Об′єкт дослідження : розроблення елементів системи НАССР для виробництва овочево-фруктових соків на ПАТ «Гощанський завод продтоварів»
Предмет дослідження : овочево-фруктові соки, що реалізуються в торгівельній мережі Рівненщини та областей України.
Плодоовочева продукція відіграє важливу роль у харчуванні всіх категорій населення - дітей, молоді, дорослих, і повинна бути присутня в щоденному раціоні людей. Тому безпечність, а з тим і якість цієї групи харчових продуктів, відсутність фізичних, хімічних і мікробіологічних ризиків має бути гарантована виробниками та переробниками.
Плодоовочева продукція відіграє важливу роль у харчуванні всіх категорій населення - дітей, молоді, дорослих, і повинна бути присутня в щоденному раціоні людей. Тому безпечність, а з тим і якість цієї групи харчових продуктів, відсутність фізичних, хімічних і мікробіологічних ризиків має бути гарантована виробниками та переробниками.
Забезпечення безпечності соків неможливе без впровадження на підприємстві ПАТ «Гощанський завод продтоварів» системи НАССР, яка забезпечувала б задокументовану відповідність виробництва вимогам міжнародних стандартів, що є особливо актуальним.
Основними попередніми етапами для розробки плану НАССР є :
– формування робочої групи, яка складається з осіб, що мають спеціальні та поглиблені знання в галузі сокової продукції та процесів її виробництва;
– опис харчового продукту та його збуту;
– розроблення схеми виробничого процесу;
– перевірка схеми виробничого процесу.
Під час аналізу небезпек сировини і допоміжних матеріалів було виявлено :
Під час аналізу небезпек сировини і допоміжних матеріалів було виявлено :
- біологічні небезпеки (містять різні форми бактерій : мікроогранізми, їх токсини, гнильні і хвороботворні бактерії, бактерії групи кишкових паличок, цисти та клітини патогенних кишкових найпростіших, яйця та личинки кишкових гельмінтів)
Ефективним засобом оцінювання ймовірності появи небезпечного чинника та серйозності наслідків вживання небезпечного продукту в їжу є аналіз ризиків за методом Парето : 20 % причин викликає 80 % проблем.
Під час аналізу схеми технологічного процесу було виявлено критичні точки :