентум нітрат (Див.фото №2). Обладнання: пробірки,скляні палички, штативи, піпетки, хімічний стакан 50 мл. Об’єкти дослідження: Зразок №1 Планета “Смак”, виробник: Здолбунівський консервний завод, Рівненської області. Зразок №2 Домашній квітковий мед, адреса бджоляра с. Грем’яче Острозького району. Зразок №3 Мед “Золотий вулик”, виробник: продовольча компанія “Десна”, адреса: м. Березне Рівненської області (Див.фото№1).
Лабораторні досліди (виявлення домішок в меді). Лабораторні досліди (виявлення домішок в меді).
Лабораторний дослід № 4. Лабораторний дослід № 4. Виявлення в меді цукрової патоки. 50г меду розчинити у дистильованій воді, додати декілька краплин арґентум нітрату. Якщо утвориться білий осад (арґентум хлорид), значить в меді є цукрова патока. Лабораторний дослід №5. Виявлення ознак в меді: а)наявність бродіння; б) наявність аромату карамелі; в) наявність гіркоти; г) запах;
Рекомендація покупцям при виборі меду . Рекомендація покупцям при виборі меду . За смаком весь мед солодкий на смак, але деякі сорти мають специфічний смак. Наприклад: тютюновий, каштановий сорти мають гіркий смак, а вересковий - терпкий. Кислотний присмак може бути викликаний з бродінням, аромат карамелі результат підігрівання, гіркота неправильні умови зберігання меду. За кольором . Кожен сорт меду має власний колір. Квітковий мед світло-жовтий колір, липовий янтарний, ясеневий безколірний, як вода, гречаний має різні відтінки коричневого кольору. Чистий без домішок мед, прозорий. Мед, що має в своєму складі добавки (цукор, крохмаль, та інші домішки) мутний, і якщо уважно придивитися, то можна знайти осад. За запахом. Справжній мед має дернисті запахи. Цей запах ні з чим не порівняти. Мед з домішками цукру не має запаху. За в’язкості. Якісний мед не стікає з ложки дуже швидко. Візьміть столову ложку і швидко коловими рухами прокрутіть ложку декілька раз. Мед буде накручуватися на неї, майже не стікаючи в банку. Візьміть мед на пробу. Опустіть в посудину тоненьку паличку. Якщо це справжній мед, тоді він тягнеться за паличкою неприливною ниткою. Не справжній мед буде швидко стікати і капати утворюючи бризки. За консистенцією. У справжнього меду консистенція тонка і ніжна. Мед легко розтирається між пальцями і всмоктується в шкіру, що не скажеш про фальсифікований мед.
Додатки (фотографії).
Поділіться з Вашими друзьями: |