суспензійний (кремоподібний стан забезпечується консистенцією дисперсійного середовища і концентрацією твердої дисперсної фази);
суспензійний (кремоподібний стан забезпечується консистенцією дисперсійного середовища і концентрацією твердої дисперсної фази);
безжирові – (креми, що не містять у своїй сполуці жирів і жироподібних речовин).
За призначенням:
За призначенням:
гігієнічні (у т.ч. креми спеціального призначення);
лікувально-профілактичні;
декоративні.
Емульсіями називаються грубодисперсні гетерогенні системи, які складаються з рідин, що не змішуються одна з одною.
Емульсіями називаються грубодисперсні гетерогенні системи, які складаються з рідин, що не змішуються одна з одною.
Залежно від того, яка з названих рідин утворює дисперсійне середовище, розрізняють емульсії типу о/в (1 роду), або пряма емульсія і в/о (2 роду), або обернена емульсія. Існують також емульсії «множинного» типу, у яких у краплях дисперсної фази диспергована рідина, є дисперсійним середовищем
вільно видавлюватися з туб чи виливатися з флакона (екструзія);
вільно видавлюватися з туб чи виливатися з флакона (екструзія);
мати цілеспрямований косметичний вплив на шкірні покриви;
легко видалятися при необхідності з поверхні шкіри.
креми поверхневої дії (епідермальні)
креми поверхневої дії (епідермальні)
креми трансдермальної дії
Жири тваринного походження;
Жири тваринного походження;
Жири рослинного походження;
Воски;
Вищі карбонові кислоти;
Вуглеводневі сполуки
Оливкова олія;
Оливкова олія;
Соняшникова олія;
Кукурудзяна олія;
Мигдалева олія;
Персикова олія;
Соєва олія;
Пальмова олія;
Рицинова олія;
Олія зародків пшениці;
Кокосова олія;
Норковий жир;
Норковий жир;
Норкова олія;
Куряче масло;
Яєчне масло;
Яловичий жир;
Свинячий жир;
Черепахова олія;
Жир ему.
Ланолін;
Ланолін;
Спермацет;
Бджолиний віск;
Карнаубський віск;
Канделільський віск;
Штучні воски (емульгатори)
Парафін;
Парафін;
Вазелін;
Церезин;
Парфумерна олія;
Петролатум
Каприлова;
Каприлова;
ά-ліпоєва кислота;
Капринова кислота;
Лауринова кислота;
Пальмітинова кислота;
Міристинова кислота;
Стеаринова кислота;
Олеїнова кислота
Силікони (поліорганосілоксани) — це кремнійорганічні сполуки, основна структура яких — це зв’язок кремнію та кисню. Атоми кремнію з класу речовин, котрі використовуються в косметиці, має різні замінники.
Силікони (поліорганосілоксани) — це кремнійорганічні сполуки, основна структура яких — це зв’язок кремнію та кисню. Атоми кремнію з класу речовин, котрі використовуються в косметиці, має різні замінники.
Замісниками можуть бути:
— метильні групи (диметикони та циклометикони);
— фенільні з метильними (фенілдиметикони);
— вищі алкільні та алкоксигрупи в сополімерів полісилоксан / поліалкілен (циклодиметикон).
Детергенти;
Детергенти;
Емульгатори;
Солюбілізатори
Емульгатори — дифільні поверхнево-активні речовини, які орієнтовано розподіляються на межі розділення двох рідин; їх умовно класифікують за структурою і властивостями молекул, механізмом дії, медичним призначенням.
Емульгатори — дифільні поверхнево-активні речовини, які орієнтовано розподіляються на межі розділення двох рідин; їх умовно класифікують за структурою і властивостями молекул, механізмом дії, медичним призначенням.
Емульгатори, застосовувані в косметиці, повинні відповідати наступним вимогам:
Емульгатори, застосовувані в косметиці, повинні відповідати наступним вимогам:
Аніонні ПАР містять у молекулі полярні групи і дисоціюють у воді з утворенням негативно заряджених довголанцюгових органічних іонів. Натрієві, амонієві та триетаноламінові солі розчинні у воді і служать емульгаторами типу о/в, а мила з такими катіонами, як кальцій, магній, алюміній і залізо, у воді не розчинні і є емульгаторами типу в/о.
Аніонні ПАР містять у молекулі полярні групи і дисоціюють у воді з утворенням негативно заряджених довголанцюгових органічних іонів. Натрієві, амонієві та триетаноламінові солі розчинні у воді і служать емульгаторами типу о/в, а мила з такими катіонами, як кальцій, магній, алюміній і залізо, у воді не розчинні і є емульгаторами типу в/о.
Катіонні ПАР дисоціюють у воді з утворенням позитивно заряджених органічних іонів. Катіоноактивні ПАР, особливо солі четвертинних амонієвих і піридинієвих сполук, що мають виражену бактерицидну дію, рекомендується включати в склад косметичних засобів як консерванти, антисептики й антистатики. Найширше застосовують з цього класу ПАР бензалконію хлорид, цетилпіридинію хлорид, тощо.
Катіонні ПАР дисоціюють у воді з утворенням позитивно заряджених органічних іонів. Катіоноактивні ПАР, особливо солі четвертинних амонієвих і піридинієвих сполук, що мають виражену бактерицидну дію, рекомендується включати в склад косметичних засобів як консерванти, антисептики й антистатики. Найширше застосовують з цього класу ПАР бензалконію хлорид, цетилпіридинію хлорид, тощо.
Неіоногенні ПАР не утворюють іонів. До цього класу ПАР належать вищі жирні спирти та кислоти, складні ефіри гліколів і жирних кислот, спени (ефіри вищих жирних кислот та сорбіту). Найбільш поширені такі неіонні емульгатори типу о/в, як поліоксіетиленгліколеві ефіри спенів. Вони малогігроскопічні, розчинні в спиртах, розчинниках, що містять хлор; нерозчинні в гліцерині, мінеральних кислотах; малотоксичні, не подразнюють слизових оболонок, біологічно нешкідливі. До неіоногенних ПАР належать також жироцукри, які залежно від будови молекул можуть виконувати роль емульгаторів типу о/в або в/о. Жироцукри — неповні складні ефіри сахарози з вищими жирними кислотами (стеариновою, пальмітиновою, лауриновою). Жироцукри застосовують як солюбілізатори, емульгатори, стабілізатори.
Неіоногенні ПАР не утворюють іонів. До цього класу ПАР належать вищі жирні спирти та кислоти, складні ефіри гліколів і жирних кислот, спени (ефіри вищих жирних кислот та сорбіту). Найбільш поширені такі неіонні емульгатори типу о/в, як поліоксіетиленгліколеві ефіри спенів. Вони малогігроскопічні, розчинні в спиртах, розчинниках, що містять хлор; нерозчинні в гліцерині, мінеральних кислотах; малотоксичні, не подразнюють слизових оболонок, біологічно нешкідливі. До неіоногенних ПАР належать також жироцукри, які залежно від будови молекул можуть виконувати роль емульгаторів типу о/в або в/о. Жироцукри — неповні складні ефіри сахарози з вищими жирними кислотами (стеариновою, пальмітиновою, лауриновою). Жироцукри застосовують як солюбілізатори, емульгатори, стабілізатори.
Амфолітні ПАР містять кілька полярних груп; у воді залежно від рН вони можуть іонізуватися з утворенням або довголанцюгових аніонів, або катіонів, що надає їм властивостей аніонних або катіонних ПАР. Амфолітні ПАР звичайно одночасно містять аміногрупу з сульфоефірною, карбоксильною або сульфатною групами. Типовими представниками цього класу ПАР є бетаїн та лецитин. Серед синтетичних ПАР менш токсичні неіоногенні ПАР, а катіонні — найтоксичніші; аніонні ПАР займають між ними проміжне положення.
Амфолітні ПАР містять кілька полярних груп; у воді залежно від рН вони можуть іонізуватися з утворенням або довголанцюгових аніонів, або катіонів, що надає їм властивостей аніонних або катіонних ПАР. Амфолітні ПАР звичайно одночасно містять аміногрупу з сульфоефірною, карбоксильною або сульфатною групами. Типовими представниками цього класу ПАР є бетаїн та лецитин. Серед синтетичних ПАР менш токсичні неіоногенні ПАР, а катіонні — найтоксичніші; аніонні ПАР займають між ними проміжне положення.
Ефективність будь-якого емульгатора характеризується спеціальним числом - гідрофільно-ліпофільним балансом (ГЛБ). Під ГЛБ розуміють співвідношення двох протилежних груп молекули - гідрофільної та гідрофобної (ліпофільної).
Ефективність будь-якого емульгатора характеризується спеціальним числом - гідрофільно-ліпофільним балансом (ГЛБ). Під ГЛБ розуміють співвідношення двох протилежних груп молекули - гідрофільної та гідрофобної (ліпофільної).
Числа ГЛБ для всіх відомих ПАР складають шкалу («шкала Гриффіна») від 1 до 40. Число 10 є наближеною кордоном між ліпофільними і гідрофільними ПАР. Жиророзчинні емульгатори, що утворюють емульсії в/о (характеризуються числами ГЛБ нижче 10. Чим вище число ГЛБ, тим більше схильність до утворення емульсії о/в.
Числа ГЛБ для всіх відомих ПАР складають шкалу («шкала Гриффіна») від 1 до 40. Число 10 є наближеною кордоном між ліпофільними і гідрофільними ПАР. Жиророзчинні емульгатори, що утворюють емульсії в/о (характеризуються числами ГЛБ нижче 10. Чим вище число ГЛБ, тим більше схильність до утворення емульсії о/в.
Емульгатори І роду:
Емульгатори І роду:
Гліцерил стеарат
Цетет-2
Стеарет-2
Цетеариловий спирт
Полісорбат-60
Полісорбат-80
Цетеарет-12
ПЕГ-25 гідрогенізати рицинової олії
Лаурет- 3
Лаурет- 8
Монтанов L
Olive-еmuls
Prolipid
Емульсійний віск Polawax
реактори, гомогенізатори, які оснащені роторно-статорними, роликовими, колоїдними млинами, різними мішалками (якірного, планетарного типу, оснащені додатково лопатевим шкребком) і шкребками.
реактори, гомогенізатори, які оснащені роторно-статорними, роликовими, колоїдними млинами, різними мішалками (якірного, планетарного типу, оснащені додатково лопатевим шкребком) і шкребками.
Традиційним способом є режим високотемпературного впливу, при якому окремо готуються олійна (А) і водна (Б) фази при нагріванні до
Традиційним способом є режим високотемпературного впливу, при якому окремо готуються олійна (А) і водна (Б) фази при нагріванні до
80-90ºС; потім вводиться А до Б, чи Б до А при температурі 80ºС.
Охолодження емульсії рекомендується вести при постійному перемішуванні суміші, з низькою інтенсивністю перемішування, не менше 60 хв.
Введення термолабільних речовин, парфумування здійснюється при 45ºС, фасовка - при 30-32ºС.
Спосіб низькотемпературного впливу є ідеальним для рецептур, олійна фаза яких не містить інгредієнтів з високими температурами плавлення (наприклад, тугоплавких гідрофобних речовин, присутність яких викликає необхідність нагрівання до 70-80ºС ), процес емульгування проходить при температурі 15-30ºС.Так зване холодне емульгування можна застосовувати для рідких емульсій типу о/в. Метод низькотемпературного емульгування полягає в тому, що в гарячу олійну фазу подають холодну воду (15-30оС), що значно скорочує тривалість виробничого процесу.
Спосіб низькотемпературного впливу є ідеальним для рецептур, олійна фаза яких не містить інгредієнтів з високими температурами плавлення (наприклад, тугоплавких гідрофобних речовин, присутність яких викликає необхідність нагрівання до 70-80ºС ), процес емульгування проходить при температурі 15-30ºС.Так зване холодне емульгування можна застосовувати для рідких емульсій типу о/в. Метод низькотемпературного емульгування полягає в тому, що в гарячу олійну фазу подають холодну воду (15-30оС), що значно скорочує тривалість виробничого процесу.
Технологія виробництва емульсійних кремів типу о/в передбачає виконання наступних операцій:
Технологія виробництва емульсійних кремів типу о/в передбачає виконання наступних операцій: