Суспензійний (кремоподібний стан забезпечується консистенцією дисперсійного середовища і концентрацією твердої дисперсної фази)



Дата конвертації01.01.2017
Розмір445 b.



суспензійний (кремоподібний стан забезпечується консистенцією дисперсійного середовища і концентрацією твердої дисперсної фази);

  • суспензійний (кремоподібний стан забезпечується консистенцією дисперсійного середовища і концентрацією твердої дисперсної фази);

  • безжирові – (креми, що не містять у своїй сполуці жирів і жироподібних речовин).



За призначенням:

  • За призначенням:

  • гігієнічні (у т.ч. креми спеціального призначення);

  • лікувально-профілактичні;

  • декоративні.





Емульсіями називаються грубодисперсні гетерогенні системи, які складаються з рідин, що не змішуються одна з одною.

  • Емульсіями називаються грубодисперсні гетерогенні системи, які складаються з рідин, що не змішуються одна з одною.

  • Залежно від того, яка з названих рідин утворює дисперсійне середовище, розрізняють емульсії типу о/в (1 роду), або пряма емульсія і в/о (2 роду), або обернена емульсія. Існують також емульсії «множинного» типу, у яких у краплях дисперсної фази диспергована рідина, є дисперсійним середовищем







вільно видавлюватися з туб чи виливатися з флакона (екструзія);

  • вільно видавлюватися з туб чи виливатися з флакона (екструзія);

  • легко наноситися, швидко всмоктуватися шкірою;

  • мати цілеспрямований косметичний вплив на шкірні покриви;

  • легко видалятися при необхідності з поверхні шкіри.





креми поверхневої дії (епідермальні)

  • креми поверхневої дії (епідермальні)

  • креми трансдермальної дії





Жири тваринного походження;

  • Жири тваринного походження;

  • Жири рослинного походження;

  • Воски;

  • Вищі карбонові кислоти;

  • Вуглеводневі сполуки



Оливкова олія;

  • Оливкова олія;

  • Соняшникова олія;

  • Кукурудзяна олія;

  • Мигдалева олія;

  • Персикова олія;

  • Соєва олія;

  • Пальмова олія;

  • Рицинова олія;

  • Олія зародків пшениці;

  • Кокосова олія;



Норковий жир;

  • Норковий жир;

  • Норкова олія;

  • Куряче масло;

  • Яєчне масло;

  • Яловичий жир;

  • Свинячий жир;

  • Черепахова олія;

  • Жир ему.



Ланолін;

  • Ланолін;

  • Спермацет;

  • Бджолиний віск;

  • Карнаубський віск;

  • Канделільський віск;

  • Штучні воски (емульгатори)



Парафін;

  • Парафін;

  • Вазелін;

  • Церезин;

  • Парфумерна олія;

  • Петролатум



Каприлова;

  • Каприлова;

  • ά-ліпоєва кислота;

  • Капринова кислота;

  • Лауринова кислота;

  • Пальмітинова кислота;

  • Міристинова кислота;

  • Стеаринова кислота;

  • Олеїнова кислота



Силікони (поліорганосілоксани) — це кремнійорганічні сполуки, основна структура яких — це зв’язок кремнію та кисню. Атоми кремнію з класу речовин, котрі використовуються в косметиці, має різні замінники.

  • Силікони (поліорганосілоксани) — це кремнійорганічні сполуки, основна структура яких — це зв’язок кремнію та кисню. Атоми кремнію з класу речовин, котрі використовуються в косметиці, має різні замінники.

  • Замісниками можуть бути:

  • — метильні групи (диметикони та циклометикони);

  • — фенільні з метильними (фенілдиметикони);

  • — вищі алкільні та алкоксигрупи в сополімерів полісилоксан / поліалкілен (циклодиметикон).



Детергенти;

  • Детергенти;

  • Емульгатори;

  • Солюбілізатори



Емульгатори — дифільні поверхнево-активні речовини, які орієнтовано розподіляються на межі розділення двох рідин; їх умовно класифікують за структурою і властивостями молекул, механізмом дії, медичним призначенням.

  • Емульгатори — дифільні поверхнево-активні речовини, які орієнтовано розподіляються на межі розділення двох рідин; їх умовно класифікують за структурою і властивостями молекул, механізмом дії, медичним призначенням.







Емульгатори, застосовувані в косметиці, повинні відповідати наступним вимогам:

  • Емульгатори, застосовувані в косметиці, повинні відповідати наступним вимогам:

  • забезпечувати формування стабільної емульсії;

  • бути хімічно індиферентними;

  • не виявляти токсичної дії, у тому числі не викликати подразнення шкіри;

  • не мати неприємного запаху.





Аніонні ПАР містять у молекулі полярні групи і дисоціюють у воді з утворенням негативно заряджених довголанцюгових органічних іонів. Натрієві, амонієві та триетаноламінові солі розчинні у воді і служать емульгаторами типу о/в, а мила з такими катіонами, як кальцій, магній, алюміній і залізо, у воді не розчинні і є емульгаторами типу в/о.

  • Аніонні ПАР містять у молекулі полярні групи і дисоціюють у воді з утворенням негативно заряджених довголанцюгових органічних іонів. Натрієві, амонієві та триетаноламінові солі розчинні у воді і служать емульгаторами типу о/в, а мила з такими катіонами, як кальцій, магній, алюміній і залізо, у воді не розчинні і є емульгаторами типу в/о.



Катіонні ПАР дисоціюють у воді з утворенням позитивно заряджених органічних іонів. Катіоноактивні ПАР, особливо солі четвертинних амонієвих і піридинієвих сполук, що мають виражену бактерицидну дію, рекомендується включати в склад косметичних засобів як консерванти, антисептики й антистатики. Найширше застосовують з цього класу ПАР бензалконію хлорид, цетилпіридинію хлорид, тощо.

  • Катіонні ПАР дисоціюють у воді з утворенням позитивно заряджених органічних іонів. Катіоноактивні ПАР, особливо солі четвертинних амонієвих і піридинієвих сполук, що мають виражену бактерицидну дію, рекомендується включати в склад косметичних засобів як консерванти, антисептики й антистатики. Найширше застосовують з цього класу ПАР бензалконію хлорид, цетилпіридинію хлорид, тощо.



Неіоногенні ПАР не утворюють іонів. До цього класу ПАР належать вищі жирні спирти та кислоти, складні ефіри гліколів і жирних кислот, спени (ефіри вищих жирних кислот та сорбіту). Найбільш поширені такі неіонні емульгатори типу о/в, як поліоксіетиленгліколеві ефіри спенів. Вони малогігроскопічні, розчинні в спиртах, розчинниках, що містять хлор; нерозчинні в гліцерині, мінеральних кислотах; малотоксичні, не подразнюють слизових оболонок, біологічно нешкідливі. До неіоногенних ПАР належать також жироцукри, які залежно від будови молекул можуть виконувати роль емульгаторів типу о/в або в/о. Жироцукри — неповні складні ефіри сахарози з вищими жирними кислотами (стеариновою, пальмітиновою, лауриновою). Жироцукри застосовують як солюбілізатори, емульгатори, стабілізатори.

  • Неіоногенні ПАР не утворюють іонів. До цього класу ПАР належать вищі жирні спирти та кислоти, складні ефіри гліколів і жирних кислот, спени (ефіри вищих жирних кислот та сорбіту). Найбільш поширені такі неіонні емульгатори типу о/в, як поліоксіетиленгліколеві ефіри спенів. Вони малогігроскопічні, розчинні в спиртах, розчинниках, що містять хлор; нерозчинні в гліцерині, мінеральних кислотах; малотоксичні, не подразнюють слизових оболонок, біологічно нешкідливі. До неіоногенних ПАР належать також жироцукри, які залежно від будови молекул можуть виконувати роль емульгаторів типу о/в або в/о. Жироцукри — неповні складні ефіри сахарози з вищими жирними кислотами (стеариновою, пальмітиновою, лауриновою). Жироцукри застосовують як солюбілізатори, емульгатори, стабілізатори.



Амфолітні ПАР містять кілька полярних груп; у воді залежно від рН вони можуть іонізуватися з утворенням або довголанцюгових аніонів, або катіонів, що надає їм властивостей аніонних або катіонних ПАР. Амфолітні ПАР звичайно одночасно містять аміногрупу з сульфоефірною, карбоксильною або сульфатною групами. Типовими представниками цього класу ПАР є бетаїн та лецитин. Серед синтетичних ПАР менш токсичні неіоногенні ПАР, а катіонні — найтоксичніші; аніонні ПАР займають між ними проміжне положення.

  • Амфолітні ПАР містять кілька полярних груп; у воді залежно від рН вони можуть іонізуватися з утворенням або довголанцюгових аніонів, або катіонів, що надає їм властивостей аніонних або катіонних ПАР. Амфолітні ПАР звичайно одночасно містять аміногрупу з сульфоефірною, карбоксильною або сульфатною групами. Типовими представниками цього класу ПАР є бетаїн та лецитин. Серед синтетичних ПАР менш токсичні неіоногенні ПАР, а катіонні — найтоксичніші; аніонні ПАР займають між ними проміжне положення.



Ефективність будь-якого емульгатора характеризується спеціальним числом - гідрофільно-ліпофільним балансом (ГЛБ). Під ГЛБ розуміють співвідношення двох протилежних груп молекули - гідрофільної та гідрофобної (ліпофільної).

  • Ефективність будь-якого емульгатора характеризується спеціальним числом - гідрофільно-ліпофільним балансом (ГЛБ). Під ГЛБ розуміють співвідношення двох протилежних груп молекули - гідрофільної та гідрофобної (ліпофільної).



Числа ГЛБ для всіх відомих ПАР складають шкалу («шкала Гриффіна») від 1 до 40. Число 10 є наближеною кордоном між ліпофільними і гідрофільними ПАР. Жиророзчинні емульгатори, що утворюють емульсії в/о (характеризуються числами ГЛБ нижче 10. Чим вище число ГЛБ, тим більше схильність до утворення емульсії о/в.

  • Числа ГЛБ для всіх відомих ПАР складають шкалу («шкала Гриффіна») від 1 до 40. Число 10 є наближеною кордоном між ліпофільними і гідрофільними ПАР. Жиророзчинні емульгатори, що утворюють емульсії в/о (характеризуються числами ГЛБ нижче 10. Чим вище число ГЛБ, тим більше схильність до утворення емульсії о/в.





Емульгатори І роду:

  • Емульгатори І роду:

  • Гліцерил стеарат

  • Цетет-2

  • Стеарет-2

  • Цетеариловий спирт

  • Полісорбат-60

  • Полісорбат-80

  • Цетеарет-12

  • ПЕГ-25 гідрогенізати рицинової олії

  • Лаурет- 3

  • Лаурет- 8

  • Монтанов L

  • Olive-еmuls

  • Prolipid

  • Емульсійний віск Polawax



















реактори, гомогенізатори, які оснащені роторно-статорними, роликовими, колоїдними млинами, різними мішалками (якірного, планетарного типу, оснащені додатково лопатевим шкребком) і шкребками.

  • реактори, гомогенізатори, які оснащені роторно-статорними, роликовими, колоїдними млинами, різними мішалками (якірного, планетарного типу, оснащені додатково лопатевим шкребком) і шкребками.











Традиційним способом є режим високотемпературного впливу, при якому окремо готуються олійна (А) і водна (Б) фази при нагріванні до

  • Традиційним способом є режим високотемпературного впливу, при якому окремо готуються олійна (А) і водна (Б) фази при нагріванні до

  • 80-90ºС; потім вводиться А до Б, чи Б до А при температурі 80ºС.

  • Охолодження емульсії рекомендується вести при постійному перемішуванні суміші, з низькою інтенсивністю перемішування, не менше 60 хв.

  • Введення термолабільних речовин, парфумування здійснюється при 45ºС, фасовка - при 30-32ºС.



Спосіб низькотемпературного впливу є ідеальним для рецептур, олійна фаза яких не містить інгредієнтів з високими температурами плавлення (наприклад, тугоплавких гідрофобних речовин, присутність яких викликає необхідність нагрівання до 70-80ºС ), процес емульгування проходить при температурі 15-30ºС.Так зване холодне емульгування можна застосовувати для рідких емульсій типу о/в. Метод низькотемпературного емульгування полягає в тому, що в гарячу олійну фазу подають холодну воду (15-30оС), що значно скорочує тривалість виробничого процесу.

  • Спосіб низькотемпературного впливу є ідеальним для рецептур, олійна фаза яких не містить інгредієнтів з високими температурами плавлення (наприклад, тугоплавких гідрофобних речовин, присутність яких викликає необхідність нагрівання до 70-80ºС ), процес емульгування проходить при температурі 15-30ºС.Так зване холодне емульгування можна застосовувати для рідких емульсій типу о/в. Метод низькотемпературного емульгування полягає в тому, що в гарячу олійну фазу подають холодну воду (15-30оС), що значно скорочує тривалість виробничого процесу.



Технологія виробництва емульсійних кремів типу о/в передбачає виконання наступних операцій:

  • Технологія виробництва емульсійних кремів типу о/в передбачає виконання наступних операцій:

  • готування водної фази;

  • готування олійної фази;

  • емульгування;

  • охолодження;

  • введення термолабільних БАР;

  • парфумування;

  • фасовка й упакування крему.



Каталог: data -> kafedra -> internal -> lik tex -> presentations
presentations -> Обов’язки персоналу втк
presentations -> Незважаючи на те, що поняття біофармації введено в 60-ті роки ХХ століття багато експериментальних даних були отримані задовго до цього
presentations -> 1. Терапевтична нееквівалентність лікарських форм. Суть і причина її виникнення
presentations -> 4. Приготування концентрованих розчинів для бюреткової установки
presentations -> Класифікація очних лікарських форм
presentations -> 1. Екстракти сухі. Характеристика. Класифікація
presentations -> 1. Основні показники біологічної доступності ліків


Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©pres.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка